Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A Fidesz-kormány is csak az Omninvesttől rendel vakcinát

A jelenlegi kormánypárt ellenzékben folyamatosan támadta az állammal milliárdos tételben üzletelő Omninvest vakcinagyártót, kifogásolták az offshore tulajdonosi hátteret és a titkos állami szerződéseket, a kormányváltás után vissza is fizettettek a céggel 2 milliárd forint állami támogatást. Adatigényléseinkből azonban most kiderült, hogy a felnőtteknek szánt oltóanyagot továbbra is az Omninvesttől vásárolja meg az állam minden évben.

omninvest.jpg

Nemrég szóba került, hogy az állam betársulna az influenza elleni védőoltás gyártásába az Omninvest mellé, amit ellenzékből annyiszor támadtak offshore tulajdonosa, és a Medgyessy-kormánnyal kötött 15 évre szóló, sokáig titkos szerződése miatt. A cég tulajdonosa ma már egy magyar magánszemélyek tulajdonában lévő romániai vállalkozás, az első hosszú távú szerződést pedig nagy valószínűséggel még az előző Orbán-kormány kötötte vele 2002.januárjában.

Orbán Viktor februárban közölte, hogy az influenza elleni védekezést kizárólagos állami feladatnak tartja. Az EMMI arról tájékoztatott, hogy felmerült a lehetősége egy esetleges állami szerepvállalásnak az Omninvest Kft. által végzett vakcinagyártásban, de közös cég alapításáról kormánydöntés nem született, az MNV ilyen irányú lépéseket nem tett.

Mindez azért különösen furcsa, mert a Fidesz ellenzékben egyáltalán nem szerette az Omninvestet. Kifogásolták, hogy egy eltitkolt tulajdonosi hátterű ciprusi offshore cég a tulajdonosa, és hogy titkos az állam vele kötött szerződése. Kormányrakerülésük után aztán részletesen megvizsgálták az állam Omninvesttel kötött korábbi szerződéseit, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének és adócsalás gyanúját emlegettek, végül 2 milliárd forint állami támogatás felhasználásával kapcsolatban találtak szabálytalanságokat. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentést tett, a nyomozás még folyamatban van, az Omninvest pedig időközben visszafizette a pénzt, kamatokkal együtt összesen 2,5 milliárdot.

Az EMMI friss közleménye a korábban kifogásolt átláthatatlan tulajdonosi háttérrel kapcsolatban azt írja, hogy "Az elmúlt időszakban az összehangolt kormányzati munka eredményeként a beszállító Omninvest számos, a szükséges transzparenciát biztosító intézkedést hozott.", és az átláthatóság további fokozása érdekében merült fel a kormány részéről az esetleges állami szerepvállalás gondolata a vakcinagyártásban. Nézzük hát a cég tulajdonosi szerkezetét.

Az Omninvest Kereskedelmi és Ipari Szolgáltató Kft. 1991-ben alakult, 1992-ben jegyezte be a cégbíróság. A cég elnevezése 1995-ben változott Omninvest Oltóanyagtermelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft.-re, székhelye ekkor került át Budapestről Pilisborosjenőre. Az Omninvestet Vajó Péter és Lackó Tamás alapította. Vajó Péter a KISZ KB Középiskolások és Szakmunkástanulók Tanácsának elnöke volt, Draskovics Tibor egykori miniszter pedig a Fazekas Gimnázium KISZ-titkáraként a diák társelnök, gyakorlatilag Vajó helyettese volt. 1993-tól 1996-ig tulajdonos volt az Omninvestben a Liechtensteinbe bejegyzett Tucona International Trading and Consulting, 1996-tól 1997-ig pedig az azonos nevű, Svájcba bejegyzett cég. 1997-ben a Tucona többségi tulajdonrésze a ciprusi Sumpter Pharmaceuticals Limited kezébe került. Vajó Péter 2003-ban kiszállt, a társaság 2%-os tulajdonrészét birtokló Lackó pedig a 98%-ot kezében tartó Sumpter offshore-mivoltával kapcsolatban pedig ennyit mondott: "Ha önnek annak tűnik, akkor lehet, hogy az, mi dolgozunk velük.", "Ez egy régi kapcsolat. Jól működik mint tulajdonos. Igaz, hogy nincs gyógyszergyártó kapacitása, de van kapcsolatrendszere, és ellát bennünket azokkal az információkkal, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ezen a piacon ott tudjunk maradni.".


A Sumpter tulajdonosának kilétére nem derült fény, de az Omninvest felügyelőbizottságának névsora hozzáférhető a cégadatbázisban. Egyikük, dr. Kaizinger Zoltán 2004-ig volt fb-tag, régebben pedig a Belügyminisztérium III/III-2-a. alosztályának beosztottja volt, és többek között Ilcsik Sándor egykori belügyminiszter-helyettessel, és a hajdani Munkásőrség országos parancsnokának pénzügyi helyettesével, Dósa Istvánnal 1991-ben megalapította a Securintell Biztonsági Szolgáltató Kft.-t. Ebben a cégben tulajdonosként szerepelt Zimonyi Ferenc is, aki 2005-től 2012-ig volt az Omninvest ügyvezetője. A HVG információi szerint belügyes volt a vállalat szóvivője, Németh Zsolt is: a Horn-kormány idején a minisztérium nemzetközi főosztályán dolgozott. Ő annyit mondott a HVG-nek, hogy korábban volt „köztisztviselő is”, de az egészségpiacon terjedő hírekkel ellentétben a „Cégnél” sohasem foglalkoztatták.


Az Omninvest felügyelőbizottságának tagjai voltak még: Klenyánszki Erika (aki Kaizinger Zoltánnal együtt igazgatósági tag volt az Első Magyar Olajtároló Rt.-ben, amely a szovjetek kivonulása után a Kincstári Vagyonkezelő Szervezettől a korábban a szovjet Déli Hadseregcsoport tulajdonát képező olajtárolók egy részét kapta meg fillérekért), Kerkuskáné Varga Erika, Kovácsné Kacz Irén, Págyi Noémi, Sáfrány Gábor, Hudy Ferenc, Nagy Dezső, dr. Bognár Attila. Közölük hárman, Kerkuskáné, Hudy és Nagy a cég ügyvezetői is voltak. Az Omninvest 2010. július 29-én jelentette be, hogy korábbi közlésének megfelelően megvált a ciprusi offshore tulajdonostól oly módon, hogy Klenyánszki Erika, Dr. Csürke Bernadett, Hudy Ferenc, Laczkó Tamás és Zimonyi Ferenc megalapította a nagyváradi bejegyzésű, Fluart nevű vállalkozást, amely megvásárolta a Sumpter teljes tulajdonrészét, "így a fenti magánszemélyek tulajdonába került az Omninvest 100%-os üzletrésze", és "Ezzel a megoldással végérvényesen kialakult az átlátható tulajdonosi struktúra." - tették hozzá. A friss romániai cégadatok szerint a Fluart S.R.L. tulajdonosai Klenyánszky Erika, Lackó Tamás, és Hudy Ferenc, aki a kezdetektől a cég ügyvezetője is.

Még ősszel közadatigényléssel fordultunk az EMMI-hez, hogy megtudjuk, 2000-2012 között a magyar állam mely cégtől, milyen darabáron, mekkora összértékben vásárolt influenza elleni védőoltásokat. A minisztérium válaszából kiderül, hogy a gyermekeknek szánt oltóanyagot különböző cégektől, a felnőttek részére készülteket viszont kizárólag az Omninvesttől vásárolták meg minden évben.

Ez megerősíti azokat a híreket, miszerint az Omninvest az állam régi, állandó és kizárólagos partnere. Az első szerződést a céggel a Horn-kormány kötötte 1995-ben, és 1998 óta egyedüli pályázó volt a szezonális influenza elleni vakcina gyártására kiírt közbeszerzési pályázatokon. A Fidesz részéről többször elhangzott, hogy a Medgyessy-kormány 2004-ben a céget 15 évre bebetonozó szerződést írt alá az Omninvesttel, az Origo ugyanakkor arról írt 2009-ben, hogy az első ilyen "stabilizáló" jellegű szerződést az előző Orbán-kormány kötötte a céggel 2002. januárjában. Eszerint a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárással kiválasztott Omninvest három éven keresztül, 2005-ig szállít influenza elleni oltóanyagot az államnak. 

Szerettük volna ezt a 2002-es megállapodást a saját szemünkkel látni, ezért kétszer is közadatigényléssel fordultunk az EMMI-hez az Omninvesttel kötött valamennyi szerződés megismerésének érdekében. A Minisztériumtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésének általános követelményeiről szóló 335/2005. (XII. 29.) Korm. rendelet és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egyedi Iratkezelési Szabályzatáról szóló 8/2012. (IV. 21.) NEFMI utasítás értelmében a gazdasági szerződések selejtezési ideje a lejáratot követő 5 év, így a hatályukat vesztett megállapodások jelenleg a Minisztérium Irattárában nem fellelhetőek. Mindössze egy 1999. októberében kelt Szállítási Szerződést (letölthető innen), a 2009-ben kelt, H1N1 elleni oltóanyag beszerzésére vonatkozó szerződést (letölthető innen), és a 2004-ben aláírt, a 15 éves időtartamot valóban tartalmazó, Gazdaságmozgósítási Előszerződés elnevezést viselő megállapodást (letölthető innen) küldték el. Tájékoztattak, hogy ezeken kívül egyéb, a Minisztérium és jogelődjei, valamint irányítása alá tartozó szervezetek és az Omninvest Kft. között megkötött megállapodás nem áll rendelkezésre.

Megkeresésünkre az Omninvest Kft. is azt válaszolta, hogy náluk sem áll rendelkezésre a magyar állammal kötött összes szerződés, a 2002-es megállapodásra vonatkozó kérdést pedig azzal hárították, hogy ezzel kapcsolatban szíveskedjünk az azt velük aláíró állami szervhez fordulni. A 2004-es Gazdaságmozgósítási Előszerződés lábjegyzete konkrét utalásokat tartalmaz a 2002-es megállapodásra:

omninvest2002.jpg

Ezért még az Omninvest megkeresése előtt közadatigényléssel fordultunk az ÁNTSZ-hez, hogy ezt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által aláírt dokumentumot megismerhessük. Ha esetleg megkapjuk tőlük, mert náluk még rendelkezésre áll, akkor mindenképp jelentkezünk.

(kép innen)

A magyar cégadatokat az Opten szolgáltatta, a romániaiakat a ListaFirme.

süti beállítások módosítása