Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Ajándék a Kárpátiának Gyöngyöspatától

A fél ország kiborult azon, hogy Balog miniszter a sokféle fóbiával megvert Szaniszló Háttérhatalom Ferenc mellett a szélsőjobb más népszerű figuráit is kitüntette. Így a Kárpátia Együttes énekesét és vezetőjét, Petrás Jánost a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel. (A név furcsaságának az az oka, hogy a rendjelet eredetileg Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztnek hívták. A Magyar Köztársaság viszont időközben megszűnt, eltűnt a névből is, ezt a zavaros, magyartalan alakzatot hagyva maga után.)

Petrásról azt írják a kritikusok, hogy zenekara revízionista, a szélsőjobbos nacionalista rockot képviseli sat. Nem. Petrás egy uszító rasszista, aki örömmel hergeli koncertjein a cigánygyűlölet iránt fogékony közönségét. Ennek bizonyítékát láthatjuk/hallhatjuk az alábbi videón. A magunk részéről ezzel, és az együttesnek a gyöngyöspatai önkormányzattól kapott jelentős burkolt anyagi támogatását leleplező írással kívánunk hozzájárulni az önfeledt ünnepi hangulathoz.

Szóbeli adatigénylés: Mennyit fizetett a Kárpátia Gyöngyöspatának? from atlatszo.hu on Vimeo.

Január 2 -án adatigényléssel fordultunk Gyöngyöspata Polgármesteri Hivatalához. Azt tudakoltuk, mennyiért bérelhette ki a kultúrházat a faluba szervezett koncertjére a Kárpátia együttes. A Ki Mit Tud-on keresztül elküldött adatigénylésünkre négy nap múlva érkezett válasz. Ebben Fila László, Gyöngyöspata jegyzője arról tájékoztatott, hogy „[adatigénylést]...a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét rögzítő 379-2/2012 sz. Szabályzat melléklete szerinti formanyomtatványon lehet teljesíteni(...)” - és küldte is a formanyomtatványt.

Bár már ez a válasz is ellentmond a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közérdekű adatok megismerése iránti igény teljesítéséről hozott állásfoglalásának („A közérdekű adatigénylés teljesítése nem tehető űrlapok kitöltésétől függővé...”), mivel nem jogvitát akartunk, hanem adatot, kitöltöttük a jegyző által megküldött űrlapot, és visszaküldtük neki. Adatok helyett azonban újabb levél érkezett, amelyben a jegyző azt közölte, hogy az űrlapot sajnos nem töltöttük ki eléggé, mert az a megfelelő rubrikában nincs aláírva. ( „ ...az adatigénylés teljesítése során elsődleges, hogy az adatigénylő igényeire és lehetőségeire tekintettel kell lenni.”- írja a NAIH állásfoglalása.)

Ekkor döntöttünk úgy, hogy a további űrlapkitöltögetés helyett élünk az információs szabadságról szóló törvényben szereplő szóbeli adatigénylés lehetőségével. („A közérdekű adat megismerése iránt szóban, írásban vagy elektronikus úton bárki igényt nyújthat be.” - mondja a törvény 28. paragrafusának első pontja.) A szóbeli adatigénylés hazai úttörőjének ifjabb Farkas Jánost, a gyöngyöspatai cigány nemzetiségi önkormányzat elnökét kértük fel. Fila László jegyző – mint filmünk is tanúsítja - készségesnek mutatkozott, egyedül az ő közszereplő mivolta körül volt egy kis félreértés: „jogkövetkezményekkel” fenyegetett, ha tiltása ellenére lefilmezzük őt is. Két héttel a szóbeli adatigénylés beadása után ifjabb Farkas János megkapta a kért dokumentumokat.

Kárpátia Együttes és Gyöngyöspata Község Önkormányzata közti szerződésből az derül ki, hogy a Kárpátia szívesen látott vendég a községben: az együttes jelképes összegért, pontosan húszezer forintért kapta meg a kultúrházat – ráadásul ezt a szerződő felek átalánydíjnak tekintettek. Azaz a Kárpátia ezen felül sem a villanyért, sem a takarításért, sem semmi másért nem fizetett egy forintot sem. Igaz, az önkormányzat szabott egy kemény feltételt is. A szerződés 4. pontja szerint a „(...) bérlő kötelezi magát, hogy lehetőség szerint 2013. és 2014. évben további egy-egy koncertet szervez a településen.” - ahogy erről a jegyzőkönyv tanúsága szerint a testületi ülés határozott.

Szemtanúk szerint legalább 500-an voltak a januári koncerten, a jegyek ára 2500 és 2800 forint volt. Mivel a terem lényegében ingyen volt, a reálisan számolható költségek kifizetése után is milliós nagyságrendű bevételt oszthatott el a zenekar vezetője, az azóta a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Petrás János. Ezek alapján méltányolható elvárás az önkormányzat részéről, hogy Petrásék a következő két évben ismételjék meg a számukra pénzügyileg igen kedvező feltételeket biztosító koncertet.

Azzal pedig, hogy miért engedték át lényegében a teljes bevételt a Kárpátiának, legkésőbb a jövő évi választásokkor kell majd elszámolnia a jobbikos Juhász Oszkár vezette önkormányzati képviselő-testületnek. A gyöngyöspataiak most már tudhatják, mit kell majd kérdezni. És ehhez elég volt élni a szóbeli adatigénylés lehetőségével. 

süti beállítások módosítása