Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó – avagy bérgyilkosok Bergendyre

Kommunista párttitkárból fideszes felszámoló, fideszesből darabolós bérgyilkos - csoda-e, hogy ide vágynak az orosz oligarchák? Témát találna itt Balzac, Móricz, sőt még John LeCarré is. Mong Attila heti lapszemléje.vargajeno.jpg

Magyarország különleges helye a világnak. Itt ér össze az Ég a Földdel, itt van a Földnek a szívcsakrája, itt bármi megtörténhet.

Itt van például a pulóveres párttitkából lett baloldali milliárdosból lett fideszes felszámolóból lett jobbos milliárdos, Varga úr esete, aki a rendszerváltás előtt marxista-leninista politikai gazdaságtant tanított a pécsi egyetemen, szabadidejében párttitkárkodott és a fiatal KISZ-vezért, Gyurcsány Ferencet istápolta - szigorúan ideológiai szempontból, persze. A rendszerváltás utáni első húsz zavaros évben, főleg balos kapcsolataira építve, a felszámolóbizniszben halászott, a feleségét is az MSZP javasolta alkotmánybírónak, megyebálokra járogatott, közben pedig milliárdos vagyont gyűjtött össze. A 2010-es fülkeforradalom azonban nem érte váratlanul, sőt: jó magyarhoz méltóan, utolsónak ment be a fülkébe és elsőként jött ki. Még a választások évében egyszerre kezdett közös üzletbe Pintér Sándorral és Simicska Lajossal is, mára pedig a Nemzeti Együttműködés Rendszerének felszámolóbiztosa lett. Az állítólag szuperbiztos sorsolásos felszámolókijelölések során feltűnően gyakran kedvez neki vagy valamelyik érdekeltségének a szerencse. Balzac, hol vagy?

Nem csoda, hogy a Földnek éppen ezen a pontján tervez perpetuum mobilét, energiacellát vagy valamit, ami a semmiből csinál valamit, építeni Széles Gábor, a legnagyobb magyar retrooligarcha, aki az elmúlt húsz évben egy örökmozgót már létrehozott: az állami pénzek kiszivattyúzására (Videoton, Ikarus). Gyanúnk szerint a rejtélyes innováció esetében megint csak ugyanerről lehet szó, ráadásul ez az üzleti modell évszázadok, évezredek óta működik. Minden rendszernek megvoltak a maga fantasztái: a fáraók mellett a varázslók, a királyok mellett az alkímisták működtek, akik mind a kincstárból kilapátolt pénzzel kísérleteztek. Széles egyszerűen csak a 21. századi modellt akarja kifejleszteni, plusz abból indul ki, hogy ha ebben az országban egy állóhajó is tud hasítani, ha kellő mennyiségű állami támogatást kap és a megfelelő irányba fordítják, akkor itt nincsen lehetetlen. Széles abban is bízhat, hogy ahogyan Orbán Viktor udvartartását elnézzük, nem lesz ott senki, aki egyszerre ismeri a termodinamika alaptörvényeit és be is mer kopogni Orbánhoz azzal, hogy elmondja a kényelmetlen igazságot a csodafegyverről.

"Egy ilyen ember csak nem lehet szélhámos!" - mondogatták Tapolcán is sokan, és jó szívvel adtak kölcsön milliókat, bízták rá a családi örökséget, vagy a leány jövőbeni hozományát a volt szoci polgármesterre, a Magyar Fejlesztési Bank egykori helyi főnökére, aki azt ígérte, hogy - faipari szempontból legalábbis - fellendíti a környéket. A bizniszből nem lett semmi, mondjuk már nem is úgy indult. A helyi üzleti fenomén olyan román befektetőkkel állt össze, akiknek 200 lejük se volt a cégalapításra, banki hitelt viszont furcsa módon kaptak, de az is elúszott. (Móricz, hol vagy?) A bíróság jogerősen letöltendő börtönbüntetést ítélt meg az egykori szocialista politikusnak, mert nem nagyon hitte el, hogy valaki lehet ennyire ügyefogyott és avatatlan vállalkozó. A helyiek mindenesetre jól megtanulták, hogy szociban ne bízzanak.

Veszprémben fideszesben kezdenek nem bízni az emberek, hiszen egy egykori fideszes képviselőről derült ki, hogy ha valaki útjában áll, akkor (a gyanú szerint) könnyen megtörténhet, hogy egy darabolós bérgyilkost küld reá. Az ismert helyi ügyvéd előbb az MDF-nél próbálkozott, de a szekér azután lódult meg igazán, hogy a Fideszhez csatlakozott 2005 környékén. Egyelőre nem világos, hogy (a gyanú szerinti) alvilági kapcsolataira (bérgyilkosok, lakásmaffiózók stb.) a pártban, netán a helyi sportbizottságban tett szert, vagy már eleve úgy érkezett a pártirodába, hogy az errefelé sikeres politikai karrierhez szükséges nevek benne voltak a címjegyzékében. Kiterjedt kapcsolatrendszerének hála, lett volna olyan veszprémi szakember is, aki járatos lévén az egészségügyben, fel tudta volna darabolni a holttestet is.

Ezek után nem meglepő, hogy az orosz milliárdosoknak felkeltette a figyelmét az a lehetőség, hogy magyar államkötvények megvásárlása ellenében letelepedési engedélyhez jutnának. Kellemesebb a klíma, mint Moszkvában, az emberek is kedvesebbek, a bérgyilkossághoz és egyéb időtöltéshez pedig kifejezetten fejlett az infrastruktúra. Érdemes lenne a német piacot is megdolgozni, ahonnan a hírek szerint százezrek keresnek adóparadicsom-célpontokat. Újabb piaci lehetőséget sejtet az is, hogy a nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően sajnos transzparensebb lesz az olaj-, gáz és energiaipar is.

Az infrastruktúra olyannyira fejlett, hogy ezen a téren több, nemzetközileg is elismert magyar innováció létezik. Az egyik korrupciót segítő megoldás, hogy lényegében bármi, még a térkőrakás is hordozhat nemzetbiztonsági kockázatokat, és - mint a Falk Miksa utca felújítására kiírt pályázat esetében - erre hivatkozva bármit titkosnak lehet minősíteni. Világviszonylatban is kifejezetten elöl jár a magyar igazságszolgáltatás, ahol könnyen előfordulhat, hogy - hét év börtön helyett - büntetlenül lehet eltávozni a bűntény helyszínéről. És végül: lopás közben szól a Bergendy ("Fagypont fölött miénk a világ"), az állam pedig milliárdokat ad csajozós projektekre és dugásra. Móka és kacagás itt az élet.

Mong Attila

(Fotó: innen)

süti beállítások módosítása