Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Lian Wang és Boros Attila árulhatja a magyar állampolgárságot a Kajmán-szigeteken

Kikértük és megkaptuk az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-től azt a szerződést, amelyet egy kajmán-szigeteki céggel kötöttek letelepedési államkötvények eladására.

tumblr_mlr8j9afcQ1qbbkp0o1_1280.jpgkép innen

2013. április 24-én fordult az atlatszo.hu az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-hez közérdekű adatigényléssel, amelyben Hungary State Special Debt Funddal kötött szerződés elektronikus másolatát kérték. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) 2013. április 9-én kötött szerződést a Hungary State Special Debt Fund nevű céggel Kínában és Vietnamban áruljon Letelepedési Magyar Államkötvényeket magyarországi tartózkodási engedélyt kérelmezők számára. A kérelmezőknek a 250 ezer euróért megvásárolt értékpapírokat legalább öt évig kell birtokolniuk. A Hungary State Special Debt Fund a Kajmán-szigeteken alakult 2013. január 15-én. Annak ellenére, hogy a Kajmán-szigetek egy közismert és népszerű adóparadicsom, a Parlament gazdasági és informatikai bizottságának elnöke szerint nem offshore cégről van szó. Rogán Antal ezt azzal indokolta, hogy ismertek a cég tulajdonosai: a kínai Wanhua cég vezetője, Simon Mu, Boros Attila (a Figyelő szerint nem kizárt, hogy a Hajdú-Bét volt vezérigazgatója), Lian Wang és Jonathan Chan, akik Rogán szerint az üzleti életben feddhetetlenek. Az azonban nem derült ki Rogán képviselői kérdésre adott válaszából, hogy pontosan hogyan néz ki a cég tulajdonosi szerkezete.

Az ÁKK Töröcskei István által szignózott válaszában azt írta, hogy nem áll módjukban kiadni a teljes szerződést, mert „a szerződéses adatösszesség (…) számos olyan üzleti feltételt tartalmaz, amely az üzleti titok körébe tartozik”. Az viszont kiderült, hogy az ÁKK Zrt. a Hungary Special Debt Fund tulajdonosi szerkezetére vonatkozóan nem rendelkezik információval. Hasonló választ kapott adatigénylésére Vágó Gábor, LMP-s képviselő is. Mi azonban továbbra is a teljes szerződést kértük, felhívtuk azonban a figyelmet arra, hogy az Infotv. lehetőséget ad bizonyos információk kitakarására, amellyel élhet az adatkezelő.

Ennek eredményeképpen az ÁKK végül határidőn belül elküldte a kért szerződést, bizonyos, nyilvánosságra kerülés esetén üzleti titkot sértő részek kitakarásával. Ebből kiderül, hogy a Hungary State Special Debt Fund két igazgatója Lian Wang és Boros Attila. A szerződés értelmében Debt Fund a Kínai Népköztársaság és a Vietnami Szocialista Köztársaság állampolgáraival köthet szerződést. A befektetőnek vállalnia kell, hogy kizárólag kötvényekbe fektet be és névre szóló értékpapírt bocsát ki, hogy a Kajmán-szigetek joga szerint megfelelően bejegyzett, rendelkezik szabályos engedéllyel és felhatalmazással, valamint azt is, hogy a forgalomba hozatal elszámolása teljes körűen biztosított.

A keretszerződésben foglalt kötelezettségek teljesítéséért a felek nem tartoznak egymásnak ellenérték kifizetésével. Az azonban már nem derül ki, hogy mekkora időszakra kötötték a szerződést, ezt ugyanis kitakarták. Az sem derül ki, hogy ha valamilyen probléma lép fel, amely miatt az ÁKK a forgalomba hozatal leállításán és felfüggesztésén kívül még milyen eszközökkel élhet. Szintén üres a kötvények ellenértékének megfizetésére és elszámolására vonatkozó szabályok oldala is.

A Hungary State Speciallel kötött szerződés óta az Országgyűlés két újabb cég számára is engedélyezte a kötvények forgalmazását: a Máltán bejegyzett Discus Holdings Ltd. Dél-Afrikában, Indonéziában, Kenyában és Nigériában, míg a ciprusi székhelyű Innozone Holdings Ltd. Cipruson és Indiában forgalmazhatja a speciális államkötvényeket. A szerződéskötés az ÁKK honlapja szerint azonban még nem történt meg.

süti beállítások módosítása