Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A hét videója: információszabadság fejlődő demokráciákban

Az eheti videónk apropója a Parlamentben ezen a héten rohamtempóban elfogadott, átláthatóságot súlyosan sértő törvényjavaslat, mely ellen több civil szervezettel együtt Áder János köztársasági elnöknek címeztünk petíciót.

Kedden kivételes és sürgős eljárásban fogadta el a Parlament az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény vasárnap, egyéni képviselői indítványként beterjesztett módosítását, amely gumiszabályokkal korlátozza a közérdekű adatszolgáltatást. Az előterjesztés szerint az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feladata a közfeladatot ellátó szervek ellenőrzése, a közérdekű adat megismerésére irányuló állampolgári igény pedig nem eredményezhet az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést. Az indoklás ezt azzal egészíti ki, hogy azokat a “visszaélésszerű adatigényléseket”, amelyek az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályoznák, nem kell teljesíteni. - Az átláthatóság korlátozása: Ne írd alá, János!

A videón az AP hírügynökség Pulitzer-díjas újságírója, Martha Mendoza beszél a "Hozzáférés megtagadva" című díjnyertes riportsorozatról, melynek során az általa vezetett 120 fős újságíró-hadsereg 100 ország információszabadságát tesztelte. Az újságírók információszabadság-tesztje során kiderült, hogy miközben számtalan ország vezetett be új, demokratikusabb szabályokat az utóbbi évtizedben, ezeknek nagyjából a fele nem tartotta be azokat. Sok esetben még az új demokráciákban is több sikerrel jártak a közérdekű adatigényléseket beadó újságírók, mint pl. az Egyesült Államokban.

Mendoza szerint az információszabadság a demokrácia fokmérője. Magyarország ezzel szemben tesz egy nagy lépést hátra, ha életbe lép a törvénymódosítás.

Írd alá hogy ne írja alá - a petíciót itt lehet szignálni

süti beállítások módosítása