Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Rogánék sok pénzért sem adják a közérdekű adatot

Ügyvédi felszólítást küldtünk az ötödik kerületi önkormányzat vagyonkezelő cégének, mert jogerős bírósági ítélet és közel háromszázezer forint befizetése ellenében sem adták ki egy csókos építőipari alvállalkozó szerződéseit.

rogánlejmol.jpg

Erre vonatkozó felhívásunk után közadakozásból befolyt az atlatszo.hu bankszámlájára és PayPal-számlájára az a 274 ezer forint, amit a Rogán Antal polgármester által vezetett Belváros-Lipótváros önkormányzati vagyonkezelő cégének fizettünk be azért, hogy megismerhessük és nyilvánosságra hozhassuk egy csókos építőipari alvállalkozó szerződéseit. (Ha Ön fontosnak tartja, hogy az ilyen és ehhez hasonló ügyekben következetesen, időt, pénzt és fáradtságot nem kímélve, akár több éven keresztül üssük a vasat, kérjük hogy adományával is támogassa az Átlátszó működését!)

Ám hiába fizettünk Rogánéknak már több mint egy hónapja, a Szirt Kft. állítólag harmincezer oldalas iratanyaga csak nem került elő, sőt az önkormányzati vagyonkezelő cég még a pénzünket is visszautalta „téves utalás” megjegyzéssel. Ezért most ügyvédi felszólítást kaptak, amelyben felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a közérdekű adatok eltitkolása akár bűncselekmény is lehet.

Előzmények: Több mint egy évvel ezelőtt kértük a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.-től, hogy küldje el számunkra a forrásaink szerint az önkormányzatnál kivételezett helyzetben lévő, „csókos” építőipari magáncéggel, a Szirt Kft.-vel kötött szerződéseivel összefüggésben kezelt minden adatot. A törvényes határidő letelte után az önkormányzati cég közölte, hogy erre csak 1 218 760 (egymillió kétszáztizennyolcezer hétszázhatvan) forint megfizetése ellenében hajlandó. Ez kicsit furcsának hatott a piaci szkennelési árak ismeretében, különösen hogy egy korábbi helyreigazítási perben a Vagyonkezelő még arra hivatkozott, hogy egyáltalán nem favorizálja az építési munkák elvégzésében a Szirt Kft.-t. Természetesen perre mentünk, amikoris kiderült, hogy 30,469 oldalnyi, a Szirt Kft.-vel összefüggő dokumentum van a Vagyonkezelőnél.

Első fokon simán meg is nyertük a pert, azonban a Vagyonkezelő fellebbezett. Előadta, hogy közbeszerzés lefolytatására az értékhatár miatt nem volt köteles, három ajánlatot kért be, és a legalacsonyabb alapján állapította meg a költségtérítést. Ebből két lehetőség adódik: vagy minket akart szívatni a Vagyonkezelő, vagy teljesen normális eljárásnak tekinti, hogy a könnyen megkereshető, legolcsóbb netes ajánlathoz képest négyszeres összegben hajlandó szerződni egy szolgáltatásra. Nem tudjuk, melyik a problémásabb. A fellebbezésük mindenesetre sikertelen volt: a bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, mi pedig becsengettük a bíróság által 274,221 forintra mérsékelt szkennelési költséget, és alig várjuk hogy megérkezzen az iratanyag, és kiderüljön, pontosan milyen munkákat és mennyiért végzett el a csókos alvállalkozó az évek során. Az iratanyagot, ha megkapjuk végre, teljes egészében elérhetővé fogjuk tenni az interneten.

 Montázs: Kovács Gergely

süti beállítások módosítása