Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Kárpát-medencei meseszövés 108 millió forintért

2012 volt a külhoni magyar óvodák éve, ennek alkalmából a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága programot indított, hogy segítséget nyújtson a határon túli szülőknek és óvodapedagógusoknak a magyar nyelv tanításában. A programot levezénylő Bethlen Gábor Alapnál közérdekű adatigénylés formájában érdeklődtünk a költségek iránt: a pénz felét egy állami cég kapta.

Összesen 108 millió forintba került az államnak a külhoni magyar óvodák éve – derül ki a válaszból, amelyet a Bethlen Gábor Alap küldött a KiMitTudon keresztül beadott közérdekű adatigénylésre. Az összegnek a felét az állami tulajdonban álló Humán Jövő 2000 Nonprofit Kft. kapta, mintegy 54 millió forintot. A cég a pénzt rendezvényszervezésre, módszertani csomagok összeállítására, továbbképzésre, arculatkialakításra, honlap-üzemeltetésre és Kárpát-medencei meseszövésre (!) fordította. A Humán Jövő működteti központi közigazgatás integrált üdülési rendszerét (például az Erzsébet-utalványból befolyó összegekből szervezett üdültetéseket), állami rendezvényekhez szükséges eszközöket szállít, de óvodai, nevelési és ellátási feladatokat is végez. 

 

Náluk lényegesen kevesebb pénz jutott 93 Kárpát-medencei óvodapedagógus módszertani továbbképzésen való részvételére és ösztöndíjazására, mindössze 4,185 millió forint. 10 millió forintot kaptak a határon túli régiókban működő pedagógus szövetségek és közneveléssel foglalkozó szervezetek szintén módszertani továbbképzésre. Óvodai oktatási-nevelési tevékenységet magyar nyelven végző intézmények programjainak támogatására 39,7 millió forint jutott, ebből Erdélybe 13,8 millió forint, a Vajdaságba és Horvátországba együtt 1,75 millió forint, a Felvidékre 2,2 millió forint, a Kárpátaljára 20,3 millió forint, a diaszpórába 1 millió forint, de Magyarország is kapott 700 ezer forintot.

süti beállítások módosítása