Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó - avagy mi történt a Tocsik Márta emlékhéten?

Miközben Baja Ferenc már a Facebookon nyomul, a héten a nemrégiben elhunyt egykori jogásznőre emlékezünk: határidő előtt megnyert pályázattal, alpolgármester sógorára kiírt tenderrel és a Kajmán-szigeteken megvásárolható magyar letelepedési engedéllyel. Mong Attila heti lapszemléje.tocsik.jpg

Elhagyatva és elfelejtve halt meg ugyan Tocsik Márta, az 1990-es évek legismertebb politikai-korrupciós ügyének mellékszereplője, egyben névadója, Magyarország azonban egyáltalán nem feledkezett meg róla, egyszerűen csak a munkás hétköznapokkal ünnepelte őt. A sikerdíjak ma már nem 800 milliósak, nincs szükség hozzájuk bíróságon megtámadható megállapodásokra, és nem kellenek hozzájuk olyan kisstílű kézművesek, mint amilyen ő volt. Százmilliárd forintok pörögnek üzemszerűen, különmegállapodások nélkül, a korrupciót egyenesen törvények teszik kötelezővé - a magyar mutyi végre nemzetközivé lett, Tocsik Márta dolgát offshore cégek végzik el simán, könnyedén és magyar emberáldozatok nélkül. Baja Feri pedig megjelent a Facebookon.

Még ennél is fontosabb azonban, hogy az elmúlt lassan 20 évben nagyot változott az ország. Emlékezzünk csak, hogy mekkora közfelháborodás kísérte akkor az ügy nyilvánosságra kerülését, ma viszont már az ennél tízezerszer nagyobb botrányok sem verik ki a biztosítékot, sőt a magyar társadalom valójában elvárja, hogy rendszerszerűen és professzionálisan meglopják, hiszen négyévente azokat emeli hatalomba, akik még nagyobb lopást, még kiterjedtebb korrupciót, még ádázabb mutyit ígérnek neki. A jövőre nézve pedig bíztató, hogy az utánunk következő generációk gondolkozása ezen a téren még a mostaninál is korszerűbb: egy felmérés szerint a közgazdaságtant hallgatók 21 százaléka kifejezetten óhajtja a nagyobb korrupciót, üzleti döntést pénzzel befolyásolni egy jelentős részük szerint egyenesen kívánatos. Reményt kelt még persze a magyar vidék is, különösen Baktalórántháza, ahol arányaiban a legtöbb magyar adócsaló lakik.

Ezek után érthető is a kormány törekvése, hogy minél több szakember érkezzen hozzánk a nálunk fejlettebb korrupcióval rendelkező országokból. A vendégszeretet jegyében tehát egy Kajmán-szigeteki vállakozáson keresztül vásárolhatnak majd kínai vagy orosz barátaink magyar letelepedési államkötvényt, ha már ugye úgyis ott vannak és már éppen nem tudnak mit kezdeni a pénzmosásból szerzett bevételeikkel. A lényegében magyarországi letelepedési engedélyt értékesítő cégnek azonban természetesen semmi köze nincs sem az offshore-hoz, sem a pénzmosáshoz. Mint azt a kormánypárti képviselők a magyar Országggyűlés hivatalos dokumentumaiban is megerősítették, a Hungary State Special Debt Fund a Kajmán-szigeteken bejegyzett rendkívül ritka nem offshore-jellegű cégek egyike, tulajdonosai pedig olyan nemzetközileg is ismert vállalkozók, mint Jackie Chan és Lucy Liu.

Remélhetőleg ez az új konstrukció alkalmas lesz arra, hogy a magyar oligarchatársadalom végre átessen a szükséges vérfrissítésen, amivel az atlatszo.hu kissé kifulladóban lévő Kis Oligarchatározója is új erőre kaphat. Csak remélni tudjuk, hogy ez minél előbb bekövetkezik, hiszen addig kénytelenek vagyunk hétről-hétre olyan hírekkel foglalkozni, hogy Orbán Viktor szerint Nyerges Zsolt (oligarcha) és Simicska Lajos (oligarcha) nem oligarcha vagy legfrissebben Bajnai Gordon (oligarcha) szerint Csányi Sándor (oligarcha) nem oligarcha. Illetve, hogy az oligarchaügyi miniszter Németh Lászlóné szerint a részben állami tulajdonban lévő Mol-közeli oligarchák nem támogathatják Bajnai-alapítványát. A maga oligarchája, meg az én oligarchám veri a mi oligarchánkat... Most komolyan, ez a veszekedés nem igazán méltó Tocsik Márta emlékéhez.

Az emlékhét is bővelkedett azonban olyan hírekben, amelyek jelezték: Magyarország - a korrupció területén - egyre jobban teljesít. Hétfőn egy kivételes sürgősséggel meghirdetett millárdos állami bútortenderen ámulunk, kedden azon, hogy egy kerületi alpolgármester sógora milyen könnyedséggel nyer el egy megrendelést az önkormányzatnál, aztán szerdán azon, hogy a Közgép már vasutat is fejleszt, vagy csütörtökön azon, hogy a kormánykedvenc CBA tulajdonosoknak miért jut hirtelen eszükbe geotermikus energiát kutatni (a megoldás az állami támogatás lehetősége). Mire pedig beköszönt a péntek, rájövünk, hogy lejárt a határideje annak a pályázatnak, amin milliárdokat lehetett volna nyerni, ha a csókosokon kívül, másnak is szólnak, hogy meghirdették. Tocsik Márta nem élt hiába.

Jó kezdést az új héthez!

Mong Attila

Fotó: innen.

süti beállítások módosítása