Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Bomba a Világsátorban

Az uniós fejlesztési forrásokhoz úgy viszonyul a legtöbb kormány, mint egyszeri fogyasztó a bankkártyás fizetéshez: nem érzi valóságosnak a költést, ezért jelentősen megnő a hajlandósága az irreális és fölösleges dolgok beszerzésére. Miskolcon egy még el sem indult projekttel azonban sikerült valami egészen egyedülállót csinálni.

avas.jpg

Hatalmas sátor épül 2 milliárd forintért a Kanadából hazaküldött romáknak – legalábbis ezt beszélik Miskolcon, főleg, miután a programban érintett egyik helyi vezető határozottan cáfolta, hogy a tervezett építmény a romák szállásaként fog funkcionálni. Ott fognak lakni, nyilván, mert megint a romákra megy el az a drága pénz, csak az nem érthető, miért nem az Avason épül a Világsátor a cigányoknak, hogy azok a többségiek, akik most ott laknak, leköltözhetnének valahová a városba, az önkormányzatból kapott lakásba – gondolják tovább a programot névtelen kommentelők, mire a kormány szintén névtelen illetékese oda nyilatkozik a megyei portálnak, hogy teljes félreértés az egész, mert a világsátor elnevezés „Semmiképpen nem a „romasátorra” hajaz, inkább a világ kultúráinak keveredésére utal.” A sátor mint olvasztótégely – plasztikusan talán így lehetne leírni a projekt célját, ha jól értjük a nevenincs kormányzati tervező szavait.

Az interjúból később kiderül, hogy azért mégis a romákról van itt szó. A Világsátor (ami amúgy nem is sátor ) afféle „kisebbségek háza” lenne – ezt a korszerű meghatározást használja a nemzetiségekre a névtelen kormányzati szakelem, és mi megint egy kicsit a Szovjetunióban érezhetjük magunkat, ahol mindenkinek jó volt, hiszen nemcsak a tudományoknak és a művészeteknek, de például a pingpongozóknak és a kisebbségeknek is volt saját „háza”. És hát, ugye a romák a „legerősebb kisebbség” - mondja a pályázat kiírója nevében az állam Anonymusa, vagyis mégis.

Eközben a városvezetés erőtlen és zavaros sajtóközleményekben próbálja helyére tenni a sátorról szóló híreszteléseket, Kriza Ákos polgármester pedig az alkotmányosság határait feszegető nyilatkozatokkal kísérletezik: „Miskolcra nem fogják a kanadai menekülteket hazaküldeni” - jelölte ki például a minap a határvonalakat többség és „kisebbség” jogai között. Ez a mondat első, második és sokadik hallásra is azt jelenti, hogy a miskolci polgármester szerint ma ebben az országban - a bíróságon kívül - ő vagy bárki más kijelölheti állampolgárok egy csoportja számára, hogy hol lakhatnak és hol nem. Ráadásul az egész történetnek - hiába a „kanadai menekültek” metafora - van egy enyhén barnás árnyalata. Kriza polgármester közleménye után nem ugrott föl a magyar bal, balközép, jobbközép, a Milla vagy az E14 vagy egyáltalán bárki, és kérdezte vérmérséklete szerint intonálva, hogy mi van már ebben az országban, hogy ez a köztisztviselő 24 óra elteltével is még mindig a helyén van?

A miskolci szocialisták például azért nem, mert ők momentán egy másik származási jellegű problémával: a beözönlő erdélyi és partiumi munkavállaló-áradat feltartóztatásával vannak elfoglalva. Konkrét listájuk van arról, melyik városházi dolgozó honnét származik, és sajnos a lista azt mutatja, Kriza polgármester számos közvetlen beosztottja nem igazi miskolci, mert nem itt született, sőt, van köztük, aki nemrég települt át Romániából. (A miskolci események szempontjából nüansz, hogy eközben Mesterházy pártelnök épp odaát próbál bocsánatot nyerni a 2004-es „23 millió román” - ozásért). Talán nem meglepő, de Földes Norbert miskolci szocialista frakcióvezető, aki az erdélyi munkavállalók beszivárgását leleplezte, szintén a helyén van mind a mai napig.

Ezeket a ziccereket a Jobbik meg nem tudja elrontani: a jövő héten indítják az aláírásgyűjtést a helyi népszavazás kiírása érdekében, hogy ne legyen Világsátor a romáknak, mely világítótoronyként hívogatja majd a világ minden tájáról Miskolcra a cigányokat, a pénzt költsék inkább a magyar gyerekekre, amúgy is fészekrakók, cigánybűnözés, inkább az érpataki modellt kéne bevezetni, és nem ezerhétszáz milliós komplexummal csalogatni haza Kanadából még azokat is, akik egyelőre ott maradtak, végső harc satöbbi. 

Amúgy a 2 milliárdos TIOP-1.2.1/A-12/1 kódjelű pályázat keretében akartuk megmutatni a világnak, mit tudunk mi  kihozni a multikultiból. Nüansznak tűnik, pedig a totális kudarc egyik vélhető oka, hogy mind a kiíró NFÜ, mind a pályázó önkormányzat épp a projekt alanyait, a romákat felejtette el megkérdezni, hasznosnak  tartják-e a gigantikus protokollberuházást épp Miskolcon. Pedig a helyi roma vezetők vélhetőleg inkább látták volna, milyen következményei lesznek a projektfüzetek borítójára elképzelt színes álomnak.

(Fotó: innen.)

süti beállítások módosítása