Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: Orbán csak 50, de sokba lesz

Miközben az államtitkárné hangosan énekel, a férjnél csenget a kassza, avagy mi történik  a Virág utca 39. földszint egyben, mit keres a brit titkosszolgálat feje egy bank élén, és tényleg Semjén Zsolt tudja-e legjobban, mi fán terem az offshore? Mong Attila lapszemléje.

orban_viktor_50.jpgIllusztráció: innen

A forradalom mindig felfalja saját gyermekeit, a forradalmak vezérei pedig saját magukat - tartja a régi igazság. Itt van például egy most éppen 50. születésnapját ünneplő politikus, aki fiatalemberként, mielőtt éppen első miniszterelnökségére készült volna 1998-ban, a következőket nyilatkozta politikai céljairól, különös tekintettel a korrupcióellenes harcról, a Magyar Narancsnak:

Meggyőződésünk, hogy a korrupciógyanús ügyek amiatt szaporodtak el, mert verseny helyett régi-új kapcsolatrendszerek határozzák meg az üzleti élet jó részét. [...] A korrupció egyik leggyakoribb formája jelenleg a közbeszerzési törvény kiskapuinak megkeresése. Ez a törvény négy éve rosszul működik: mindenki tudja, több illetékes is nyíltan beszélt arról, hogy ma a közmegrendelések összességükben drágábbak és gyanúsabb módon intéződnek, mint az előző jogi szabályozás időszakában. [...]  A monopóliumellenes szabályozás meglehetősen gyenge lábakon áll. [...] És ha a gazdaságban nincs verseny, akkor a személyi kapcsolatok döntenek, következésképpen a korrupció elkerülhetetlenné válik.

Mindezt Orbán Viktor négy közbeszerzési törvénnyel és másfél évtizeddel ezelőtt mondta, aminek lassan a felét kormányon, egy jelentős részét kétharmados, szinte korlátlan hatalom birtokában töltötte. A 2010-ben elindított “forradalmának” eredményeképpen pedig a magyarországi korrupció immár nemzetközi szinten is figyelmet kap és mindent áthat - ezt mondják cégvezetők különböző felmérésekben az Ernst and Young tanácsadó cég, vagy a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet kérdéseire egyaránt. A közbeszerzéseket, pályázatokat sógorok, komák, strómanok, húgok és oligarchák csalják el, nincs verseny, a korrupció elkerülhetetlen. Boldog születésnapot!

De nézzük a részleteket!

Sógor-koma fronton eseményekben bővelkedett az elmúlt hét. Nem énekelt például hiába az államtitkárné az Összetartozás dalában, mialatt ő a dallamot hajlítgatta, férje közben az állami tisztviselőkre vonatkozó szabályokkal tette ugyanezt. A Blikk írta meg, hogy miközben a férj  állami tisztviselő volt, ügyvezető igazgató kis felesége közös cégük éléről milliós számlákat küldözgetett különböző minisztériumoknak, egyébként teljesen szabályszerűen. Aztán nem hiába kajtatott 2001 óta szorgalmasan Járai Zsigmond után az egykori jegybankelnök személyi titkára sem, most elnyerte méltó jutalmát: két trafikot is kapott, mint ahogy boldog nyugdíjas trafiktulajdonos lesz a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezetőjének sógora, sőt, sógornője is, utóbbi pár éve még hiteltanácsadóként hirdette magát a Nyúli Hírekben. Dohányboltot kaptak továbbá a miniszterelnök felcsúti “földesurának” udvari beszállítói, valamint Rogán Antal szomszédai is. Ahol eddig könyvtár volt, ott most a csókosokat helyzetbe hozó Nemzeti Dohánybolt nyílik ebben az országban, akár tetszik, akár nem. Akinek pedig nem tetszik, jobban teszi, ha kussol, különben könnyen úgy járhat, mint a földpályázatok morgolódó bábonymegyeri vesztesei, akiknek megüzenték: ha pofáznak, megdöglenek.

A trafikmutyi persze csak aprópénz, tényleg csupán arra szolgál, hogy a klientúra is boldog legyen, és ne pampogjon, amikor azt látja, hogy a nagyok közben tízmilliárdokat szivattyúznak ki az államkincstárból vagy az uniós kasszából. Simicska Lajos egykori fideszes pártpénztárnok cége továbbra is a legnagyobb szereplő ebben a műsorszámban, a Közgép idén már 30 milliárd forintnyi állami megbízást kapott, ami havi 6 milliárdos teljesítménnyel nem is rossz eredmény. És akkor még nem számoltuk azokat a milliárdokat, amelyek különböző reklámmegbízások során ömlenek ehhez az érdekcsoporthoz. Csoda-e ezek után, ha a Központi Nyomozó Főügyészség is jobbnak látja, ha ugyanabba az ingatlanegyüttesbe költözik, ahol a Simicska-féle médiabirodalom székel. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eközben az uniós kasszát csapolja: névtelen, ismeretlen cégeknek juttat úgynevezett “pályázatok” során uniós pénzt. Egy olyan szarvasi, kétfős kft. vihet el például 400 millió forint önrész mellett egymilliárd forintnyi támogatást, amelynek az előző években egyetlen fillérnyi árbevétele sem volt. Hol van ehhez az iparszerű korrupcióhoz képest az az amatőr áltanulmány-írásos gyakorlat, amivel Medgyessyék vagy Gyurcsányék alatt operáltak?

Az egészben egyébként még a képmutatás a legszebb, ahogyan az országos lopáció közben úgy járnak-kelnek, mintha új, tiszta és rózsaillatú korszak kezdődött volna Magyarország történetében, vagyis nem csupán a lecserélték a cégnévtáblát, kicsinosították a portát és professzionalizálták a korrupciós back-office-t. Könyvet adnak ki a 2002 és 2010 közötti bűnszövetség tetteiről, Németh Lászlónéval vagy Semjén Zsolttal  akarják megmagyaráztatni, hogy mi is pontosan az offshore, és úgy tesznek, mintha megfékezték volna az orbitális cégvezetői fizetéseket, akik közben persze rekreációs juttatás néven visznek haza ugyanannyit, mint az előző rezsimben. (Csak aztán nehogy kiderüljön, hogy az Erzsébet-utalvány is csak egy nagy állami pénzlenyúlás.) És OMG, még attól sem félnek, hogy az LMP a Prezin mutatja be rémtetteiket!

Végül néhány érdekes olvasnivaló itthonról és külföldről:

Van aki eltitkolja, van aki nem: az atlatszo.hu továbbra is küzd azért, hogy rendszeresen és folyamatosan nyilvánosságra kerüljön, melyik miniszter kit fogadott a dolgozószobájában.

Valószínűleg kiderült, mit csinált Orbán Viktor, mikor visszaért a Parlamentbe a Tarlós-féle villamostúra után: olyan törvényt készíttetett elő munkatársaival, ami szélesre (és első blikkre alkotmányellenesre) szabja az állami kisajátítás lehetőségeit. Lehet, hogy a Balettintézet miatt?

Megtalálták a magyar feketelyukat: állami milliárdok tűntek el a Virág utca 39. földszint egyben és még egy pár cégtemetőként elhíresült lakásban.

Továbbra is rejtély, hogyan nullázta le magát és tapsolt el 3 milliárd dollárt az egykori orosz oligarcha, Berezovszkij, akinek hazája továbbra is élen jár korrupció tekintetében. A legfrissebb hír onnan az, hogy jövő évi, Szocsiba tervezett téli olimpia 50 milliárd dolláros költségvetéséből becslések szerint harmincat elloptak.

Az amerikai hatóságok egy 6 milliárd dolláros pénzmosási ügyet lepleztek le, amiben főszerep jutott az egyik digitális pénzzel foglalkozó vállalkozásnak, így most kicsit nehezebb lesz a Bitcoinhoz hasonló kezdeményezések dolga. Pénzmosásellenes szabályokat kell bevezetniük és arra kell számítaniuk, hogy a hatóságok jobban odafigyelnek a tevékenységükre.

Az egyik brit óriásbank a titkosszolgálat, az MI5 egykori vezetőjét alkalmazza, és a Vatikán Bank is pénzmosás ellenes szakértőt szerződtetett, hogy tisztább viszonyokat teremtsen.

Mong Attila

süti beállítások módosítása