Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A brókerbotrányból a városfejlesztés élére

Ugyan egy korábbi cégén keresztül közel fél milliárd forinttal tartozik a szentendrei önkormányzatnak Simon Péter, 2012 novemberében  mégis őt választották a városi Fejlesztési és Projekt Menedzsment Iroda élére. Simon neve felbukkan a Kulcsár Attila-féle brókerbotrányban érintett Britton környékén, de az üzlettársai között ott találjuk az egykori labdarúgót, idősebb Dárdai Pált is.

A szentendrei uszoda. Kép innen.

„Simon Péter 1982 óta él a városban. Utolsó éves egyetemistaként alapítója volt a Szentendrei Vízmű SE úszószakosztályának. Edzői stábjával több száz gyerekkel foglalkoztak, országos eredményeik igazolták munkájuk eredményét, akkoriban igazi úszósportélet volt Szentendrén. Ezekben az időkben a városi tanácson sportfelügyelőként irányította a város és a vonzáskörzet sportéletét” – olvasható az üzletemberről írt jellemzésben, amely a szentendrei képviselő-testület 2009. december 10-i ülésére készült, ugyanis akkor választották ki, hogy ki kapja meg a Szentendre Város Mecénása Díjat.

Simon több sportversenyt is szervezett a településen (nemzetközi kajak-kenu verseny, úszóverseny, futóverseny stb.), de a kilencvenes évektől inkább vállalkozóként és ingatlanfejlesztőként tevékenykedik. A nevéhez fűződik a 2009 decemberében átadott Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidő Központ, amely azonban bizonyos szempontból nem nevezhető sikertörténetnek, a sztori azonban kicsit korábban kezdődik.

2008-ig a QualiTeam Systems Kft. egyik tulajdonosa volt Simon, a céghez ezután svéd befektetők érkeztek és Cefam Hungary Kft. néven működött tovább. Az üzletember volt a HVG egy korábbi cikke szerint a visegrád-lepencei termálszálló egyik ötletgazdája, a Thermal Hotel Visegrád Zrt.-ben 2000 és 2004 között az igazgatóság elnöke és elnök-vezérigazgató is volt. Itt kapcsolódott hozzá a Kulcsár-botrányban érintett Britton-csoport, mint beruházó, ugyanis a K&H Equitiesből eltűnt pénzek egy részét éppen ebbe a termálszállóba szivattyúzták át.

A K&H-nál Kulcsár Attila és Rejtő E. Tibor egy párhuzamos rendszert működtetett, amely eltért a brókercég hivatalos rendszerétől. Ebbe cégek és neves magánemberek pénze, valamint az autópálya-kezelő cég szabad pénzeszközei mentek be, a másik oldalon offshore cégekbe vándoroltak ki és részben visszatértek Magyarországra, arab pénzváltókon keresztül, Szekér Gyula (taxis Gyuszi) kézbesítésével magyar magánzsebekbe. 

A Thermal Hotel igazgatósági tagja volt Kerék Csaba (2002 októbere és 2004 márciusa között) és Mészáros János (2002. októbertől 2003. novemberig), akik a Kulcsár Attila tulajdonában levő offshore-cégben, az amerikai Britton Llc.-ben aláírási joggal rendelkeztek. A Heti Válasz 2009-es cikke szerint Mészárost a QualiTeam-Consult Kft.-nél lehetett utolérni, igaz, a nyilvános cégadatbázisban ennek nincs nyoma.

Simon 2002-ben alapította a QualiTeam-Consult Kft.-t, amely 70 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett a Vizes Nyolcas Uszodát üzemeltető Aquapalace Kft.-ben, míg az önkormányzat 30 százalékossal. 2009-ben a QualiTeam kiszállt a cégből, és az a szentendrei önkormányzaté lett. A beruházáshoz a Raiffeisen Bank adott 10,5 millió eurós hitelt, amelyhez az önkormányzat vállalt készfizető kezességet. Mivel kisebbségben volt az önkormányzat az Aquapalace-ban, nem  volt közbeszerzés sem a tervezésnél, sem a kivitelezésnél.

A megnyitó után ajánlotta fel Simon, hogy elcserélné az üzletrészét az önkormányzattal, a Társaság az Élhető Szentendréért egyesület szerint azért, mert az uszoda havi 20 millió forintos veszteséget termelt, amit a tulajdonosoknak kellett volna fizetni. Az önkormányzat többször felszólította Simonékat, hogy teljesítsék a kötelezettségeiket, eredménytelenül – írta az Index.

Az uszodához százmillió forintos ráfordítással építettek egy hűtőművet is, amelynek az üzemeltetése évente 15 millió forintos veszteséget okoz a szentendrei Városi Szoltáltató Zrt.-nek (VSZ), írta korábban a Magyar Narancs. A hűtőmű az uszoda hidegenergia-igényét biztosítja és a karbantartására az Energ Zrt.-vel szerződött a város évi 4,5 millió forintra, ám a következő évben az átalánydíjat havi 545 ezer forintra emelték. A Pest Megyei Ügyészség 2012 tavaszán indított 50 millió forintot meghaladó hűtlen kezelés gyanújával nyomozást a VSZ ellen. A vizsgálat során kiderült, hogy az Energ Zrt.-vel kötött szerződések mögötti teljesítményekről nincsenek munkalapok, a divízióvezető 2010 novembere és 2011 márciusa között egyszer találkozott a karbantartó cég képviselőjével és elődje távozásakor jelentős mennyiségű dokumentum tűnt el az irattárból, ugyanakkor az átalánydíjat 150 ezer forintra csökkentették - számolt be a Magyar Narancs a vizsgálat eredményéről.

Ugyanebben a vizsgálatban került képbe még egy alkalommal is Simon Péter és cégbirodalma. 2006 szeptemberében a szentendrei fűtőmű területén működő gázmotort a Budapesti Erőmű Zrt. átadta a QualiTeam-Consult Kft.-nek, ismeretlen ellenérték fejében. Ennek kiválásos jogutódja, az EnergiaBlokk Kft. 2008-ban nettó 323 millió forintért adta el a szerkezetet a városnak. A gázmotorban ekkor már 60 ezer üzemóra volt és 191 millió forinton tartották nyilván a könyvekben. Az EnergiaBlokk Kft. azóta már két újabb nevet kapott: 2009. szeptember és  2011. július között Lepence Völgy Invest Kft. néven futott, azóta viszont Player Eight Sportmanagement Kft.-ként működik.

A cég tulajdonosai Simon Péter mellett Bankó Tibor és idősebb Dárdai Pál. Bankó 2002. október és 2004. szeptember között igazgatósági tag, illetve cégjegyzésre jogosult volt a Thermal Hotel Visegrád Zrt.-ben, szintén Simonnal együtt üzletetek a P & P Management Kft.-ben, amely később SCD Siófok néven működött tovább, illetve 2005. február és 2006. augusztus között tagja volt a Cefam résztulajdonában álló Euro-Hosp Hungary Kft.-nek, amely a Vizes Nyolcas Uszoda orvosdiagnosztikai központját üzemelteti.

szentendre halo3.jpg

A Dárdai-családdal is hosszabb időre nyúlik vissza Simon kapcsolata: a Castrum Visegrád Kft.-ben 2005. december és 2006. június között a fiatalabb Dárdai Pál volt az egyik tulajdonostárs.  A Castrum Visegrád Kft. 2000-ben vásárolt meg egy 5,3 hektáros telket Visegrád-Lepencén azzal a céllal, hogy oda nyitott fürdőkomplexumot, barlangfürdőt, luxusszállót fognak építeni. A Castrum előbb bérelte a telket, majd nettó 93 millió forintért megvette azt. Egy, civilek által kezdeményezett érvényes és eredményes népszavazás miatt az önkormányzat pert indított a szerződés semmisé tételére, de a pert elvesztették, ezért a Castrumé maradt az ingatlan. A beruházás azonban nem indult el, a cég 2010-ben csődöt jelentett maga ellen és felszámolásba borult, mintegy 100 millió svájci frankos adósságot felhalmozva.  

A Castrum főként kezes volt más, kisebb cégeknek nyújtott hitelekben: a 2008-ban Castrum-tulajdonossá előlépett Gelse Aqua Kft.-nek (5,8 millió svájci frank), a Fanari Kft.-nek (1,2 millió frank) és Panoráma Projekt Kft.-nek (10,2 millió frank). Utóbbi három cégben érdekelt a ciprusi Janata Ltd.. A HVG felhívta a figyelmet arra, hogy a kiscégek vezetői között több, a labdarúgáshoz kötődő embert is található. Valószínűleg ebből a körből ismerheti Simon Dárdaiékat. Ifjabb Dárdai Pál jelenleg is tagja a korábban Cefam és Euro-Hosp-tulajdonban levő Dunakanyar Regionális TV Kft.-nek, amely egyedüli tulajdonosa a Szentendrei Médiaközpont Kft.-nek. A Simon-birodalom kiterjedtségét mutatja, hogy a médiaközpont is az ő szorosabb érdekeltségéhet tartozott: 2008. október és 2012. március között a QualiTeam-Consult (EnergiaBlokk) és a Player Eight volt a tulajdonosa a cégnek, Simon 2008-ban egy hónapig ügyvezető is volt.

Simon Pétert 2012. novemberben nevezték ki a szentendrei önkormányzat Fejlesztési és Projekt Menedzsment Irodájának élére. A város jegyzőjének indoklása szerint azért, mert közreműködött a város korábbi nagy beruházásaiban is és „szakmai tapasztalatról adott tanúbizonyságot”.

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

süti beállítások módosítása