Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Zöld út az offshore-lakóparknak Érden

Megkezdődött az egykori érdi lőtér lakóövezetté való átminősítése, derül ki az önkormányzat honlapján elhelyezett közleményből. A tervhez az illetékes szakhatóságok is hozzájárultak. Érdi civilek nehezményezik, hogy - bár az Aarhusi egyezmény kötelezővé tenné - a városvezetés nem hívott össze lakossági fórumot az elképzelés megvitatására, így a helyieknek gyakorlatilag nincs beleszólásuk abba, mit építhet az offshore hátterű cég a 16 hektáros zöldterületen.

Tavaly nyáron írtuk az atlatszo.hu-n, hogy az önkormányzat által 80 millió forint értékű lakásokért elkótyavetyélt, de más becslések szerint 2 milliárd forintot érő, 16 hektáros volt katonai lőtérre szeretne építkezni egy politikaközeli, offshore tulajdonban lévő cég. A Geoid Pld Kft. ráadásul olyan területre építkezne, melyet a szomszédos Natura 2000 környezetvédelmi terület miatt nem lenne szabad beépíteni - a szakhatóságok most mégis hozzájárultak a tervhez. Forrásaink szerint a megalakópark óriási környezetterhelést jelentene a környéknek, miközben a város nem kapna cserébe semmit.

Az érdi egykori katonai lőtér 16,6 hektáros területét 2004-ben vásárolta meg a Geoid Pld Kft. a Honvédelmi Minisztériumtól két óbudai lakásért, összesen 80 millió forint értékben. A tulajdoni lap tanúsága szerint a belterületi ingatlan két év múlva több mint a dupláját érte, hiszen ekkor már 150 millió forint értékű frankhitel fedezetéül szolgált. Egy áprilisi önkormányzati határozat értelmében zöld utat kapott zárt lakóparkprojekt a terület értékét becslések szerint 2 milliárd forintra növeli, miközben a projektet ellenző civilek szerint a város nem kap cserébe semmit. A beruházó cég tulajdonosa egy Simicska-közeli offshore cég. - Luxuslakópark épülhet az egykori HM-lőtérre Érden

A lakóparki beruházó Geoid Kft. tulajdonosai 2010-ben a Rác Fürdő ügyében elhíresült Valkó Csaba és Gyurcsik Gábor voltak, ám 2012. márciusában Valkó Csaba helyét a Berlink International Limited nevű delaware-i offshore cég vette át a tulajdonosok körében. A Berlink Ltd. 2010 júliusáig a kormányváltás óta állami tendereken taroló I.M.G. Media Group Kft. médiaügynökség többségi tulajdonosa volt, abban a cégben az első Orbán-kormány MFB-vezére, Patonai Péter vette át a  delaware-i offshore cég tulajdonrészét.

Részben a funkció, részben az intézményt irányító személyek miatt az egyik meghatározó érdekcsoportnak tehát az egykori MFB Zrt.-hez, illetve az MFB közreműködésével a  Töröcskei-Simicska tulajdonosi körhöz került BÁV Zrt.-hez  kötődő szereplők csoportját tekintjük, ez az MFB-BÁV-csoport. Az MFB  akkori (1998-2002) vezetői közt ott találjuk az intézmény mai elnök-vezérigazgatóját, Baranyay Lászlót, valamint az elmúlt egy évben több milliárdos nagyságrendű állami megrendelést szerző I.M.G. Kft. vezetőjét,  Patonai Pétert. A Nemzeti Együttműködés Rendszere: Kik ejtették foglyul a magyar államot?

Az érdiek már tavaly sem szólhattak bele az elfogadott tanulmánytervekbe, így szakértői és lakossági vélemények figyelembevétele nélkül köthette meg a polgármester a településrendezési szerződést. Az átminősítéssel 1,5-2 milliárd forinttal megnövekedő értékű területért cserébe olyan 4 hektáros területet ajánlott fel a cég az önkormányzatnak, ami nem építhető be, ráadásul a Geoid Kft-nek elővásárlási joga van rá. Az érdi önkormányzatot azonban a jelek szerint nem hatották meg az ellenérvek, mert a honlapján elhelyezett közlemény tanúsága szerint megkezdte a vitatott zöldterület lakóövezetbe való átsorolását. A lakosságnak, civil szervezeteknek 15 munkanap áll rendelkezésre ahhoz, hogy észrevételeket tehessenek.

süti beállítások módosítása