Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Nem tudja az ÁKK, kivel szerződött az államkötvények eladására

Az atlatszo.hu közérdekű adatigényléssel fordult az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-hez, hogy megtudjuk, milyen feltételekkel szerződtek egy kajmán-szigeteki céggel letelepedési államkötvények eladására.

akk.jpgkép innen

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) 2013. április 9-én kötött szerződést a Hungary State Special Debt Fund nevű céggel Kínában és Vietnamban áruljon Letelepedési Magyar Államkötvényeket magyarországi tartózkodási engedélyt kérelmezők számára. A kérelmezőknek a 250 ezer euróért megvásárolt értékpapírokat legalább öt évig kell birtokolniuk. A Hungary State Special Debt Fund a Kajmán-szigeteken alakult 2013. január 15-én. Annak ellenére, hogy a Kajmán-szigetek egy közismert és népszerű adóparadicsom, a Parlament gazdasági és informatikai bizottságának elnöke szerint nem offshore cégről van szó. Rogán Antal ezt azzal indokolta, hogy ismertek a cég tulajdonosai: a kínai Wanhua cég vezetője, Simon Mu, Boros Attila, Lian Wang és Jonathan Chan, akik Rogán szerint az üzleti életben feddhetetlenek. Az azonban nem derült ki Rogán képviselői kérdésre adott válaszából, hogy pontosan hogyan néz ki a cég tulajdonosi szerkezete.

Éppen ezért az atlatszo.hu közérdekű adatigénylés keretében kérte ki az ÁKK-tól a Hungary State Special Debt Funddal kötött szerződést. Információkat kértünk a kajmán-szigeteki cég tulajdonosi szerkezetéről is, illetve arról, hogy mikor alakult a cég. Az ÁKK Töröcskei István vezérigazgató által szignózott válaszában azt írta, hogy nem áll módjukban kiadni a teljes szerződést, mert „a szerződéses adatösszesség (…) számos olyan üzleti feltételt tartalmaz, amely az üzleti titok körébe tartozik”. Az viszont kiderült, hogy az ÁKK Zrt. a Hungary Special Debt Fund tulajdonosi szerkezetére vonatkozóan nem rendelkezik információval.

Az atlatszo.hu továbbra is szeretné megismerni a Debt Funddal kötött szerződést, ezt az ÁKK-nak küldött válaszunkban is jeleztük, kitérve arra, hogy az Infotv. lehetőséget ad arra, hogy a törvényesen megtagadható információkat kitakarják. Ugyanakkor a szerződéses szolgáltatás és az ellenszolgáltatás megjelölése nem lehet ilyen kitakarható adat, tehát azokat nyilvánosságra kell hozni.

Közben egyébként az Országgyűlés gazdasági bizottsága két további cég számára is engedélyezte a letelepedési kötvények forgalmazását: a Máltán bejegyzett Discus Holdings Ltd. Dél-Afrikában, Indonéziában, Kenyában és Nigériában, míg a ciprusi székhelyű Innozone Holdings Ltd. Cipruson és Indiában forgalmazhatja a speciális államkötvényeket.

 

süti beállítások módosítása