Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Offshore-lovagok kezére adná a gimnázium épületét a Főváros

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes előterjesztése nyomán pénteken dönt a Fővárosi Közgyűlés a Veres Pálné Gimnázium és a Veres Projekt 2007 ingatlan-befektető cég 6 éve húzódó területi „vitájáról”. A cég 2007-ben szerezte meg a gimnázium szomszéd épületét a Corvinus Egyetemtől, de egy nagyobb földszinti terület osztatlan közös tulajdona miatt az épületben jelenleg tanítás folyik. A beruházó offshore háttere miatt júniusban elnapolt területmegosztási javaslat eheti elfogadása esetén 300 négyzetméterrel kevesebb területtel gazdálkodhat majd az iskola, ami - bár a cég házon belüli átalakításokkal kompenzálná a VPG-t –  osztályok megszüntetéséhez vezethet.


fotó: Kummer János, fn.hir24.hu

Két sarokra a Kálvin tértől áll a Gimnáziummal együtt épült, majd az utóbbi évtizedekben a Corvinus Egyetem tulajdonában álló Veres Pálné utca 36. alatti épület, mely 2007-ben 560 millió forintért került a magyar államtól a lichteinsteni hátterű K-IMMO Kft-hez, mely – a HVG információi szerint – a dél-budai Infopark Zrt. megvásárlása nyomán Leisztinger Tamás érdekköréhez tartozik. A cég egy hónappal később átadta az általa alapított Veres Projekt 2007 Kft-nek az iskolával egy helyrajzi számon található és a szomszédos Fejér György utcáig nyúló épületbeli tulajdonrészét. A cég és a főváros között 45-55% arányban megosztott ingatlan sorsa azóta rendezetlen, hiszen az épület földszintjén mintegy 300 négyzetmétert jelenleg is az iskola használ. A januárban bevezetett iskolaállamosítás ellenére a labda még mindig a fővárosnál van: „fenntartói jogait és kötelezettségeit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gyakorolja, a feladatellátására szolgáló vagyon működtetését továbbra is a Fővárosi Önkormányzat látja el” – írja a helyzetről Csomós Miklós előterjesztése.

Mivel az 5 éves határidejű telekmegosztási eljárás idén májusban jár le, az idő is sürgeti a feleket. Korábbi sajtóhírek szerint a szállodát tervező beruházónak az is keresztbe tett, hogy időközben műemléki védettséget kapott az épület. Amennyiben pénteken a Közgyűlés igennel szavaz és az iskolának le kell mondani a termeiről, úgy akár osztályok megszüntetése is várható, valamint egyes félelmek szerint veszélybe kerülhet az ősfás udvar, valamint a Fejér György utca felőli átjárás lehetősége. A veszteségért cserébe a gimnázium főépületében kötelezi az előterjesztés új termek kialakítására a céget, ez viszont a meglévő területek leválasztásával lehetséges, tehát az iskola több, de kisebb teremben pótolhatná a kieső részeket. A gimnázium számára területvesztéssel járó átalakításokat pedig csak a nyári szünetben lehet elvégezni a tanítás zavartalanságának fenntartása miatt.

Bezavart az offshore háttér

A Fővárosi Közgyűlés tavaly júniusban egyszer már nekiszaladt az előterjesztésnek, mely akkor „a tulajdonosi szerkezet átláthatatlansága” miatt nem került szavazásra. A Veres Projekt 2007 Kft egyik tulajdonosa ugyanis egy Sands Group névre hallgató Marshall- szigeteki offshore cég volt. A főpolgármester-helyettes szerint viszont mára elhárult ez a probléma, így szavazhat a Közgyűlés. Mi azonban utána néztünk a jelenlegi tulajdonosoknak, melyek közt közvetett offshore kapcsolatokat találtunk.

Az Opten adatai alapján a Sands Group helyére az alapítók közt is megtalálható Budapest City Center Kft. került, melynek tulajdonosa a Seychelles- szigeteki Berlington International Ltd. A BCC alapítója és a Berlington magyarországi képviselője Válint Zoltán, a HVG szerint a baloldali kötődésű oligarcha, Leisztinger Tamás régi üzlettársa. A Veres Projekt 2007 vezető tisztségviselője, Ritócz András váltotta Válint Zoltánt a MOONS Ingatlanforgalmazó Kft. vezetői székében, mely cég szintén a Budapest City Center tulajdonában áll. A Veres 2007 másik tulajdonosa a Hídépítős Apáthy Zoltán Recontra Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft névre hallgató vállalkozása. A beruházó harmadik tulajdonosa a jelentősen eladósodott, lichteinsteni kötődésű K-IMMO.

Pénteken tehát kiderül, hogy Tarlós István aláírhatja-e az iskola szempontjából feltételezhetően előnytelen telekmegosztást és megvalósulhat-e az MSZP-SZDSZ vezetése idején kitalált beruházás.

süti beállítások módosítása