Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Guten Morgen, Ungarn!

Egy titokzatos bécsi cég mozgatja a szálakat Magyarországon. Avagy tudjukki és netuddki Bécsbe költözött?

ringier.jpg

Régi mániám, hogy Európa legsötétebb bugyra Ausztria, Bécs pedig az a város, ahol John LeCarré szereplői állandó lakcímmel rendelkeznek. Tehát, ha azt olvasom bárhol, hogy osztrák emberek által ellenőrzött bécsi cég tulajdonába került bármi a világon, akkor valójában pontosan értem, hogy az a “bármi” most már az árnyékvilág része. Rögtön dekódolom, hogy az a bármi ezentúl rosszarcú orosz oligarchák, sebhelyes szerb emberkereskedők, dagadt magyar maffiózók, esetleg ezek tetszőleges szövetségének markába került, és az ügylet körül minimum két titkosszolgálat, továbbá a Stasi vagy a KGB kiöregedett ügynökei tüsténkednek. Bécsbe ugyanis nem cukrászdát nyitni mennek az emberek, hanem kelet-európai fekete pénzt tisztára mosni, hogy azután a rózsaszínűen illatozó dollárkötegek végre legális befektetésekben fialhassanak.

Tehát, amikor a magyar újságokban olyan sejtelmeskedő kitételeket olvasok, hogy egy bécsi befektetési társaság ezt vagy azt megszerzett Magyarországon, akkor - elnézést, nem tehetek róla - előttem teljesen nyilvánvaló, hogy bizonyos magyar oligarchák bújnak állítólagos osztrákok mögé. Azok az osztrákok úgy osztrákok, mint én! A magyar oligarchák ugyanis általában nem túl bonyolult lelkek, legjobb ismereteim szerint csak Bécsig terjed a fantáziájuk, egyrészt mert közel van, meg aztán szarul beszélnek nyelveket is, plusz ugye Bécsben még van rántott hús is.

Mindezek tudatában szeretném tehát felhívni a figyelmet a magyar sajtóban két témában ismét eluralkodó sejtelmeskedésre.

Egyrészt sejtelmes cikket olvashatunk a Kreativ.hu-n arról, hogy kié is lesz a választások előtt nem sokkal, a vidéki választói réteg befolyásolása miatt kulcsfontosságú nyolc megyei lapból álló portfólió, amelyet a jelenlegi tulajdonosnak az Axel Springernek el kell adnia ahhoz, hogy végre megvalósulhasson a fúziója a Ringier-vel. Az újság szerint a vevő valószínűleg a Vienna Capital Partners nevű bécsi befektetési társaság lesz, amely mögött a piaci pletykák szerint “a Fideszhez köthető gazdasági érdekcsoportok” állnak. Közismert, hogy az Axel Springernek azért kell most eladni ezeket a lapokat, mert a Fideszhez közelálló gazdasági érdekcsoportok által foglyul ejtett magyar állam (lásd erről a  Transparency International értékelését) egyik hatósága, a Médiahatóság korábban nem adta meg a hozzájárulását a fúzióhoz. Csak, hogy egyszerűbb legyen a dekódolás: amikor a magyar sajtó “Fideszhez közelálló gazdasági érdekcsoportokat” ír, akkor természetesen a Simicska-Nyerges érdekkört érti akarja mondani, csak nem meri. A cikk tehát azt sejteti, hogy a megyei lapok egy fantasztikus összjáték eredményeképpen a nevezett oligarchák ellenőrzése alatt lévő médiabirodalomhoz kerülnek nemsokára.

Nem messze onnan, egy másik cikkben is a sejtelmeskedés uralkodik. A Népszabadságban arról olvashatunk, hogy az ország egyik legfontosabb, tőzsdén is jegyzett bankja, az FHB az utóbbi időben furcsa módon kap újabb és újabb pénzeket olyan befektető(k)től, akik nem kérnek semmit cserébe. (Lesz majd egy visszautasíthatatlan ajánlatunk?) A lap állami aktorokat sejt a pénzek mögött, a jelek az Magyar Fejlesztési Bank irányába mutatnak, de a kérdésekre senki sem válaszol. Ha kiderülne, hogy a pénzt  így vagy úgy  Magyar Fejlesztési Banktól kapja az FHB, akkor pontosan tudnánk, hogy honnan fúj a szél, és ki is akarja valójában irányítása alatt tudni a pénzintézetet. Az atlatszo.hu emlékezetes módon az MFB-ét is a foglyul ejtett magyar állam egyik olyan intézményeként azonosította, amely egyértelműen a  Simicska-Nyerges oligarchatengely befolyása alatt van. Könnyen lehet, hogy egy újabb, ezúttal kevésbé nyilvános összjátéknak vagyunk tanúi, amelynek a célja az FHB megszerzése.

A sejtésünket csak erősítheti, hogy közben tudjuk, az FHB legnagyobb tulajdonosa - micsoda meglepetés! - a Vienna Capital Partners nevű bécsi befektetési cég, amely mögött az előző sztorinkban a piac a Fideszhez köthető gazdasági érdekcsoportokat, magyarul a Simicska-Nyerges tengelyt sejtette. Ez a bécsi cég már a 2000-es évek elején a Borsodchem-TVK sztoriban is azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nem lehetett tudni ki is áll mögöttük valóban. A felszínen osztrákok voltak, de oroszokat és magyarokat éppen úgy sejtettek sokan a háttérben. A VCP akkor is segített a titokzatos megbízóinak abban, hogy úgy tudjanak ellenőrzésük alatt tartani cégeket, hogy a valódi kilétüket el tudták fedni.

Fontos mellékszál még ebben a történetben az is, hogy a jelek szerint a a rendre titokzatos pénzekhez jutó FHB második legnagyobb tulajdonosa, Spéder Zoltán, aki közvetve és közvetetten az egyik legnagyobb hazai internetes újságot, az Index.hu-t is tulajdonolja.

Választás, bank, megyei lapok, Index.hu.

Servus, Austria. Guten Morgen, Ungarn.

Mong Attila 

süti beállítások módosítása