Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Fidesz-közeli cég nyomul a távhőbizniszben

Simicska Lajos egyik üzlettársa, Pomázi Csaba lenne a befektető a szegedi biomassza-erőműben, ráadásul helyi politikusok szerint a közbeszerzési szabályokat kijátszva köteleznék arra a városi hőszolgáltatót, hogy a Pomázi tulajdonában álló Szenergott Kft.-től vásároljon alapanyagot - állítják a szegedi Szabad Város Egyesület tagjai és város szocialista alpolgármestere.

Az egyik szegedi biomassza-kazán tervezett helye, kép: delmagyar.hu

 

Félelmük talán azért sem alaptalan, mert az érintett vállalkozó már most is ott van a szegedi energiaszolgáltatók környékén. Pomázi Csaba jelenleg budapesti lakos, de leginkább dunaújvárosi cégekben érdekelt. 2000 és 2002 között az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. igazgatótanácsi tagja volt, igaz, akkor még szolnoki lakcímmel szerepelt. Ugyanebben az időszakban volt ig-tag a Dunaferrnél egy másik szolnoki lakos is, az ügyvédoligarcha Nyerges Zsolt. Ezt a kapcsolatot már 2001-ben is feszegette a parlamentben Keller László MSZP-s képviselő Áder Jánosnak, az Országgyűlés akkori elnökének küldött írásbeli kérdésében, kiemelve, hogy Pomázi áttételesen társtulajdonos a Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft.-ben és hogy Nyerges Zsolt nővérével közösen felügyelőbizottsági tag a Danz Port Rt.-ben.

 Pomázi 1997 februárjában alapította az Energott Fejlesztő és Vagyonkezelő Kft.-t, amelyben 2006 óta tulajdonostársa Neszmélyi György, a Dunaferr egykori alkalmazottja, a Dunaqua Therm Rt. korábbi elnök-vezérigazgatója, a Közgép-Energia Kft. jelenlegi ügyvezetője. A Közgép-Energia Kft.-nek két tulajdonosa van: az egyik a Simicska-Nyerges páros által fémjelzett Közgép, a másik pedig az Energott. Pomázi cége a közpénzek elnyerésében nem olyan sikeres, mint Simicskáé, de azért nem szerepelnek rosszul az európai uniós pénzekért folyó versenyben. 2012 januárja és márciusa között például 1,2 milliárd forintot nyertek: 629,9 millió forintot biogáztermelés során felhasználható innovációra, majd előbb 425 millió forintot, később további 160 millió forintot faapríték tüzelésű kazánok telepítésére Dunaújvárosban. Hab a tortán, hogy Neszmélyi 2013 januárjában egy másik cégével, az Általános Ingatlanberuházó és Forgalmazó Kft.-vel nyert 395 millió forintot a mátraszentimrei Hotel Vadvirág újjáépítésére.

 A 2011-ben 9,1 milliárd forint nettó árbevételt és 978 millió forintos adózott eredményt elkönyvelő Energott cégbirodalma igencsak kiterjedt, jelen pillanatban mintegy 25 cégben tulajdonos vagy résztulajdonos. A már említetteteken kívül (Közgép-Energia, Szenergott) a Szegeden és Dunaújvárosban is a távfűtésért felelős Alfa-Nova Kft.-ben, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft.-ben, Energo-Hőterm Kft.-ben,  Ajkai Fűtőerőmű Kft.-ben, a felszámolás alatt álló Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.-ben, a Dunaújvárosi Hőszolgáltató Kft.-ben, de ingatlankereskedelemmel foglalkozó Big-Bossa Kft.-ben, a gépjármű-kereskedő Autó Formula Kft.ben, illetve a legendás Salgó-polcot gyártó Salgó Raktártechnika Kft.-ben is érdekelt.

 A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

süti beállítások módosítása