Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Még több offshore hátterű EU-támogatott cég került elő

Tavaly alapított, valamint a támogatás odaítélésének időpontjában ciprusi, seychelle-szigeteki, szingapúri tulajdonban álló cégek is kaptak 2012-ben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül uniós támogatásokat. Volt olyan vállalkozás, amelyik közel 1 milliárd forint támogatáshoz jutott.

belize.jpgBelize, a földi (adó)paradicsom

Igaz, hogy 2011-ben nem volt nettó árbevétele, sőt veszteséges volt, mégis kapott 198 millió forint támogatást a budapesti Gali Hungary Kft.. A cég abban a listában szerepel, amelyet a Jobbik hozott nyilvánosságra. Áttekintettük a listában szereplő összes cég rendelkezésre álló adatait, de csak azokkal foglalkozunk ebben a posztban, amelyeknél ténylegesen fennáll az offshore tulajdon gyanúja.

A Gali logisztikai központ létrehozására kapta az összeget, a beruházás helyszíne pedig Kecskemét, azon belül is a Daimler út. A cég tulajdonosa a ciprusi Parkato Investments Ltd.. Szintén nulla forint árbevétele volt 2011-ben a céginformációk szerint a budapesti Jász Bio-Komp Kft.-nek, ezért jól jöhetett számukra a 743 millió forintos támogatás, amelyet törökszentmiklósi biogáz üzem létrehozására ítélt meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). A Jász Bio-Komp résztulajdonosa a Vistra Bau Kft., amelyben  viszont a nicosiai Kingley Ventures Ltd. is tag.

Még ennél is magasabb összeghez jutott a Novarov-Immo Szolgáltató és Beruházó Kft., amely 992 millió forintot kapott a győri Európa Center Automotive Logisztikai Park megépítésére. A Novarov-Immót 2012. január 16-án alapították, ezért pénzügyi adatok nem állnak rendelkezésre róla. Közvetlenül nincs offshore tulajdonban, ám a cégadatok szerint cégjegyzésre jogosult Valcsev Ivanov Péternek van egy másik cége, amely viszont igen. Az S-Bird Hungary Valcsev mellett a gibraltári Grandtown Holdings Ltd. résztulajdonában van, az S-Bird pedig az Európa-Center-Miskolc Beruházó és Szolgáltató Kft. tagja. Korábbi posztunkban már írtunk arról, hogy ez utóbbi cég 364,4 millió forint támogatást nyert.

EU-támogatott offshore hátterű cégek, első rész

Megalakulása óta semmilyen bevétellel sem rendelkező cég is nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül uniós pénzeket, de jól teljesítettek a tisztán offshore tulajdonú cégek is: több száz millió forintos támogatásokat kaptak. Tovább az előző listára.

Az NFÜ nyilvántartása szerint 0,99 milliárd forinthoz jutott a Natural Meat Élelmiszeripari-Feldolgozó és Kereskedelmi Kft.. Bár a rendszerben csak a gyártósor korszerűsítés szerepel listázva, az adatok alapján a támogatott projektek száma 4, a megvalósítottaké 2, a szerződött összeg 0,99 milliárd forint, de eddig csak 0,16 milliárd forintot fizettek ki. A Natural Meat tulajdonosa a Confood Kft., amelynek két Seychelle-szigeteki cég is a tagja: a Levar Ltd. és a Natric Corp.

Közvetetten áll offshore tulajdonban a Lire R&D Kutató és Fejlesztő Kft., amely Etyeken készíthet élő videó ajánló rendszert a 310 millió forintos támogatás segítségével. A Lire résztulajdonosa az AB&C Media Sales Médihasznosító Kft. cége, az MSL  Accessibility. Az AB&C tulaja pedig egy szingapúri cég, a Walters Media Pte Ltd..

A Jobbik értesülései szerint összesen 385 millió forinthoz, az NFÜ nyilvántartása szerint kicsit kevesebb, 300 millió forinthoz jutott a Regio Játékkereskedelmi Kft.. A 2008. december 12. és 2012. december 28. között ciprusi Analmo Enterprises tulajdonában álló cégnek összesen hét projektjét támogatta az NFÜ, ezt mind meg is valósították, de eddig csak 0,27 milliárd forintot fizettek ki számukra.

Nem kapott sokkal kevesebb pénzt az európai offshore paradicsomban bejegyzett, luxemburgi Yes Investment S.A. tulajdonában lévő Montana Tudásmenedzsment Rendszerintegrátor és Szoftverfejlesztő Kft. sem. A cég 0,32 milliárd forintot nyert el, ebből 232 millió forintot fizettek ki számukra a megpályázott, összesen 4 projektre.

Érdemes még megemlíteni a nyertes cégek közül a Bourns Alkatrészgyártó Kft.-t és a Tanfield Mérnöki Kft.-t is. Előbbi a luxemburgi Bourns S.á.r.l. tulajdona 2004. december 9-e óta és 187 millió forintot kapott munkahelyteremtő beruházásra. A RO-TO Trade-en keresztül a belize-i Anglo-European Finance Corporation Ltd.-hez kapcsolódó Tanfield komplex vállalati innovációra nyert 29,7 millió forintot az NFÜ-től.

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Montana Tudásmenedzsment jelezte, hogy a Montana és a Noreg anyavállalata, a Luxemburgban bejegyzett YES Investment SARL a magyar YES Investment Zrt. 100 százalékos leányvállalata, így annak tulajdonosi struktúrája nemcsak teljes mértékig transzparens, de teljes mértékben magyar állampolgár kezében is van. Ezt az információt Németh Lászlóné miniszternek is eljuttatják.

süti beállítások módosítása