Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti mutyimondó: Orbán repülni fog 2014-ben

Az egyik legnagyobb magyar oligarcha a Hófehérkére izgul, az elnök akár faszt is rajzolhatna a bankjegyekre, a kilépett fideszes pedig a segget használja metaforának. Ja, és most már hivatalos: Orbán Viktor hamarosan repülni fog. És ez csak egy hét a magyar korrupciótörténelemben. Mong Attila lapszemléje.

ner1.jpg

Ahogyan ezek a sorokat írom, a még csak erősen fejlődő Brazíliában tömegtüntetéseken tiltakoznak az emberek az ellen, hogy ég és föld van aközött, amit a kormány hirdet és amit őt látnak. A politikai vezetőik egy olimpiára és focivébére készülő sikeres országról papolnak, ők pedig - mint ebben a csodálatosan egyszerű videóüzenetben meg lehet nézni - azt tapasztalják, hogy hiába fizetik az adót, semmi sem fejlődik, a pénz nagy részét ellopják.

Eközben a harmadik világ másik végletében, Magyarországon minden csendes, pedig itt is lenne mi miatt lázadozni, hiszen az emberek tapasztalása is sokban hasonlít a brazilokéra. (És igen, múlt héten még az időjárás is Dél Amerikát idézte.) A miniszterelnök itt is arról szónokol, hogy a magyarok jómódúak lettek, olyannyira, hogy még a legnagyobb megszorítás közepette is marad pénz stadionépítésre, de Budapest és a vidék utcáit járva nem ezt látjuk, inkább azt, hogy a pénz valahol kézen-közön eltűnik, nagyjából azt is lehet tudni, hova. (Na jó, Kaposvár játszóterei megújulnak, de jó lesz majd figyelni, melyik cég nyer ezen is.) A Fidesz frakcióból a múlt héten kilépett képviselő egyenesen azt mondta, hogy az egész országot egy maffiahálózat mozgatja a háttérből, miközben “az előtérben váltogatja egymást a délelőttös meg a délutános politikai műszak.” (Ángyán Józsefnek egyébként a heti különdíjat szavazom meg, amiért bevezette a magyar politikai nyelvbe a segget, mint metaforát, amikor azt találta mondani egykori frakciótársainak, hogy “tehetnek egy szívességet.”)

És ha már a magyar közélet vulgaro-pszichológiájánál tartunk, vajon milyen viharok dúlhatnak az éppen a múlt héten lekisegerezett magyar oligarcha lelkében, akiről azt tudhattuk meg, hogy ha Operába megy, akkor valószínűleg pont a Hófehérkére izgul, ha pedig Sportcsarnokba, akkor a férfi kézilabdára, és vajon mit árul el a magyar jegybankelnök pszichéjéről az az aláírás, amellyel a legújabb bankjegyeket látja el, és amelyet könnyen lehet “mutyi”-nak olvasni. Ennyi erővel faszt is rajzolhatna, a fricskát akkor is értenénk. Mert ezek a gesztusok arról szólnak, hogy mindenki le van szarva, azt csinálunk, amit akarunk, mert a nép birka, és hagyja. Már jó azt is megmondják, mint a miniszterelnökséget vezető államtitkár, hogy nincs félnivalója a korrupt társaiknak, mert “az egy mindenkiért, mindenki egy elv” alapján megvédik.

Csak ízelítő abból, mit hagytunk múlt héten is szinte szó nélkül:

Egy volt államtitkár cége továbbra is zavartalanul nyeri az ilyen-olyan milliárdos pályázatokat.

Az állam szépen lenyúlja azoknak a patikusoknak a cégét, aki képtelenek lesznek az ügyesen meghozott törvény tulajdonosi kritériumainak megfelelni, de mint az illetékes szépen kioktatott bennünket, ez nem mutyi, nem államilag szervezett akció, aminek a célja az, hogy - csakúgy, mint a trafikpályázatokkal - a csókosok a trafik mellé kapjanak patikát is, hanem, kapaszkodjanak meg, “vállalkozásfejlesztés”.

Gondolom ugyanígy vállalkozásfejlesztés az is, hogy az eredeti céloknak teljesen ellentmondva nem a kisvállalkozások kaptak esélyt a trafikokkal, hanem nagy láncok, amelyek Márta néni, egyéb strómanok, valamint az Orbán-közeli mikrofonállvány stylistja segítségével szervezik ötszázasával egybe az üzleteket. Ezek aztán kedvezményes biztosítást kapnak, és szintén a jó hangosan propagált szándékokkal ellentmondva szépen az iskolák mellé települnek.

Ugyanígy vállalkozásfejlesztés az is, hogy újabb 120 millát kap kedvenc kultúroligarchánk, hogy Felcsúton egy igazi parasztoligarcha bontogatja szárnyait, aki még a helyi Auchant is lenyomta, hogy hamarosan állami szállodaláncunk is lehet, de a rászoruló józsefvárosi képviselőt ez már nem érinti, mert őt olyannyira felfejlesztették, hogy három és félszobás körúti lakáshoz jutott a nagy rászorultságában, a legmagasabb pontszámot a pályázatában pedig arra ítélték meg  neki, hogy 2006 óta dolgozik önkormányzati képviselőként.

Móricz Zsigmond is megnyalná mind a tíz ujját a gyulai pörkölt és kovászos uborka után, ha elolvasná, amit egy  tehetséges vidéki ember a Fidesz hathatós segítségével összeharácsolt mindenféle pályázaton vállalkozásfejlesztés címén.

Nem is értem, hogy mindeközben a Közgép miért csak második még mindig?

Szó nélkül hagytuk aztán azt is, hogy már eddig 13 milliárd forintot vert el az állam egy olyan atomerőmű blokk népszerűsítésére, amelynek az építkezése sem kezdődik el 2025 előtt, hogy a közbeszerzés törvényt megint úgy módosították, hogy a Transparency International szerint a mutyit állandósították, hogy csendben elhalt a kormány korrupcióellenes harca, hogy Áder János aláírt egy szégyenletes jogszabályt a közérdekű adatok nyilvánosságának korlátozásáról. Valamint azt is, hogy ugyan bezárják a józsefvárosi kínai piacot, ahol még csak nem is hallottak az áfáról, de erős a gyanú, hogy valami megamutyi árán megépülő monstrum lesz a helyén (csocsóval), amiből néhányan meggazdagodnak gyorsan.

Csoda-e, hogy eközben egyes szerencsétlenek amatőr trükkökkel, 12 milliárd forintos áfavisszaigényléssel kísérleteznek?

A jó hír viszont, hogy akármi is történik, ez most már hivatalos: Orbán Viktor 2014-ben repülni fog, mert külön állami flottát gründolnak.

További érdekessségek itthonról és a nagyvilágból:

Csak nekem tűnt fel, hogy a Heti Válasz nem olyan hévvel oknyomoz korrupt ügyleteket, mint az előző kormányok idején. Lehet, hogy ezért? (Tudom, álnaív vagyok).

Van esély arra, hogy a hazai cégek régiós terjeszkedésével, a magyar mutyimodell honosodik meg a Kárpát medencében.

Nem hiszek a szememnek. Átláhatósági program a HÖK-nél?

Mi a közös Lionel Messiben és Dolce and Gabanában? (Az adócsalás.)

Ha pénzmosó vagy, soha, mondom SOHA, ne viccelődj azzal, hogy mosógépbe pakolsz bankjegyeket és lefotózod. Könnyen elbukhatsz ezen.

Az EU öt tagországot figyelmeztetett, hogy új jogszabállyal kell gátat vetniük az adóelkerülésnek.

Egyre inkább terjed az, hogy a cégek a kormánnyal és a civil szervezetekkel szövetkeznek arra, hogy korrupciómentesen működnek. Itt van például a német vasút, amely 30 menedzsert rúgott ki egy vesztegetési botrány miatt, és ki is vonul olyan országokból, ahol csak korrupcióval lehet üzlethez jutni.

Az Offshoreleaks legújabb leleplezései itt.

Ahogyan India fejlődik, a sima kápés korrupciót felváltják a bonyolultabb, céges ügyletek.

És Putyin lehet, hogy tollat lopott, de cáfolják.

Mong Attila

süti beállítások módosítása