Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

12,5 millióba kerültek a budapesti közterület-átnevezések

"Szobrokat, feliratokat, emléktáblákat, utcaneveket - mindent, ami fényt vethetett volna a múltra, szisztematikusan cserélgettek". - George Orwell: 1984. Európa Kiadó, 2009, 111. o.

fotó: nepszava.com

Az egyszeri városlakónak úgy tűnhet, hogy a rendszerváltás óta nem volt ennyi közterület-átnevezés Budapesten. A fülkeforradalom óta tényleg feltűnően sok utcanevet változtattak meg, azt viszont eddig nem tudtuk, hogy - Elvis Presley piedesztálra emelésétől a halálra ítélt Károlyi Mihály utcán át a Wass Albertről elnevezett közterekig - mennyibe került a kulturkampf lakcímkártyákat érintő része. Hogy elmúljék a homály, közérdekű adatigénylést adtunk be a Kimittud oldalon keresztül a Főpolgármesteri Hivatalhoz, melyben a 2010. október 1. óta történt közterület átnevezések költségeiről kérdeztünk. A főváros tájékoztatása szerint az újratáblázások a kerületi kasszákat ürítik, ezért beadtuk igénylésünket minden budapesti kerülethez. Kiderült, hogy a sok vitát kiváltó - néhol helyi javaslatra, máskor fővárosi elhatározásra történő - szimbólumháború költségei a pár tízezertől a több milliós forintos tételekig terjednek. 

Adatigénylésünk beadása óta a 8. kerületben a Szabó Ervin tér gróf Bánffy Miklós térre való átnevezésére is megszületett már a javaslat, ami azt mutatja, hogy a választásokig lehetnek még hasonló esetek, melyek megdobják az ilyen kiadásokat. A budapesti szintű 12,5 milliós összköltség tényleges adata valamivel nagyobb lehet, mivel - jogszabályi kötelezettsége ellenére - Újpest és a XVI. kerület nem válaszolt a kérdésre, Erzsébetváros önkormányzatának levelezőrendszere pedig egyszerűen spamnek vette az adatigénylésünket.

Tízezrektől milliókig

Közterületek el- illetve átnevezésével kapcsolatban jellemzően kétfajta költséget állapítottak meg a válaszoló önkormányzatok. Az egyik a táblák konkrét legyártásával és kihelyezésével járó költség, a másik pedig az okmányok cseréjét, a lakcímnyilvántartás javítását és egyéb hivatali működési költséget jelent, mellyel kapcsolatban csak Csepel önkormányzata tudta beárazni munkatársai túlóráját.

A TOP3 érintett kerület esetében jellemzően százezres tételeket találunk, de a legtöbbet költő Óbuda 8,513,053 forintos költésével magasan vezeti a listát. A III. kerület 2010-ben 2,494,475 forintot, 2011-ben 2,908,730 forintot, 2012-ben pedig 3,109,848. költött új neveket viselő táblákra. Második a XIV. kerület 689,900 forintnyi kiadással, melyben a legnagyobb tételt a főváros által elneveztetett városligeti Lev Tolsztoj sétány tette ki 3 darab díszes tábla majdnem 220 ezres nettó költségével. Ugyanígy a főváros nevezte át a Pákozdi teret Wass Albertre, az ő javaslatukra született meg a Nagy Lajos Király út és a Fogarasi út közötti névtelen területen a Pongrátz Gergely tér, és szintén a főváros nevezte át az Állatkerti út egy részét Gundel Károly útra és két névtelen területet Tisza István tér és Teleki Pál közre. További négy közterület (Csáktornya köz, Bosnyák köz, Gyarmat köz és Vezérek tere) a kerület kezdeményezésére lett elnevezve. A harmadik helyezett V. kerület 657,352 forinttal lett bronzérmes. Az el-, és átnevezésekre nem költő, illetve az adatigénylésre nem válaszoló kerületeket leszámítva a legkevesebbet a XVII. kerület költötte utcatáblákra. Rákosmente 36,615-es kiadása a névtelen területből kialakított Wass Albert tér esetében 16,615 forintból, valamint a Mezőhegyes és Mezővár utcák névtábláinak közel 20.000.- forintos költségéből jött össze. A Mónus Illés parkból Kósa Pál térre átnevezett terület tábláinak kihelyezése még nem történt meg.

Az egyes kerületekhez beadott adatigényléseket és azokra adott válaszokat a következő linkeken böngészhetik:

I. kerület

II. kerület

III. kerület

IV. kerület

V. kerület

VI. kerület

VII. kerület

VIII. kerület

IX. kerület

X. kerület

XI. kerület

XII. kerület

XIII. kerület

XIV. kerület

XV. kerület

XVI. kerület

XVII. kerület

XVIII. kerület

XIX. kerület

XX. kerület

XXI. kerület

XXII. kerület

XXIII. kerület

Igényeljen közérdekű adatot Ön is!

 

Frissítés:

Május 27-én Sztamenits Adrienn, Óbuda sajtóreferense a Kimittud-on jelezte, hogy az általuk megadott összeg téves, mert abba az összes utcatáblákkal kapcsolatos költséget (pl. eltűnt, megrongálódott táblák pótlása) beleszámították. Az utcák átnevezése miatt készült táblákra 2010-ben 0.-Ft-ot, 2011-ben 1.208.750 Ft-ot, 2012-ben 228.600 Ft-ot, azaz összesen 1.437.350 Ft-ot költött Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata - írja helyreigazítást kérő levelében a sajtóreferens. Ezzel egyébként még mindig Óbuda vezeti a listánkat, a teljes összeg viszont 12,5 millióról 5,362,781-re módosul.

süti beállítások módosítása