Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Öt napot kapott a bíróságtól az NFÜ, hogy adatot szolgáltasson

A bíróság öt munkanapot adott a Nemzeti fejlesztési Ügynökségnek, hogy az általunk kért szerződésből eltávolítsa a személyes adatokat és a vélelmezett üzleti titkokat. Kérdés persze, milyen üzleti titkai lehetnek egy uniós forrásokból állami megbízásokat teljesítő - önmeghatározása szerint „komplex társadalomfejlesztéssel foglalkozó” - minisztériumi intézménynek.

tikk.jpg

Jelen állás szerint egy hét múlva mégiscsak kiderül, mire költhet el 7 milliárdot az új kormányzati kedvenc, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI). Egész pontosan 7 250 085 237 forintot – ennyit nyert ugyanis a TÁMOP 5.3.8-B-12/1 jelű pályázaton a TKKI. A „nyert” ebben az esetben némiképp félrevezető: a pályázatot eleve a Türr-re írták ki, de ezzel még önmagában nincs semmi baj. A tavalyi év egyébként is rendkívül kedvezően alakult a TKKI számára: összesen 11 503 784 923 forintot nyert különböző pályázatokon.

A korábban  mindössze néhány tízmilliós nagyságrendű forrásból gazdálkodó intézet csillaga Balog Zoltán miniszterével együtt emelkedett. A miniszter már korábban is egyértelművé tette, hogy a kormány felzárkóztatási stratégiájának megvalósításában kulcsszerepet szán a TKKI-nek - önmagában ezzel sincsen semmi baj.

A TKKI lassan megkerülhetetlen szereplővé vált szinte minden, a mélyszegénységben élők (re)integrációját segítő programban, kezdve a bizarr nevű „Bizalom és Munka” program keretében történő „teleprehabilitációtól” az országos közmunkaprogramokig, ahol az ún. foglalkoztatásba ágyazott  képzés megszervezése (volt) a feladata. Területi igazgatóságai révén Baranyától Borsodig földrajzi értelemben is mindenütt ott van a TKKI, de önmagában ezzel sincs különösebb baj.

Azzal inkább, hogy a stratégia, amit részben a TKKI ültet át a gyakorlatba, mennyire képes elérni az elvárt célokat, illetve mennyire „eu-kompatibilis” (ez a pénz is Brüsszelből jön); hogy az intézet mennyire képes betölteni a leszakadtak képzésében neki szánt feladatot – az ombudsman szerint mérsékelten-, miközben szinte minden más szereplőt kiszorít erről a piacról. És természetesen azzal is baj van, hogy az NFÜ, mint az uniós fejlesztési források felhasználásban döntő szerepet játszó szervezet nem akarja nyilvánossá tenni, mire is kap az elkövetkező másfél évben a TKKI több mint 7 milliárd forintot.

Tavaly decemberben fordultunk a Ki Mit Tudon keresztül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez a TÁMOP 5.3.8-B-12/1 - A leghátrányosabb helyzetű csoportok munkaerő-piaci esélyeinek növelése érdekében motiváló képzések és támogató szolgáltatások – nevű pályázat szerződését kérve. Az ügynökség egy hét múlva válaszolt: álláspontjuk szerint a pályázattal kapcsolatos lényegi információk elérhetők az NFÜ honlapján. Azaz hétmilliárd forint elköltésének célszerűségét kellően alátámasztja néhány általánosan megfogalmazott óhajtás a célcsoport képességeinek fejlesztéséről („A projekt célja a célcsoport integrációja, társadalmi helyzetének, foglalkoztathatóságának és életkörülményeinek javításán keresztül.”)

Mi úgy gondoltuk, az ügy is, meg a jelentős közpénzráfordítás is ennél nagyobb tiszteletet érdemel, ezért bepereltük az ügynökséget. A tegnapi tárgyaláson már úgy tűnt, az alperes NFÜ képviselője sem számít arra, hogy véglegesen el lehet rejteni a nyilvánosság elől a kért adatokat, ezért a B-tervvel próbálkozott: álláspontja szerint hosszabb időt igényelne a szerződés anonimizálása, illetve az üzleti titkok kigyomlálása. A bíró azonban elfogadta azt a felperesi érvet, hogy erre az NFÜ-nek bőven lett volna ideje december közepe óta. Öt munkanapot kapott tehát az ügynökség erre a feladatra, és ha minden jól megy, a február 22-ére kitűzött új tárgyalási nap után nem sokkal megtudjuk, mire szerződött a Türr István Intézet 7 milliárd forintért.

süti beállítások módosítása