Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Milliárdok egy százalékokból – a klónok támadása

Tavaly három ugyanoda bejegyzett, jónevű civil szervezeteket utánzó alapítvány több mint 450 millió forintot szedett össze, a daganatos.hu pedig 2008 óta több mint egymilliárd forinthoz jutott az adózói felajánlások révén. A NAV és a Főügyészség a jelek szerint mindent rendben talált, pedig a rámenős konglomerátum az adóhatóság honlapját utánzó nav.hu-n is hirdet.

daganatos-beteg-gyermek-alapitvany-a.jpg

A rendszerváltás óta soha még annyi jogosítványa nem volt az államnak, mint most, lassan a farsangi meghívókat is a központi kormányzat keze írja. Pedig, hogy az erős állam képzete mennyire tartalmatlan és hamis, azt már most is számos példa bizonyítja, hókáosztól az elektronikusútdíj-tenderig. Oly sok más terület mellett, a civil szférában is rendet csinált már a központi hatalom, a „megélhetési civilek” világa - sajtóhírek szerint - leáldozott.

De hiába az egyre feszesebb, egyre katonásabb közhangulat, van, aki nem fél viccet csinálni az erős magyar államból - és nem a mindenféléket elfoglaló diákokról van most szó. Itt van például a hónapok óta háborítatlanul működő nav.hu. Az oldal egy kormányzati portál gyenge minőségű hamisítványának tűnik: némi böngészés után nagyjából azt várnánk tőle, hogy a NAV nevében elkéri a bankszámlaszámunkat meg a netbankos jelszavunkat, vagy esetleg felugró ablakban figyelmeztet, hogy még három percig fizethetjük be pótlékmentesen a megadott számlaszámra az eddig elmulasztott adószám-regisztrációs díjat. De nem, ennyire nem rámenősek az oldal anonim szerzői (még impresszum sincs): látszatra jelentéktelen kormányzati és adózási információkkal traktálják az olvasót, mindössze a fejléc alatt figyelmeztet egy vastagon szedett (hibás helyesírású) felirat: Szja bevallás – esetleg Szja nyomtatvány. Persze egy link van alatta, de ott nem a vonatkozó nyomtatványt/jogszabályt találjuk, hanem máris a Daganatos.hu Alapítvány honlapján vagyunk.  

Stimmel, ezek akarják a pénzünket – és a viccnek itt vége is van: kopasz, láthatóan beteg kisgyerekek könyörögnek az adónk egy százalékáért. De lehet, hogy nem ide, hanem a gyerekmento.eu-hoz jutunk: itt teljesen hasonló állapotú gyerekek teljesen hasonló módon próbálnak rávenni, hogy a Gyermekmentő Alapítványt támogassuk az adónk egy százalékával. De vihet minket a véletlen az allatmento.eu-ra is az Szja bevallásról: itt meg szomorú tekintetű, gazdára váró macskák és kutyák sírják ki a zsebünkből az egy százalékot.

A három alapítványt nemcsak a vicces nav.hu oldal köti össze: az Országos Állatmentő Alapítvány és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány ugyanarra a címre, a XIII. kerület Párkány u. 33. 3/8 alá van bejegyezve. Mindhárom alapítvány kuratóriumában ott találjuk Gombár Györgyit, a Daganatoséban és a Gyermekmentőében Fábián Krisztinát, Radó Krisztina pedig egyaránt kurátora a Gyermek- és az Állatmentő Alapítványnak. A Gyermekmentő alapítója Bornemissza Tamás, aki egyúttal a legtöbb bevételt hozó Daganatos kuratóriumának az elnöke.

Nem kispályás játékosokról van szó: tavaly a három szervezet a NAV utolsó kimutatása szerint több mint 450 millió forintot szedett össze, a daganatos.hu pedig 2008 óta több mint egymilliárd forinthoz jutott az adózói felajánlások révén. Kétséget az alapítványok működésével kapcsolatban nemcsak a kurátoroknak ez a tárgyra nem néző altruizmusa ébreszt, meg a honlapok sematikus egyformasága, a beteg gyerekeket gátlástalanul felhasználó marketing, az az élősködő jelleg, ahogy jónevű alapítványok klónjait létrehozva gyűjtenek pénzt - hanem a legtöbb bevételt termelő alapítvány tényleges költései, "cél szerinti ráfordításai" körüli bizonytalanság is. A százmillióhoz közelítő marketingbüdzsé azonban láthatólag elég ahhoz, hogy mindezek ellenére az alapítványok megtermeljék azt az évi 3-400 milliót.

Miért, miért nem, de tavaly nyáron mind a NAV, mind a Fővárosi Főügyészség vizsgálatot kezdett a társaság legjövedelmezőbb alapítványánál, a daganatos.hu-nál. A vizsgálat tényéről az Átlátszó is tudomást szerzett, de az eredményét nem találtuk az alapítvány honlapján. Úgy gondoltuk, most, amikor szinte nincs olyan magyar nyelvű portál, ahol ne bukkanna föl egy kopasz kisgyerek, hogy pénzt kérjen a daganatos.hu számára, érdekelheti a nyilvánosságot, rendben találta-e az adóhatóság és a Főügyészség a legtöbb egyszázalékot gyűjtő közhasznú szervezet gazdálkodását. Vonatkozó adatigénylésünket azonban mind a Főügyészség, mind a NAV elutasította. A nyilvánosság így meg kell, hogy elégedjen a daganatos.hu közleményével, miszerint a hatóságok mindössze apró, leginkább adminisztratív jellegű hiányosságokra hívták fel a kuratórium figyelmét. Ezeket természetesen hamarosan orvosolják, egyebekben pedig várják tovább az adózói felajánlásokat. Ha valaki nem találná őket: szja, daganatos - via nav.hu.

süti beállítások módosítása