Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó - avagy az elmúltnyolcév a holnap markában

Ficsor úgy nyer, hogy veszít, közben bajban egy jó elvtárs, de a lényeg, hogy a Századvég mindig nyer. Mong Attila szubjektív lapszemléje Szolnoktól Moszkváig.

offshore1.jpg

Egy régi ismerős bukkan fel egy friss vizsgálattal kapcsolatos hírekben. A Fővárosi Főügyészség ugyanis nyomozást rendelt el a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány egyes szerződéseinek ügyében, amelyek - hogy-hogy nem - az éjszakai életből ismert V. Lászlóban végződnek. Zelnik József etnográfus neve azért érdekes, mert jelenleg a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, az ORTT egykori KDNP-s delegáltja (ki ne emlékezne szerepére pl. a kereskedelmi tévés frekvenciapályázatok során az 1990-es évekből), egyszóval egykor nagyon is jó elvtárs. Nem is csoda, hogy parányi zavar érzékelhető a Magyar Nemzet cikkében, ahol nem mulasztják el hozzátenni, hogy a nyomozás az elmúltnyolcévet, a 2002 és 2010 közötti időszakot érinti, tehát nem a mostani boldog időket, amikor a korrupció nemzetet fojtogató sárkánykígyójának fejét sikerült végre lenyisszantani.

Vagy mégsem? Vagy csak az egyik fejet?

Itt van például egy furcsa ügy, ami a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szégyenfoltja. Mert milyen együttműködés az, amiben vidáman nyernek pályázatot az elmúltnyolcév nyertesei, ráadásul az elmúltnyolcévre kísértetiesen emlékeztető eszközökkel. Az origo.hu számolt be arról, hogy Bajnai Gordon egykori miniszterelnöki kabinetfőnöke, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök hűséges fegyverhordozója, Ficsor Ádám családi cége lazán nyert egy uniós tenderen majdnem 1 milliárd forintot úgy, hogy előbb veszítettek a versenyben, ki is került a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség oldalára a végeredmény, majd újraszámolták a pontokat - és csodák-csodája Ficsorék lettek a befutók. Alig merem leírni, annak a Kékessy Dezsőnek kellett búsan és vesztesen hazakullognia, akinek Orbán Viktor feleségével volt közös szőlője Tokajban.

Erősen elmúltnyolcévezés szaga van annak is, ahogyan a Pintér-féle Belügyminisztérium és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága közösen munkálkodik azon, hogy nyilvánosságra kerüljenek az egykori kémfőnök, Laborc Sándor és Portik Tamás közötti beszélgetések leiratai. Miközben minden adalék üdvözlendő, ami a szervezett alvilág és a szervezett felvilág kapcsolatát bemutatja, a hatalmas igyekezetből - amiből persze a jobbos sajtó is kiveszi a részét - az érzékelhető, hogy a jegyzőkönyvekből a szervezett felvilágnak csak az egyik fele körvonalazódik majd...

És persze az MFB-ben is csak akkor voltak kivizsgálásra méltó gyanús ügyek, amikor nem Simicska Lajos volt a tanácsadó: a Központi Nyomozó Főügyészség kezdett vizsgálatba egyes MFB-s hitelkihelyezések ügyében. A szűkszavú közlemény szerint a szolnoki papírgyárnak adott kölcsönök a jelek szerint offshore hátterű cégeknél landoltak. Valószínűleg egyébként arról a fordulatokban bővelkedő ügyről lehet szó, amelyről az index.hu többször is beszámolt az elmúlt években. Olvasnivaló itt az erős idegzetűeknek, akik pedig nem akarnak kattintani, azoknak csak annyit, hogy egyik oldalon oroszok álltak, a másikon pedig ciprusi offshore-ban utazó magyarok, de a lényeg a lényeg, kb. 11 milliárd forintnyi MFB-s pénz gazdagította a ciprusi bankrendszert.

Már-már tényleg azt hihetnénk, hogy az elmúltnyolcév sosem ér véget, de mégis, legyen itt két rövidke jó hír, amelyekből láthatjuk, mégiscsak új korszak van.

Az egyik, hogy a Századvég állami megbízásait sikerült újabb pár százmillióval megfejelni, és már-már az ötmilliárdos limitet nyaldossa a keretösszeg, a másik pedig, hogy a Közgép még a magyar szemétből is képes pénzt csinálni.

Végül pedig a nemzetköziség végett, kishírek a nagyvilágból.

Egy francia tényfeltáró weboldal (á la atlatszo.hu) buktatta le az adócsalás elleni küzdelemért is felelős francia költségvetési minisztert, aki kénytelen volt elismerni, hogy eltitkolt külföldi bankszámlákkal rendelkezett. Quel malheur.

Miközben az orosz “offshore-lovagok” éppen Cipruson időznek, hogy kimenekítsék pénzüket (az orosz központi bank elnöke szerint csak tavaly 50 milliárd dollár vándorolhatott külföldre), még Putyin is szorongatja őket, aki megüzente: július elsejéig részletes vagyonnyilatkozatot kell tenniük, amiben be kell vallaniuk külföldi bankszámláikat és érdekeltségeiket. Arról nincs hír, hogy az elnök szabályozni kívánja-e, milyen sorrendben és mennyiért juthatnak az orosz oligarchák a Hattyúk tavának táncosaihoz, de annak alapján, ami a moszkvai Bolsojban történt az elmúlt években, lehet, hogy tanácsos volna a Kremlnek ezen a téren is villantania.

süti beállítások módosítása