Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Offshore cég és volt fideszes ORTT-elnök az állami mobilcég alvállalkozói között

A Kúria februári döntésével végleg elkaszált állami mobiltársaság, az MPVI Zrt. pénteken jelentette be, hogy további tevékenységének meghatározásáig alvócéggé alakul, és az ítéletre való tekintettel racionalizálja működési költségeit. Ez mondjuk rá is fér, mert a hiábavalóan ráköltött temérdek állami pénz mellett 2012-ben 316,4 millió forintot, 2013-ban pedig 51,6 milliót fizetett ki szerződéses partnereinek, akik között dr. Lissákné dr. Körmendy - Ékes Judit, az ORTT első Orbán-kormány alatti elnökének ügyvédi irodája is szerepel 22 millió forinttal.

mpvi.jpg

 

Február végén hozott ítéletet a Kúria az állami mobilcég, az MPVI Zrt. ügyében: helyben hagyta a Fővárosi Törvényszék tavaly szeptemberi döntését, ami hatályon kívül helyezte annak az NMHH által kiírt tendernek a végeredményét, amelyen az MPVI frekvencia-jogusultságot szerzett. A Kúria indoklása szerint a frekvenciaszerzés jogszerűtlenül történt, mert a pályázat során egy Fellegi Tamás akkori fejlesztési miniszter által hozott rendelet tiltotta az állami szerepvállalást a mobilpiacon. A Kúria ítélete azt jelenti, hogy az állami mobilcégnek végleg lőttek, nem működhet. Ám ennek ellenére sem adja fel.

A három állami vállalat - Magyar Posta 10%, MVM 45%, MFB 45% részesedés - által létrehozott MPVI Zrt. az NFM pénteki közleménye szerint április 15-én vette kézhez a Kúria ítéletét, és "Az ítéletre tekintettel szükségessé vált, hogy a társaság működési költségeit közgyűlési határozatban racionalizálják és alakítsák át." A közlemény szerint a társaság alvócéggé alakul addig, míg nem határozzák meg további tevékenységét, és ezalatt az idő alatt a minimumra csökkentett költségekkel működik. Az április 18-i közgyűlési határozat értelmében a vállalat menedzsmentje 2013. április 19-én megkezdi a működési költségeket jelentősen csökkentő intézkedések végrehajtását, mint például tárgyalást a munkavállalókkal, és a szolgáltatási szerződések felülvizsgálatát.

Most racionalizálják a működési költségeket, még csak most. Miközben már rengeteg pénzt felszippantott az MPVI. Indulása előtt a Magyar Posta a távközlési konzorciummal kapcsolatos apportértékelésért 8,2 millió forintot fizetett a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Irodának, a frekvenciahasználati jogosultsággal kapcsolatos jogi tanácsadásért pedig 40 millió forintot a Dr. Lengyel Márk Ügyvédi Irodának. Az MVM 340 ezer eurót fizetett a McKinsey & Company-nak a magyar mobil távközlési piacra történő esetleges belépési stratégiák vizsgálatával kapcsolatos tanácsadásért, és 70 millió forintot a Rewheel-nek az állami mobilcég üzleti stratégiáját megalapozó tanulmányért. Az MPVI 500 millió forint alaptőkével indult, de tavaly júliusban 14,1 milliárdos alaptőke emelést hajtott végre, igaz nem készpénzben, "csupán" vagyoni értékű jogokat kapott a tulajdonosaitól.

Az atlatszo.hu már jóval a Kúria döntése előtt, január elején közadatigényléssel fordult az MNV Zrt.-hez az állami mobilcég bevételei és kiadásai iránt érdeklődve, azonban a vagyonkezelő azt közölte, hogy "az MPVI Zrt.-ben a magyar állam tulajdonrésszel nem rendelkezik, így az MNV Zrt. nem adatgazda", szíveskedjünk a társaság alapítóit, a Postát, az MVM-et, és az MFB-t keresni a kérdéseinkkel. Megtettük. Az MFB udvariasan közölte, hogy ő nem adatgazda, így az információkérésnek nem tud eleget tenni. Az MVM elutasította az adatigénylést, mert álláspontja szerint ő nem minősül adatkezelőnek, "tekintettel arra, hogy a részvényesek a leányvállalat bevételeiről és kiadásairól nem szoktak részletes nyilvántartást vezetni". A Posta részinformációkat szolgáltatott a mobilcég kiadásairól: az MPVI-vel kötött három szerződés kapcsán vallotta magát adatkezelőnek. Ezek szerint pénzügyi számviteli szolgáltatás nyújtásáért 1,5 milliót; munkaügyi, bérszámfejtési valamint egyéb humán szolgáltatások ellátásáért 947.500 forintot; irodahelyiség bérbeadásáért pedig újabb 1,5 milliót fizetett ki megalakulása óta az MPVI a Postának.

Ezután közvetlenül az MPVI Zrt.hez nyújtottuk be közadatigénylésünket, mégpedig postai úton, mert az állami mobiltársaság cégadatbázisban megadott honlapja nem üzemelt, így joggal feltételeztük, hogy az azon működő, kapcsolatként megadott céges emailcímük sem él. (Telefonon meg sem próbáltuk elérni őket.) Múlt pénteken, a racionalizálási közlemény napján küldték meg válaszukat, melyben tájékoztatnak, hogy az atlatszo.hu által igényelt, szerződéseikre vonatkozó információkat a törvényi előírásoknak megfelelően közzétették honlapukon, onnan bárki számára szabadon elérhetőek, de azért levelükhöz mellékletként is csatolták őket.

Való igaz, a honlap már működik, ha csak amolyan fapados, racionalizált módon is. A főoldalon rövid céginformáció olvasható a legfontosabb adatokkal (székhely, telephely, adószám, tulajdonosok, vezérigazgató neve), és innen egy személyi juttatásokat tartalmazó pdf-re tudunk kattintani. Ebből kiderül, hogy az MPVI is a többi állami vállalatnál bevett gyakorlatot követi: Kovács Zsolt vezérigazgató havi alapbére 2 millió forint, és emellé 80% prémiumra jogosult (Schmidt Pál korábbi vezérigazgató pedig még 200 ezer forint gépkocsihasználati pótlékot is kapott). A név nélkül feltüntetett banki aláírók fizetése széles skálán mozog: a gazdasági igazgató 1,8 milliót + 200 ezer gk. használati pótlékot és 75% prémiumot kap, a pénzügyi igazgató-helyettes 1,45 milliót + 200 ezer gk. használati pótlékot és 50% prémiumot, a vállalatfinanszírozási osztályvezető 1 milliót és 40% prémiumot, a treasury back-office osztályvezető pedig 820 ezret és 20% prémiumot. Az Igazgatósági és Felügyelőbizottsági tagok díjazás nélkül végzik a munkájukat.

A honlap egyetlen menüpontja a Közzététel nevet viseli, itt találjuk az MPVI által megkötött szerződéseket. Tavaly tíz cégnek 316,4 millió forintot fizetett ki az állami mobiltársaság, idén egynek, a Regus "Kálmán" Kft.-nek 2013.01.01-2014.04.30 közötti időtartamra irodabérlésért 51,6 milliót. 2012-ben közel 111 milliót fizetett a PWC-nek üzleti modell elkészítésért és tanácsadásért, 37,5 milliót a BME Viking Nonprofit Zrt.-nek műszaki specifikációért, 32 milliót a TÜV Reinland Kft.-nek minőségbiztosítási feladatok ellátásáért, a Regus "Kálmán" Kft-nek 31,6 milliót irodabérleti szerződésre, a FlexiTon Kft.-nek 9,9 milliót digitális térképállományért, a KPMG-nek 12 milliót könyvvizsgálatért, a Publicis Reklámügynökségnek 12,3 milliót marketingszakmai tanácsadásra, a SysVol Informatikai Bt.-nek közel 11 milliót számítástechnikai eszközök beszerzésére és informatikai rendszer karbantartására. Ezen kívül 2012-ben az MPVI 36,3 millió forint értékben szerződött a B2B Solutions Kft.-vel Samsung telefonokra, notebookokra és kiegészítőkre; amit csak azért tartunk fontosnak kiemelni, mert a cég tulajdonosa M. Gabriella magánszemély mellett a Lorson Finance Eszközkezelő Kft.-n keresztül a brit-virgin szigeteki Lorson Finance Limited, vagyis ismét egy offshore cég kapott magyar közpénzt.

De következzen a legérdekesebb 2012-es szerződés: június elsejétől december 31-ig, hathavi időtartamra 22,3 millió forintra szerződött az MPVI az ürömi Körmendy Ékes és Lengyel Ügyvédi Irodával. Az utóbbi vezetéknév Lengyel Márkot rejti, akivel - emlékszünk - a Posta is szerződött jogi tanácsadásra csekély 40 millióért még a mobiltársaság megalapítása előtt. A páros másik tagja pedig  Dr. Lissákné dr. Körmendy - Ékes Judit, aki az 1994-es választási kampány során a Fidesz szóvivője, majd a párt elnökének média és PR-ügyekkel foglalkozó tanácsadója volt. 1996-ban ORTT-tagnak delegálta a párt, 2000 februárjában pedig ORRT-elnökké nevezték ki. Férjét ugyanebben az évben elsőfokon 2 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság sikkasztás és közokirat-hamisítás miatt, ő maga pedig vádlottként állt a bíróság elé egy Czeiczel Endrével közös korábbi, erősen csecsemőkereskedelemnek tűnő ún. béranya-ügyben családi állás megváltoztatásának és közokirat-hamisítás bűntettének vádjával. (Később a közokirat-hamisítás miatt ellene folyó eljárást elévülés miatt megszüntette a Fővárosi Bíróság, családi állás megváltoztatásának bűnsegédjeként pedig 3 hónap egy évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték elsőfokon.) De nem távozott az ORTT elnöki székéből egyik ügy miatt sem. Csupán 2002. decemberében jelentette be lemondását, mikor úgy érezte, hogy az akkor már szocialista kormánytöbbség személye miatt támadja az ORTT-t, ő az oka annak, hogy a testület költségvetését mintegy 450 millió forinttal megkurtították. Dr. Körmendy-Ékessel kapcsolatban ne felejtsük el azt sem, hogy 2000.októberében az internet szabályozását szorgalmazta: "A szükségesnek ítélt szabályozás nem cenzúrát vezetne be, hanem főként ahhoz teremtene keretet, hogy az állam segítse a hasznos tartalmak elterjesztését", és elárulta, hogy szerinte "Az új média szinte egyáltalán nem kínál még valóban újszerű tartalmat és igazán hasznos információkból is keveset szolgáltat, az emberek többsége csupán pornóképek nézegetésére használja.".

Bevételekről nem számolt be az MPVI Zrt., bár működés nélkül ez nehéz is lett volna. Egyes információk szerint a bevételnélküliség is hozzájárulhatott a cég elnöke, Kalmár István és a társaság vezérigazgatója, Schmidt Pál januári lemondásához.

 

 

 

A kiadásokat sajtóhírek szerint a frekvenciáért az NMHH-nak kifizetett nettó 10 milliárd forint után visszaigényelt 2,7 milliárd forint áfából fedezte az MPVI, mivel azonban ezt a Kúria döntése miatt vissza kell fizetniük, érdekes helyzet állhat elő. Az állami mobiltársaságra elköltött közpénzekkel kapcsolatos kérdéseinkkel most a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot fogjuk megkeresni.

süti beállítások módosítása