Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Közös tiltakozás a törvénymódosítás ellen

Az atlatszo.hu a K-monitorral, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezettel és a Transparency International Magyarországgal együtt, levélben kérte az információszabadságról szóló törvény módosítását célzó törvényjavaslat elutasítását Rogán Antaltól és Harrach Pétertől. Ugyancsak levélben kértük Navracsics Tibortól, hogy a kormány ne támogassa a törvény elfogadását.

trafikcsokkentes.jpg

A törvényjavaslat értelmében nem lesznek megismerhetők azok a szerződések, döntést megalapozó dokumentumok, amelyeknek kiadása túl sok munkával járna az adatkezelő szerv számára. A törvény nem pontosítja, hogy „a túl sok munka” mit jelent, így a gyakorlatban a hivatalok dönthetnék el, hogy kiadják-e a kért adatokat vagy sem. Ez tökéletesen szembemegy azzal, amiért a négy szervezet küzd: a közpénzek költésének ellenőrzésével.

Különösen elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a törvénymódosítást kivételes és sürgősségi eljárásban, egy nap alatt, mindenféle előzetes egyeztetés és a civil szervezetek megkérdezése nélkül nyújtották be. Semmi nem indokolja, hogy ilyen gyorsasággal tárgyalják a módosítást. Semmi sem indokolja, hacsak nem valamilyen botrány eltusolása – a módosítás ugyanis döbbenetes módon a már folyamatban lévő ügyekre is kiterjed. Nem akarunk találgatni, hogy a trafikbotrány vagy valamilyen más folyamatban lévő ügy miatt lett-e ennyire sürgős a módosítás, de az tény, ha azt elfogadják, még kevesebb esélye lesz a nyilvánosságnak, hogy megtudja mi történt valójában például a dohánykoncessziók ügyében.

A hatalom, a közpénzek elköltése és a közhatalmi döntéshozatal ellenőrzése minden polgár joga. A szóban forgó törvényjavaslat ennek a jognak az önkényes korlátozását teszi lehetővé. A kontrollelemek szisztematikus leépítése összeegyeztethetetlen egy demokratikus jogállam alapelveivel, elősegíti a korrupciót és a közpénzekkel való visszaélést. A törvényjavaslat nem egyeztethető össze az Alaptörvénnyel, valamint Magyarország Nyílt Társadalmi Együttműködés felé múlt héten vállalt nemzetközi kötelességeivel.

A frakcióvezetőknek szóló nyílt levelet letöltheti itt.

A közigazgatási és igazságügyi miniszternek szóló nyílt levelet letöltheti itt.

 

süti beállítások módosítása