Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Még mindig titok a határon túli új szavazók száma

Potápi Árpád fideszes stróman képviselő egy olyan tartalmú törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, amely éppen ezeket az adatokat titkosította volna - nemzetbiztonsági okokra való hivatkozással. Abban talán nekünk is volt egy kis szerepünk, hogy képviselő úr a javaslatot végül visszavonta. A  Ténytár vendégposztja.

Lalineamagyar-magyarhatárlekezelőssznélk.JPG

2010-es elindulása óta a Ténytár a politikumot ellenőrző és támogató célját a politikai, szakpolitikai, társadalmi, jogi és gazdasági folyamatok objektív, tényszerű vizsgálatával és elemzésével igyekszik elérni.

Ennek a célkitűzésnek, illetve ezeknek a kritériumoknak megfelelően készítjük el írásainkat. Nem volt ez másképpen 2013 márciusában sem, amikor úgy határoztunk, hogy a közelgő országgyűlési választásra való tekintettel elkezdünk komolyabban foglalkozni a határon túli (új) szavazókkal. Azért, hogy pontos adataink legyenek a 2011-ben, illetve 2012-ben egyszerűsített honosítási kérelem útján kettős állampolgárságot kapott személyek számáról, az Átlátszó Ki mit tud-rendszerén keresztül közérdekű adat igénylést nyújtottunk be a Miniszterelnökséghez. Ezt azonban (egy meglehetősen furcsa érvelés mellett) elutasították.

Közben Potápi Árpád fideszes stróman képviselő egy olyan tartalmú törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, amely éppen ezeket az adatokat titkosította volna - nemzetbiztonsági okokra való hivatkozással. Abban talán nekünk is volt egy kis szerepünk, hogy képviselő úr a javaslatot végül visszavonta.

Ennek ellenére az adatokat még mindig nem kaptuk meg. Most ott tart az ügyünk, hogy ugyanilyen tartalmú igényléssel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz fordultunk, valamint felülvizsgálatot kezdeményeztünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Egy dolgot megígérhetünk: nem adjuk fel, addig harcolunk, amíg meg nem kapjuk a határon túli magyar állampolgárok (azaz választók) pontos számára vonatkozó adatokat. Ez ugyanis közérdekű adatnak számít.

Így kezdődött a harc a közérdekű adatokért

Tekintettel arra, hogy mi a Ténytárnál kezdetektől követjük a határon túliak szavazati jogának kérdését (mások mellett) mi is beadtunk egy pontos adatokra vonatkozó kérelmet az Átlátszó Ki mit tud-rendszerén keresztül március elején. (Ekkor még nem tudtuk, hogy ezzel egy hosszadalmas és bonyolult folyamat veszi kezdetét.) Kérelmünket azonban a Miniszterelnökség elutasította. Ezt azzal indokolták, hogy:

A kért adatok köre a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény hatálya alá tartozik.

Az Infotv. 27 § (8) bekezdése értelmében a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó szabályok nem alkalmazhatóak a külön törvényben szabályozott közhitelű nyilvántartásból történő adatszolgáltatásra.”

Mi azonban semmiféle személyes adatot nem kértünk. Csupán annyit, hogy azt írják meg nekünk: pontosan hányan és honnan (nyilván nem a pontos név és lakcím magadásával) igényeltek állampolgárságot, illetve ezek közül hányat utasított el az illetékes tárca. Ez ugyanis egészen idáig nem volt titkos, személyes adatot egészen biztosan nem tartalmaz, ráadásul (mi legalábbis úgy látjuk) közérdekű adatnak számít.

Kormányzati hátraarc

Az adatkérésünkkel gyakorlatilag egy időben nyújtott be egy olyan törvényjavaslatot Potápi Árpád fideszes képviselő, amely éppen ezeket az adatokat (nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva) titkosította volna. Egészen pontosan akkor, ha„nemzetbiztonsági érdeket, illetve a zavartalan külügyi kapcsolatok fenntartásához fűződő külpolitikai érdeket sértene vagy veszélyeztetne”. Hogy pontosan mik ezek, annak kifejtésével (mint oly sok esetben) ezúttal sem bajlódott a benyújtó. Nekünk viszont volt egy olyan érzésünk, hogy a következő adatkérésünket már erre való hivatkozással utasítanák el.

Képviselő úr (egy kicsit talán a mi hatásunkra is) a javaslatot időközben visszavonta. Ami már csak azért is örömteli, mert a határon túli szavazók számának titokban tartása választási csalás gyanúját is felvet(het)i. Márpedig azt demokrataként el sem tudjuk képzelni, hogy titkos legyen a magyar pártokra és miniszterelnökre szavazók létszáma valamint területi elhelyezkedése.

Hol tartunk most?

Ennek ellenére az adatokat még mindig nem kaptuk meg. Most ott tart az ügyünk, hogy ugyanilyen tartalmú igényléssel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz fordultunk, valamint felülvizsgálatot kezdeményeztünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Itt arra hivatkozva kértük az elutasítás felülbírálását, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 3. § 2. pontja szerint személyes adat: az érintettel kapcsolatba hozható adat – különösen az érintett neve, azonosító jele, valamint egy vagy több fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző ismeret –, valamint az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés.

A fenti fogalom is alátámasztja, hogy nem személyes adatok megismerése iránti kérelmet nyújtottunk be, hanem csak és kizárólag statisztikailag összetett adatok ismertetését kérjük.

Álláspontunk szerint ezekre az Infotv. 3. § 5. pontja alkalmazható, amely szerint közérdekű adat:

„ állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret, függetlenül kezelésének módjától, önálló vagy gyűjteményes jellegétől, így különösen a hatáskörre, illetékességre, szervezeti felépítésre, szakmai tevékenységre, annak eredményességére is kiterjedő értékelésére, a birtokolt adatfajtákra és a működést szabályozó jogszabályokra, valamint a gazdálkodásra, a megkötött szerződésekre vonatkozó adat.”

Márpedig a közérdekű adatok nyilvánosságát az Infotv. biztosítja.

Tovább is van

Amíg a BÁH és a NAIH válaszára várunk, beadtunk még két igénylést. Ezekben az Orbán Viktor nevében, a határon túli magyarok számára elküldött tájékoztató levelek számára (országonkénti illetve településenkénti megoszlásban), valamint ezek költségére kérdeztünk rá. Hiszen az általunk eredetileg kért adatok innét nézve is megszerezhetőek. A Miniszterelnökség első körben a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKH) passzolta le ezt az igénylést.

Reméljük, hogy ebben az esetben nem kell harcolnunk a közérdekű adatok megismeréséért. Persze ha kell, akkor ismét megtesszük.

Tovább a Ténytár blogra

 Illusztráció: innen

süti beállítások módosítása