Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Már 18-an koordinálják a nemzetstratégiát a fantomintézetben

Bár a munka egy ideiglenes irodában folyik, a fejesek már megvannak: az állománytáblán szereplők mintegy fele vezető beosztásban dolgozik a Szász Jenő-féle Nemzetstratégiai Kutatóintézetben.

kutato-intezet(210x140).jpgFotó: innen.

Bár két hete még nem volt székháza a Szász Jenő-féle Nemzetstratégiai Kutatóintézetnek, az NSKI állománytábláján máris 18 személy koordinálja a nemzetstratégiát – ezek mintegy fele vezető beosztásban. Az alkalmazottak közt az elnök és helyettese mellett van két főosztályvezető, egy főosztályvezető-helyettes, osztályvezető, gazdasági vezető és egy sor referens – „egyszerű” munkavállalóból vagy gyakornokból ezzel szemben összesen három akad. Mindez azért különös, mert amikor május végén a hvg.hu megpróbálta felkutatni az NSKI-t, kiderült: az 1,3 milliárd forintos (4,3 millió euró) költségvetési támogatással induló intézet gyakorlatilag elérhetetlen.

Bár az alapító okiratuk szerint a Kossuth tér 1-3 szám alatt, a magyar parlament épületében van a székhelyük, ott senki nem hallott az NSKI-ról. A Miniszterelnökség telefonközpontosa szerint az NSKI szerepel a névjegyzékben, azonban nincsen szám hozzárendelve. A lapnak Szász Jenőt, az NSKI elnökét, illetve Fráter Olivér elnökhelyettest sem sikerült elérnie. Az NSKI a magyar kormány egyik legfontosabb háttérintézménye, alapító okirata szerint „a miniszterelnök irányítása alatt működő központi hivatal”, alkalmazottai „fontos és bizalmas munkakört betöltő személyek”, akiknek a legmagasabb fokú titkosszolgálati átvilágításon kell átesniük.

Az NSKI-t létrehozó, 2012 december 11-i kormányrendelet szerint az intézet létszáma 100 fő, a kormány pedig tavaly az utolsó pillanatban úgy módosította a 2013-as költségvetést, hogy 1,2 milliárd forintot különített el a hivatal számára az idei évre (tavaly már kaptak 100 millió forintot).

Később Szász Jenő egy, Hírhatárnak adott interjúban tisztázta, az NSKI székhelye a Bajcsy-Zsilinszky út 52. szám alatt levő irodaház lesz, az Energiahivatallal közösen lesznek társbérlői ennek az ingatlannak. Az épületbe azonban az interjú időpontjában – május 29-én – még nem költöztek be: Szász indoklása szerint „egy olyan épületről van szó, amit az elmúlt években nem használtak, egy tisztasági festést kell ott lebonyolítani, és most ez van folyamatban.” Kíváncsiak voltunk arra, hogy iroda hiányában hol dolgozik a 18 hivatalnok. Szász Jenő elnök Molnár Miklós Béla szervezési referenshez (saját aláírása szerint: általános kabinetfőnök-helyettes) irányított, aki elmondta, a szóban forgó irodaházban jelenleg is folynak a felújítási munkálatok. A munkatársak alkalmazásuk óta folyamatosan az épület ideiglenesen kialakított részében végzik munkájukat.

Az NSKI csak részben teljesítette közérdekű adatigénylésünket: közzétette az NSKI állománytábláját valamint pénzügyi beszámolóit, azonban az intézmény szervezeti és működési szabályzatát nem. Molnár Miklós Béla szerint ez azért van, mert az NSKI „a Miniszterelnök irányítása alatt álló központi hivatal, így Szervezeti és Működési Szabályzatát a Miniszterelnök bocsájtja ki. Az NSKI, a maga részéről az SZMSZ-re vonatkozó szakmai álláspontját kidolgozta, amely a Miniszterelnökség részére megküldésre került. Mindaddig ugyanakkor, amíg az SZMSZ a Magyar Közlönyben nem kerül közzétételre, addig értelemszerűen egyéb módon nem is tehető közzé.”

Molnártól elkértük a vezető beosztásban dolgozó alkalmazottainak rövid önéletrajzát, osztályvezetőkkel bezárólag. Utólag telefonon ez utóbbi kérésünket pontosítottuk: csak végzettség és korábbi szakmai tapasztalat érdekel. A kabinetfőnök-helyettes szerint az adatvédelmi jogszabályok értelmében ez „csak és kizárólag a munkatársak hozzájárulásával történhet meg, ezért nekünk nincs módunk és lehetőségünk ezen adatok Önök részére történő megküldésére.”

Az állománytáblából egyébként kiderül, Szász Jenő államtitkári rangban elnökként irányítja az NSKI-t, alapilletménye az illetményalap (38 ezer 650 Ft) 12-szerese, tehát 464 ezer Ft (ehhez valószínűleg további pótlékok járulnak). A hvg.hu a Kormányzati Információs Központra hivatkozva azt írja, hogy Szász Jenő államtitkári fizetést kap, ami havi bruttó 997 ezer forintot jelent). Szász helyettese Fráter Olivér Balázs történész, aki helyettes államtitkári ranggal irányítja az NSKI szakmai tevékenységét. Az ő illetményét 9-es szorzóval kell számolni.

A listán főosztályvezetőként szerepel még az a Molnár György, akiről Szász Jenő a Hírhatárnak így nyilatkozott: „korábban ő a Békéscsabán működő regionális képzőközpontnak volt az igazgatója, és ő volt talán az első szakember Magyarországon, aki a Pannonforrás programon keresztül Kárpát-medencei hálózatépítésben gondolkodott.” Molnár feladata a Kárpát-medencei hálózatfejlesztés kiépítése lesz. A másik főosztályvezető Bíró Benjámin, aki vélhetőleg azonos azzal a Bíró Benjáminnal, aki néhány éve az ELTE Alkotmányjogi tanszékén volt PhD-hallgató.

A listán főosztályvezető-helyettesként szereplő Beke Mihály András valószínűleg a bukaresti Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója, a stratégiai referens Fülöp Gábor András pedig vélhetően ugyanaz a személy, aki a Duna TV szerkesztője volt korábban. A szervezési referens Molnár Miklós Béla azonos lehet egy volt székelyudvarhelyi MPP-tanácsossal. Az NSKI azonban jelenleg is munkatársakat keres: a Workania.hu álláskereső oldalon humánpolitikai osztályvezetői állás betöltésére van meghirdetve pályázat.

Sipos Zoltán (Transindex)

süti beállítások módosítása