Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Jó hírek a közbeszerzések szerelmeseinek

Június 18-án tette közzé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az idei első negyedévben kötött, ötmillió forintot meghaladó értékű szerződéseit. A 2010-ig a belügyminiszter tulajdonában állt cégek ismét jól szerepeltek, de kaptak valami pár száz milliót Fonyó Károly és Simicska Lajos cégei is. Összesen mintegy 430 millióért vásárol tőlük az NMHH különböző árukat és szolgáltatásokat.

nmhh2kesz.jpg

Az Erando Kft. például 106 millióért fogja fejleszteni az NMHH ingatlanainak biztonságtechnikáját. A cég szépen kapott kisebb-nagyobb megrendeléseket állami és önkormányzati szervezetektől, és hírek szerint eséllyel indult a stadionbeléptető pályázaton is. Az Erando Biztonságtecnikai Kft-ben 2005-ben lett többségi tulajdonos a Civil Biztonsági Részvénytársaság, a Civilnek pedig ekkor (még) Pintér Sándor volt a tulajdonosa. 2004-ben, tehát az első Orbán-kormány bukása után két évvel szállt be a Civilbe mintegy 80 millió tőkével az MFB: épp erre az időszakra esik az Erando megvásárlása is.

2006-ban Pintér megköszönte az állami segítséget, és kirakta az MFB-t a cégből, melynek ettől kezdve lényegében ő volt az egyedüli tulajdonosa. 2010 tavaszán aztán, úgy három hónappal a kormányváltás előtt eladta a Civil Zrt-t. A pontos vételár nem ismert, csak azt tudhatjuk, hogy a Pintér-cégek közül a Civil Zrt. forgalma és nyeresége nagyságrenddel meghaladja a többiét – márpedig Pintér vagyonnyilatkozata szerint összesen 1,8 milliárdot kapott a cégeiért. A Civil Zrt. 2010-es eladása a rendszerváltás utáni idők egyik legviccesebb története. A vevő egy bizonyos Prostasia Zrt. volt, amelyet ötmillió forint törzstőkével alapítottak két hónappal korábban. A Prostasia székhelye az alapításkor a tulajdonos lakcímén, egy békásmegyeri panelház tizedik emeleti lakásában volt. Az új tulajdonosnak, egy bizonyos Kántor Tibornak a nyilvánosan elérhető adatok szerint ekkor nem volt sem számottevő gazdasági tapasztalata, sem az akvizíció nagyságához mérhető tőkéje. Különös vonása továbbá a tranzakciónak, hogy a Prostasia könyvvizsgálója az a Status Audit Kft. lett, amelynek fölbukkanása egy cégben Simicska Lajos jelenlétére utal. Tovább erősíti a Simicska Lajos érdekeltségének valószínűségét, hogy Kántor Simicska elnöksége idején az APEH elnökhelyettese volt.

A Civil Zrt. eredményén is szépen javított a 2010-es kormányváltás, de igazán nagyot az Erando ugrott: az Opten adatai szerint a cég árbevétele 2010-ről 2011-re megduplázódott, míg az adózott eredménye 10 millióról 135 millióra nőtt. De maga a Civil Zrt. is megkapta az aktuális megrendelését: a következő tíz hónapban 110 millióért fogja őrizni (tovább) az NMHH ingatlanait. Ezeket az ingatlanokat a B+N Referencia Zrt. üzemelteti 109 millióért, és további 109 millióért a takarítást is ez a cég végzi. A B+N Zrt. tulajdonosa a Mundus Invest Zrt., amelynek többségi tulajdonosa Fonyó Károly, aki egyben a Mahír Cityposter Kft. ügyvezetője. (Könyvvizsgáló a Status Audit) A 2011 nyarán alapított B+N Zrt. a többi Simicska és ex Pintér-céghez hasonlóan megállíthatatlan a közbeszerzéseken. Az NMHH esetében ráadásul igazán öldöklő piaci verseny sem volt: a nyerteseket nemzetbiztonsági okból kivételes eljárásban, nem nyilvános ajánlattétellel választották ki.

Az NMHH kommunikációs tenderének nyertese 2012-ben Patonai Péter volt: az ő I.M.G. Kft-je szervezhette közel 2 milliárd forintért az ODÁP (Országos Digitális Átállás Program) kommunikációs kampányt. Idén másnak jelent milliárdos bevételt az ODÁP: egy 2011-ben még mindössze 40 milliós árbevételű cég, a DigitalRadio Kft. nyerte a nettó 2,3 milliárd forintos közbeszerzést – a fanyalgók szerint meglepően magas áraival. Ahol közpénzből megvalósított kommunikációs kampányt terveznek, ott nagy valószínűséggel felbukkan a kormány egyik favoritja, a Bell and Partners Kft. is. A Viszkei-család cége a 2009-es 140 milliós árbevételt 2011-re 1,5 milliárdra tornázta fel. Az NMHH idén ehhez egy szerénynek mondható, 60 milliós megrendeléssel járul hozzá.

Végül, csak a teljesség kedvéért említsük meg az összesen közel 90 milliós megrendelést elnyerő EURO ONE Zrt-t. A cég egyik vezetője Gulyás Kovács Gergely, aki karrierjét az első Orbán-kormány politikai főtanácsadójaként kezdte, de a cég maga sem ellensége a kormánypártnak: a Bálványosi Szabadegyetem egyik visszatérő támogatójáról van szó

süti beállítások módosítása