Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

MTVA-pénzek: Fábry lenyomta Simicskát

A titkolózást és a bírósági időhúzást megelégelve az atlatszo.hu megszerezte az állami finanszírozású közmédiarendszer 2012-es költségvetését, amelyből kiderül, mennyibe kerültek az MTVA külső gyártású műsorai.  Hétfői cikkünkben már megnéztük, hogy a nagyhalak (Kálomista Gábor, Jáksó László, Simicska Lajos érdekeltségei) mennyi pénzt kaptak az MTVA-tól, de érdemes egy pillantást vetni a kisebb alvállalkozókra is, mert ők sem jártak rosszul.

Fabry-sandor-mtva.jpg

14,5 millió forintot kapott egy háromrészes dokumentumfilm-sorozatért az Absolve Constulting Bt. A cég tulajdonosa Novák Tamás újságíró, aki kolléganőjével, Skrabski Fruzsinával együtt a Biszku Béláról szóló Bűn és büntetlenség című filmet is forgatta. A Becsengetünk és elfutunkért epizódonként 4,8 millió forintért rendelte meg az MTVA.

Arányaiban hasonló díjazásban részesült a Pesty Fekete Doboz Kft., Pesty László cége. Ő a Pesty Fekete Doboz című oknyomozó riportműsorért összesen 19,7 millió forintot kapott, de a szerződése négy epizódra szólt, vagyis adásonként 4,9 millió forint jutott a forgatásra.

A Koller István producer tulajdonában álló K.K.TV Média Kft.-nek 72 millió forint jutott a közös kasszából, ebből forgatták le a Magyar Gazda című mezőgazdasági, gazdálkodási, szakpolitikai műsort. A Magyar Gazdából 53 részt rendeltek, így adásonként 1,4 millió forintba került az MTVA-nak.

A Szövetség című családi, műveltségi vetélkedőből 20 részt rendelt az MTVA a Zikkurat Kft.-től. A cég tagjai Szörényi Levente bátyja, illetve a fia, valamint Rosta Mária, aki Szörényi sógornője és hosszú évek óta dolgozik mellette menedzserként és a zenész műveinek, például az István, a királynak is producere. A Zikkurat 134 millió forintra szerződött az MTVA-val a vetélkedőre, így epizódonként 6,7 millió forintot kaptak.

Kapitány Iván producer, rendező cége, a FilmService Kft. két műsorra is szerződött a köztévével: a Bárnak mindössze két adás jutott összesen 48 millió forintért, a Mindenből 1 van című improvizációs játékból viszont 20 rész készült, részenként 8,4 millió forintért. Kapitányék összesen 225 millió forinthoz jutottak a műsorkészítésért cserébe.

Ennél jóval több pénzt kaszált és így kis cégek közül talán a legjobban járt Kovács Kristóf producer és Mercsényi Marietta cége, a Primetime Kft. Ők készítik a Fábry Show-t már évek óta, így amikor a közszolgálati tévéhez került a műsor, ők is vándoroltak vele együtt. A Primetime közel 591 millió forintot kapott a Fábry leforgatására, ez 20 résszel számolva adásonként 29,5 millió forint. A Fábryéknak átutalt összeg nagyobb, mint amennyit a Simicska-féle Hung-Ister kapott.

Előzmények: Az adófizetők pénzével gazdálkodó Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA) állami cégként transzparens működésre kötelezik a jogszabályok, mégis megátalkodottan titkolja, hogy mennyit fizet a külső gyártásban készülő műsorszámokért: az elmúlt években számos kérdésünk, közérdekű adatigénylésünk maradt megválaszolatlan ebben a tárgykörben, a bíróságon pedig továbbra is Simcsika-cég titkait védi és egyre kreatívabb adateltitkolási technikákkal újít a magyar közmédiarendszert finanszírozó csúcsszerv annak ellenére, hogy emiatt már pereket veszítettek ellenünk a Kunigunda utcában épült új tévészékházról szóló szerződésa Marslakók című szappanopera költségvetése, illetve más külső gyártású műsorok ügyében is.

Ezt megelégelve az atlatszo.hu megszerezte az MTVA tavalyi évi teljes költségvetését, amiből egyebek mellett kiderül az is, hogy a köztévé 2012-ben 800 millió forintot fizetett ki Kálomista Gábor cégeinek a Hacktion illetve a Munkaügyek című tévésorozatokért, és további 233 millió forintot kapott az Átok című műsorért egy olyan cég, a TV Com Kft., amelynek  levelezési címe megegyezik a Kálomista-féle Megafilm Service Kft. és Megafilm Kft. székhelyével.

Az összes adat itt elérhető

A cégadatokat az Opten szolgáltatta. Fotó: innen.

süti beállítások módosítása