Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Erdélyben terjeszkednek a budapesti önkormányzatok

Az atlatszo.hu nemrégiben közadatigénylést nyújtott be valamennyi budapesti kerülethez, hogy megtudjuk: rendelkeznek-e a fővárosi önkormányzatok külföldi ingatlantulajdonnal. A legtöbben nemmel válaszoltak, ketten nem reagáltak, de megtudtuk, hogy Erzsébetvárosnak Szlovákiában, Zuglónak és Belváros-Lipótvárosnak pedig Erdélyben van ingatlana, utóbbinak kettő is.

csíkszereda.JPGZugló csíkszeredai ingatlana  (fotó: LMP-Zugló)

Március közepén a KiMitTud-on keresztül az összes fővárosi kerülethez közadatigénylést nyújtottunk be, melyben azt kérdeztük tőlük, hogy van-e külföldi ingatlantulajdonuk; és amennyiben igen, akkor szíveskedjenek elküldeni, hogy az hol található pontosan, valamint mikor, kitől, mennyiért, milyen célból vásárolták; mire hasznosítják, mennyibe kerül a fenntartása évente, és megvásárlása óta mekkora összeget költöttek rá.

Adatigénylésünkre a legtöbb kerület azt válaszolta, hogy nem rendelkeznek külföldi ingatlan tulajdonjogával.

Budapest VII.kerülete, Erzsébetváros számolt be elsőként külföldi ingatlantulajdonról. Az önkormányzat tájékoztatása szerint 2006. május 4-én vásárolták meg a Stavoúnia a.s.-től a szlovákiai Ruzinában található ingatlant 103,5 millió forintért, üdülőtábor céljából. A vásárlás óta 62 millió forintot költöttek az ingatlanra: zuhanyzókat, kültéri világítást, sportpályát építettek ki, ivóvizet kötöttek be, felújítási munkákat végeztek. Az ingatlan fenntartási költségeivel kapcsolatban azt közölte Erzsébetváros, hogy az üdülőre 2012-ben 18,299 millió forint került kifizetésre, mely összeg tartalmazza a havi átalánydíjat, valamint az egyéb költségeket (ingatlanadó, "villanyáram", DigiTV, telefon, stb.) is. A kerület felhívta a figyelmünket arra, hogy az összeg "euróban van számlázva", és a folyósítás napján lévő árfolyamon kerül kifizetésre; illetve a havi átalánydíj minden évben megemelkedik a hivatalos külföldi inflációs rátával.

Budapest V.kerülete, Belváros-Lipótváros két ingatlantulajdonról szolgált adatokkal. A romániai Torockóban és Énlakán található ingatlanokat egyazon napon, 2007. február 12-én vásárolta az önkormányzat, mindkettőt a Transylvania Trust Alapítványtól, "építészeti értékmegóvási céllal". A torockói háromszobás, 8 fő elszállásolására alkalmas vendégházat 37 ezer euróért; az énlakai kétszobás, 6 fő elszállásolására alkalmas vendégházat pedig 12 ezer euróért. A kerület tájékoztatása szerint jelenleg az önkormányzat delegációi veszik igénybe őket, illetve térítés ellenében kerületi lakosok, civil szervezetek, gyerekcsoportok rendelkezésére állnak. Az ingatlanokon tavaly állagmegóvási munkálatokat végeztek 740 ezer forint értékben. Fenntartási költségként Belváros-Lipótváros egyedül a két ingatlan gondnokainak járandóságát említette: a torockói házzal kapcsolatos gondnoki tevékenységet a kezdetektől a helybéli Lakatos Matild Bt. végzi, évek óta változatlan áron, havi 1.150 lej fejében; az énlakai vendégház gondnoka szintén 2007 óta az énlakai Kerestély Zsolt Intreprindere Individuala Bt., havi 1.027 lej megbízási díjért cserébe. Érdekes, hogy Belváros-Lipótváros a közüzemi számlákat nem tüntette fel az ingatlanokkal kapcsolatos kiadásokként, miközben a gondnoki szerződések a megbízottak feladatai között felsorolják ezek befizetését, és a Lakatos Matild Bt. részére az önkormányzat minden hónapban át is utal 20 ezer lejt - mely összeggel a cég utólag elszámolni köteles - a megbízás ellátásával kapcsolatosan felmerülő szükséges és igazolt kiadásai megtérítésére, márpedig a villanyszámla bizonyosan ilyen. Az adásvételi és gondnoki megbízási szerződések letölthetők innen (pdf).

Budapest XIV.kerülete, Zugló válaszolt utolsóként az adatigénylésünkre. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Csíkszeredán található ingatlant 2012. június 6-án vásárolták Keresztes Attilától és Keresztes Erikától, 65 ezer euróért. "A vásárlás célja egy folyamatosan rendelkezésre álló szálláshelyként használható ingatlan biztosítása volt, mely lehetőséget teremt a Zugló testvérvárosával, Csíkcsicsóval fenntartott kapcsolatok továbbfejlesztésére és elmélyítésére, helyszíni látogatások, tapasztalatcserék lebonyolítására a testvérváros intézményeivel, szervezeteivel, civil kezdeményezéseivel, továbbá az Önkormányzat az általa működtetett iskolák diákjainak osztálykirándulásaihoz is szálláslehetőséget kíván a házzal biztosítani." Zugló elmondása szerint jelenleg a testvérvárosi szálláshely funkció kialakításához szükséges előkészületek zajlanak, eddig az ingatlan megvásárlásával és birtokba vételével kapcsolatban merültek fel költségek: ezen feladatokkal az önkormányzat a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-t bízta meg, nettó 700 ezer forint díjért cserébe. Az ingatlan fenntartási költségeit a birtokba vétele óta eltelt rövid időre tekintettel csak megbecsülni tudta Zugló, szerintük "kb. évi 2,5 millió Ft-ra tehetőek".

Adatigénylésünkre a IV. és a XVI.kerület nem válaszolt. Mivel utóbbiról köztudott, hogy már 1996-ban megvásárolt az erdélyi Tusnádfürdőn egy ingatlant, bepereljük az ezzel kapcsolatos adatokért.

Magyar állami vállalatok százmilliós adományai segítik az erdélyi Fidesz-projektet

A könnyített honosítás bevezetésével, illetve a szavazati jog megadásával a magyarországi politikai mező kiterjedt az ország határain túlra. Az utóbbi két évben Erdélyben megkezdődött a kiépítése azon politikai struktúráknak, melyek révén elképzelhető, hogy a magyarországi politikum az eddigieknél is nagyobb hatásfokkal tudja megszólítani, mozgósítani az erdélyi magyarokat. Közel 1 millió euró támogatást kaptak EMNP- és EMNT-politikusok által frissen bejegyzett civil szervezetek állami tulajdonban lévő magyar cégektől, további közel 2 millió eurót pedig egy az erdélyi magyar nyelvű sajtót finanszírozó, Fidesz-közeli alapítvány a Szerencsejáték Zrt.-től. Tovább a teljes cikkre.

süti beállítások módosítása