Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Fiatal és idealista az amerikai megfigyelési botrány kirobbantója

Épp elkezdődött a titkos dokumentumok százezreit a Wikileaks-nek továbbító Bradley Manning pere, amikor kirobbant a legújabb amerikai lehallgatási botrány. A bedrótozott AP hírügynökségi dolgozók után először a Verizon telefonszolgáltatóról, majd az összes nagy internetes cégről derült ki, hogy júzerei megfigyelés alatt vannak. Az NSA (Nemzetbiztonsági Ügynökség) és az FBI PRISM fedőnevű akciójának célja az összes, vagyis az összes internetes kommunikáció, feltöltött adat, stb. elérése és ellenőrizhetősége. Az érintett szolgáltatók és állami szervek persze tagadnak, majd utóbbiak a terrorellenes háborúról kezdtek papolni, de kiderült, hogy jellemzően határokon belüli megfigyelésekről van szó. A nagy reményekkel kétszer is megválasztott Obama pedig magyarázkodni kénytelen. A botrányt egy 29 éves bennfentes technikus, Edward Snowden robbantotta ki - jegyezzük meg a nevét.

edward snowden.JPG

Mindez persze már olvasható volt a hírekben, ami miatt viszont ez a rendhagyó "hét videója" poszt készült, az a szivárogtatóval készült videóinterjú megjelenése. A Washington Post-nál és a Guardian-nél megjelent leak egy 29 éves technikustól származik.

Edward Snowden Maryland-ben érettségizett volna, de nem törte magát eléggé, így csak a GED nevű papírja lett meg, ami amolyan kompenzációs vizsga rossz tanulóknak. Snowden azonban nem buta volt, csak nem jeleskedett az iskolapadban. A nemzetbiztonsággal hagyományos szoros kapcsolatban lévő családban felnőtt fiú az iraki nép felszabadításának céljából 2003-ban csatlakozott a hadsereg különleges erőihez, de elmondása szerint csalódottan tapasztalta, hogy a katonák többsége inkább csak arabokat akart ölni. Így került az NSA-hoz, majd a CIA-hez, ahol IT biztonsággal foglalkozott. 2009-ben egy magáncégnek dolgozva szerződtette le az NSA és a szivárogtatást megelőző pár héttel ezelőtti szökéséig évi 200,000 dollárt keresve Hawaii-on élt a barátnőjével.

Bár nem rá, hanem egy "harmadik pártra" szavazott, a 29 éves biztonsági szakember bízott Obama ígéreteiben, melyek elhitették a választókkal, hogy a korábbiakhoz hasonló ügyekre már nem lesz több példa. Snowden szerint a demokráciát veszélyezteti, amit a kormány a személyes szabadság ellen művel. "Nem várhatsz arra, hogy valaki cselekedjen. Vezetőket kerestem, majd rájöttem, hogy a vezetés az első lépés megtételéről szól" - mondta a Guardian-nek adott több napos interjúi során. "Ha felmész a netre, egyből látom ki vagy. Nem vagy biztonságban, bármilyen programot telepítesz, hogy védekezz" - foglalta össze az NSA-s gyakorlat lényegét a volt titkosszolga.

Snowden azzal különbözteti meg magát Bradley Manning-től, hogy alaposan átnézte a kiszivárogtatott dokumentumokat, majd azokat megbízható újságíróknak adta át. "Az átláthatóság a célom, nem az, hogy ártsak valakinek" - mondja, tudva azt, hogy az élete innentől veszélyben van. Hong Kong-i hotelszobájából alig lép ki, takaró alatt számítógépezik, nehogy megfigyeljék. Tudja, hogy nem lehet csak úgy nekimenni a világ legnagyobb hatalma által irányított titkosszolgálatnak. Ettől függetlenül azt mondja, hogy ha ártani akart volna az országának, akkor simán lekapcsolta volna a megfigyelőrendszert vagy sok pénzért eladta volna az adatokat egy ellenséges hatalomnak. Ehelyett azt szeretné, ha a közvélemény felháborodása megváltoztatná a politikai gyakorlatot, különben - mint mondja - a helyzet csak rosszabb lehet.

Snowden - akinek a Magyarleaks-hez is alkalmazott TOR szolgáltatást reklámozó matrica van a laptopján -, szerényen azt állítja magáról, hogy nem különleges ember, pusztán olyan valaki, aki nem tudott együtt élni azzal, amit minden nap látott. Jelenleg azt tervezi, hogy a pálmafákat hátrahagyva Izlandon kér menedékjogot, már ha nem a hazai cellák, vagy egy triád kivégzőosztag vár rá a szállodája előtt. Eközben pedig egy dologtól félti legjobban Amerikát: hogy a botrány elül és semmi nem fog történni.

Laura Poitras és Glenn Greenwald Edward Snowden-nel készült videóinterjúja a Guardian-en is megnézhető.

süti beállítások módosítása