Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Új távlatok a megtagadásban: "nincs nálunk"

A híres magyar találékonyság a közpénzből gazdálkodó, emiatt tevékenységükről beszámolni köteles állami szerveknél is felütötte a fejét. A számukra kellemetlen közadatigénylésekkel kapcsolatban egy új tendencia látszik meggyökeresedni, mégpedig a népmesei fajtából. Nem tagadják meg nyíltan az igényléseket, de mégsem teljesítik őket. A módszer zseniális, és tulajdonképpen érthető: miért járkálnának bíróságra egy jogtalanul megtagadott közérdekűadat-igénylés miatt, ha van egyszerűbb, jogilag megtámadhatatlan, és ráadásul azonnali - sőt végleges - módszer a kíváncsiskodó állampolgár lerázására?
A titok két szó: "nincs nálunk".

irattár.jpg

Az utóbbi időben háromszor is találkoztunk közadatigényléseink olyan unortodox nemteljesítésével, ami szó szerint ugyan nem megtagadás, de gyakorlatilag mégis az. Ha ugyanis az adatgazda azt válaszolja, hogy a kért adat nincs a birtokában, akkor semmit sem tehetünk, mattot kaptunk tőle. Nem tudjuk sikeresen perelni, mert rajtunk marad annak a bizonyítása, hogy létezik-e egyáltalán a minket érdeklő adat. Mivel véletlenek nincsenek, főleg nem három ugyanolyan, nyugodtan beszélhetünk tendenciáról.

A jelenséggel az Omninvest-szerződések kapcsán találkoztunk először. Az EMMI közadatigénylésünkre adott válaszából kiderült, hogy 2000-2012 között a magyar állam a felnőttek részére készült influenza elleni védőoltásokat kizárólag az Omninvesttől vásárolta meg minden évben. Ez megerősítette azokat a híreket, miszerint az Omninvest az állam régi, állandó és kizárólagos partnere. Mivel az Origo arról írt 2009-ben, hogy az első "stabilizáló" jellegű - 3 évre szóló - szerződést az első Orbán-kormány kötötte a céggel 2002 januárjában, kétszer is közadatigényléssel fordultunk az EMMI-hez az Omninvesttel kötött valamennyi szerződés megismerésének érdekében. Nem jártunk sikerrel, ugyanis csak egy 1999 októberében kelt Szállítási Szerződést, a 2009-ben kelt, H1N1 elleni oltóanyag beszerzésére vonatkozó szerződést, és a 2004-ben aláírt, Gazdaságmozgósítási Előszerződés elnevezést viselő megállapodást küldte el a minisztérium, és tájékoztatott arról, hogy ezeken kívül egyéb, a Minisztérium és jogelődjei, valamint irányítása alá tartozó szervezetek és az Omninvest Kft. között megkötött megállapodás nem áll rendelkezésre.

Sebaj, nem adtuk fel. Mivel az Omninvestet 15 évre az államhoz láncoló 2004-es szerződés lábjegyzetben hivatkozik a minket érdeklő 2002-esre, közadatigényléssel fordultunk az állam részéről aláíróként feltüntetett Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz. Dr. Paller Judit tisztifőorvos azonban egyszerűen közölte, hogy nyilvántartásukban a kérdéses szerződés nem szerepel. Ennyi, matt, nem volt hova továbblépnünk.

Másodszor akkor kaptunk hasonló választ, mikor a 13. havi nyugdíj 2002-es bevezetésére
irányuló törvénymódosítással összefüggésben keletkezett előterjesztéseket, jogszabály- és
előterjesztés-tervezeteket, valamint a beérkezett észrevételeket kértük ki az EMMI-től. A minisztérium ezt válaszolta: "Tájékoztatom, hogy a tizenharmadik nyugdíjjal kapcsolatos iratok előkeresése iránt intézkedtünk, azonban azok jelenleg a Minisztérium irattárában nem fellelhetőek. Ennek oka vélhetően a szociális szakterület 2002 és 2010 közötti gyakori átszervezése, amely költözéssel is járt. Az iratok további keresése folyamatban van, amennyiben azok rendelkezésre állnak, azok megérkezését követően az iratokat továbbítani fogjuk." Ez a mai napig nem történt meg, vagyis nem találták meg őket azóta sem.

A harmadik ilyen jellegű választ a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kaptuk. A legdrágább új munkahelyekről szóló cikkünk után közadatigénylésben kértük ki az NGM-től az 1998 óta adókedvezményt kapott cégek felsorolását az adókedvezmény összegének és időtartamának feltüntetésével is, azonban erre - bár vélhetően több milliárd forint közpénzről van szó - azt válaszolták, hogy adótitok. Biztos ami biztos alapon kértük a különböző támogatásokat kapott cégek felsorolását az egyes támogatások összegének megjelölésével is, valamint a témában releváns dokumentumokat is. Azonban a minisztérium válaszában azt közölte, hogy "A megkeresés d) pontjában kért, a támogatásokat megalapozó beruházások és fejlesztések megtérülésének vizsgálatára irányuló, a Minisztérium által kezelt jelentések, tanulmányok, elemzések és más dokumentumok nem állnak rendelkezésünkre."  Így, kiemelve.

süti beállítások módosítása