Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Százmilliók a munkaadói és munkavállalói érdekképviseleteknek

2012. február 22-én aláírták a megállapodást a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának létrehozásáról, melynek tagjai a kormány mellett a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek, akik egy év alatt 600 millió forintot kaptak a kormánytól a VKF-fel kapcsolatos feladataik ellátására, valamint az együttműködés erősítésének céljából. Néhány, részben más érdekképviseletnek összesen további 300 milliót fizetett a kormány az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács tevékenységében való közreműködésért.

vkf.jpg

2012. február 22-én aláírták a megállapodást a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának  (VKF) létrehozásáról. "A kormány egyik legfontosabb feladata 2012-ben is a foglalkoztatás bővítése. Ennek megsegítésére jött létre a versenyszféra országos munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezetei, valamint a kormány közti konzultációs fórum." – hangsúlyozta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az ünnepélyes aláíráson.

A VKF tagjai: a Kormány, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSzOSz), a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ-Coop Szövetség, KÉSZ), a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

Az aláírt megállapodás tartalmazza az ügyrendet is, ami röviden a következő:
- A VKF legfőbb konzultációs fóruma a testületi ülés. Testületi ülésre szükség szerint, de naptári félévenként legalább egy alkalommal kerül sor. A testületi ülés nem nyilvános.
- A testületi ülés munkáját állandó bizottságként a Monitoring Bizottság és meghatározott feladattal megbízott eseti szakmai bizottságok segítik. A Monitoring Bizottság ülését szükség szerint, de legalább kéthavonként a Monitoring Bizottság vezetője hívja össze. A Monitoring Bizottságot össze kell hívni, ha azt legalább négy tag közösen kezdeményezi.

A megállapodás 10.pontja az anyagiakról szól:

"A Kormány a VKF szakszervezeti és munkáltatói tagjai részére hatástanulmányok, statisztikai felmérések elkészítése, szakmai tájékoztató tevékenység szervezése, illetve a szakértőknek a Monitoring Bizottság és az eseti szakmai bizottságok munkájában való hatékony részvétele érdekében, a fórum működtetéséhez és tevékenységéhez pénzügyi forrást biztosíthat."

A Miniszterelnökség egy, a KiMitTud-on keresztül kapott közadatigénylésre adott válaszából kiderül, hogy 2012-2013 között a kormány bőkezűen élt ezzel a forrásbiztosítási lehetőséggel, összesen 600 milliót fizetett nekik.

"a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma feladatainak ellátáshoz szükséges támogatás biztosítása, az együttműködés erősítése és elősegítése a gazdaságpolitika, adópolitika, járulékfizetés szabályozása, foglalkoztatáspolitika, munkaügy, szakképzés, gazdaságfejlesztés, társadalmi párbeszéd és érdekegyeztetés területén" címszóval 5 érdekképviseleti szerv 100-100 millió forintot kapott a kormánytól, az MSZOSZ pedig szintén 100 milliót "az érdekképviseletek és a kormányzati szervek közötti együttműködés erősítése, a gazdasági növekedés elősegítése, a versenyképesség javítása, az üzleti környezet fejlesztése, valamint a társadalmi párbeszéd versenyszférán belüli erősítése" címszóval.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács tevékenységében való közreműködésért további 300 milliót fizetett a Miniszterelnökség 2012-2013 között: a LIGA Szakszervezetek plusz 100 milliót, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szintén 100 milliót, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés 50 milliót, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és az MSZOSZ további 25-25 millió forintot kapott.

(kép: Botár Gergely)

süti beállítások módosítása