Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Négy tárca is osztott tavaly jutalmat vagy céljuttatást

Január közepén közérdekű adatigényléssel fordultunk a KiMitTudon keresztül a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, a Miniszterelnökéghez és a minisztériumokhoz, hogy megtudjuk, 2012-ben, különösen az év végén milyen jutalmakat és jutalom jellegű juttatásokat fizettek ki a náluk és a háttérintézményeikben foglalkoztatottaiknak. A legtöbben spóroltak, csak a EMMI-nél és a Külügynél volt tavaly jutalomkifizetés, ugyanakkor a KIM és az NFM jelentős összegű kváziprémiumot, céljuttatást fizetett ki. A VM megtagadta az adatszolgáltatást.

pénz.jpg

2012. december közepén írta a Világgazdaság, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a kormány az irányítása alá tartozó fejezeteknél dolgozók számára a jogszabály alapján járó juttatásokon kívüli egyéb  kifizetéseket. A lapnak Hajdu Petra, a kormányszóvivő sajtófőnöke elmondta: a kormány álláspontja, hogy egyetlenegy minisztérium sem szakadhat el a valóságtól, és mivel 2012-ben Magyarországon nem volt gazdasági növekedés, ezért nem lehet plusz kiadással terhelni a tárcák költségvetését. Ebből fakadóan az év végén, béren felüli és béren kívüli juttatásokra nincs lehetőség semmilyen formában – tette hozzá.

Január közepén közérdekű adatigényléseket nyújtottunk be a minisztériumok mellett a KEH-hez és a Miniszterelnökséghez is a témában: Megkérdeztük, hogy 2012-ben, különösen az év végén milyen jutalmakat és jutalom jellegű juttatásokat fizettek ki a náluk és a háttérintézményeikben foglalkoztatottaiknak;emellett kértük, hogy közöljék a kifizetések végösszegét, az egy főre jutó átlagösszeget, valamint vezető beosztású munkatársak esetén nevüket és a kapott pontos összeget. A válaszokat igyekszünk szó szerint idézni.

A KEH és az NGM nem válaszolt.

A Miniszterelnökségnél "2012-ben kifizetés jutalom címén nem történt."

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium válasza szerint náluk és háttérintézményeiknél "2012-ben jutalom kifizetésére nem került sor." A KIM ugyanakkor 173 millió forintot fizetett ki céljuttatásként.

A Honvédelmi Minisztérium és háttérintézményeinek személyi állománya részére "jutalmak és jutalom jellegű juttatások kifizetésére 2012-ben nem került sor".

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium először 15 nappal meghosszabbította az adatszolgáltatási határidőt "a kért adatok összetettségére és terjedelmére" hivatkozva, majd ezután - a várakozásokkal ellentétben - egy hosszú lista helyett csupán annyit közöltek, hogy sem jutalmakat, sem jutalom jellegű juttatásokat nem fizettek ki 2012-ben. Ehhez képest egy másik adatigénylésben elismerték, hogy 81,1 millió forintot céljuttatásként kifizettek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának válaszából kiderül, hogy "2012. áprilisában – a munkahelyen történő megfelelő megjelenés támogatására – a Minisztériumnál dolgozók részére ruházati költségtérítés került kifizetésre személyenként 140.000 Ft értékben. További juttatásként 2012. decembere folyamán egyszeri természetbeni juttatásként személyenként 100.000 Ft értékű Erzsébet-utalvány került kifizetésre. Nem részesültek a fenti juttatásokban a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 6. §-ában meghatározott állami vezetők."

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint állami vezető részére 2012-ben nem fizettek jutalmat, vagy jutalom jellegű juttatást, és az év végén, azaz 2012. december hónapban a Külügyminisztérium nem fizetett ki jutalom jellegű juttatást. 2012-ben a minisztériumnál a Központi Igazgatásnál jutalom jellegű juttatás (céljutalom, céljuttatás, nemzeti ünnep kapcsán adott jutalom) címszóval bruttó 16.174.300 forintot fizettek ki, az egy főre jutó átlagösszeg 336.965 forint volt. A Külképviseletek Igazgatásánál 953.300 forint jutalom jellegű juttatást fizettek ki, az egy főre jutó átlagösszeg 317.767 forint volt. A Magyar Külügyi Intézetnél nem fizettek ki jutalmat vagy jutalom jellegű juttatást.

A Vidékfejlesztési Minisztérium elutasította az igénylést, mondván "az Infotv. és a Kttv. alapján a minisztérium és háttérintézményei csupán a foglalkoztatottak létszámára és személyi juttatásaira vonatkozó összesített adatokat kötelesek kiadni, az illetményen kívüli jutalommal és egyéb jutalom jellegű kifizetésekkel kapcsolatos kifizetéseket nem lehet sem összesítve, sem tételesen felsorolva.". Hozzátették, hogy "Az összesített adatok a megkereséstől függetlenül, negyedévenkénti frissítéssel, nyilvánosan is hozzáférhetők a Minisztérium honlapján.", és meg is adták az URL-t, ami valóban a minisztérium foglalkoztatottjaira vonatkozó dokumentumokra mutat. Ezek száma egész pontosan 0 db. Nemhogy a legfrissebb, de 2010 óta egy ilyen adatot sem tettek közzé. Azt nehéz eldönteni, hogy cinizmusból vagy hanyagságból küldték el az üres linket, mindenesetre megdöbbentő ez a hozzáállás.

(kép innen)

 

süti beállítások módosítása