Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A közrádiók új szignáljai miatt pereljük az MTVA-t

Az MTVA újfent megtagadta a közérdekű adatigénylésünket, ezúttal a közrádiók új szignáljaival kapcsolatban. A zenei darabok szerzőjét, Kovács Ákost is megkerestük, hogy segítsen, azonban több megkeresésünkre sem válaszolt, így bepereljük a közmédiumok felügyeleti szervét.

dijakjokovacs_mti.jpgKovács Ákos átveszi a Kossuth-díjat 2012-ben, kép innen

2013. március 7-én közérdekű adatigényléssel fordultunk a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz (MTVA), hogy adják ki a közrádiók új szignáljaira vonatkozó szerződéseket. Mint ismeretes, az MTVA Kovács Ákos zenészt kérte fel arra, hogy a közrádiók számára új szignálokat írjon, aki végül 320 darabot komponált. Az MTVA közleményben tudatta, hogy a zenész nagy vonóskarral és „zseniális zenészekkel” dolgozhatott együtt, hogy a „rendszer 22 témából és további variánsokból áll, minden egyes eleme tíz különböző hangszerelésben jelenik meg, minden adót külön megszólalás azonosít. A remek hangulatú munkálatokat werkfilm örökíti meg”, arról azonban egy szó sem esett, hogy mennyibe is kerültek az új szignálok és hogy milyen feltételekkel kötötték a szerződéseket.

Az MTVA az adatigénylés beadását követően 2013. március 18-án arra hivatkozva tagadta meg az adatok kiadását, hogy az üzleti titkot sértene. Ez nem volt újdonság számunkra, hiszen korábban is ilyen indokkal utasították el az adatigényléseinket, később azonban bíróság kötelezte az MTVA-t arra, hogy kiadják a kért dokumentumokat. Most azonban nem akartunk rögtön a bírósághoz fordulni, ezért inkább megkerestük azt, akinek az érdekeit az MTVA leginkább védeni szerette volna, Kovács Ákost. Április 2-án e-mailt küldtünk, amelyben leírtuk, hogy közérdekű adatigénylésünket az MTVA megtagadta, és ugyan neki, mármint Ákosnak semmiféle kötelezettsége nincs velünk szemben, de szerzőként és előadóként számos jogosultságot megőrzött a művekkel kapcsolatban, valamint a szerződés egy hosszabb távú együttműködés alapjaként szolgál. Azt is hozzátettük, hogy szerintünk Kovács Ákos nem csak a magyar zenei életnek, de a magyar közéletnek is fontos szereplője, így ha módjában áll, hozza nyilvánosságra a szerződéseket. Levelünket azzal zártuk, hogy a nyilvánosságra hozatalnak az MTVA nyilvánossággal kapcsolatos magatartására vonatkozóan a szerződés gazdasági súlyát meghaladó pozitív hatásai lennének, növelve a közmédia átláthatóságát.

Levelünkre semmilyen reakció nem érkezett, ezért egy héttel később újra elküldtük azzal a kiegészítéssel, hogy két napon belül kérjük jelezni, hogy megkapjuk-e a dokumentumokat vagy sem. Mivel erre sem érkezett válasz, mi pedig mindenképpen tudni szeretnénk, hogy mennyi közpénzt költött az MTVA az új szignálok elkészítésére, a bírósághoz fordultunk. Tekintse meg keresetlevelünket:

süti beállítások módosítása