Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Török Márk HÖK elnöknek jelöli Török Márkot, majd elfogadja a jelölést

Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem EHÖK (egyetemi hallgatói önkormányzat) elnöke és egyben a szegedi bölcsészkar Hallgatói Önkormányzatának ex-elnöke sok mendemonda szereplője a helyi egyetemisták körében.

torokmark_tumblr_elnok.jpg
Török Márkot szegedi mikrobloggerek is célbavették. forrás: torokmark.tumblr.com

Korábban a Népszabadság és a HírTV is feldolgozta az SZTE HÖK képviselőválasztásai és milliárdos pénzügyei fölötti diszponálás átláthatatlanságát. A Magyar Narancs tavaly őszi tényfeltárása óta azt is tudjuk, hogy a Szegedi Tudományegyetem Hallgatóiért Alapítvány (SZTEHA) éppen 2004-ben alapult, amikor Török Márk EHÖK elnök lett, az alapító okirata szerint pedig vagyona felett az EHÖK elnök és a kari hökök vezetői rendelkeznek. A SZTEHA nem sokkal később egyesült a Prudentia Hallgatói Jóléti és Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal, így "rászállt a jogelőd alapítvány tulajdonrésze az Universitas Diák-Szolgáltató Központ Kht.-ben (2009-től Universitas Szeged Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft.)" - írja a Narancs. A diákok kedvelt szórakozóhelyeit (SZTEage, JATE) üzemeltető Universitas kft. többségi tulajdonosa a SZTEHA mellett Szegedi Tudományegyetem volt. Azonban a nagy haszonnal működő cégben a SZTEHA-t Török Márk által létrehozott két alig mérhető tevékenységgel működő alapítvány (Jövő Felsőoktatásáért Alapítvány és JABE a Hallgatókért Kiadói Alapítvány) tulajdonában álló H. M. Vagyonkezelő Kft váltotta. A diákbulik haszna így az egyetem mellett akkor is Török Márk kezelésében maradhat, ha majd' 10 év után a HÖK vezető egyszer elhagyja az egyetem falait.

E blogbejegyzésnek viszont nem célja, hogy a Narancs - minden oldalhoz fűződő pártkapcsolatokról is beszámoló - cikkét ismertessük, ennél egy - talán - sokkal "kisebb" horderejű részletre szeretnénk felhívni a figyelmet. A kezünkbe került ugyanis az SZTE Bölcsészkari HÖK 2007-es megalakulásának jegyzőkönyve. Ebben a szegedi hallgatói önkormányzatokat vezető Török Márk felkéri a megjelenteket a kari HÖK megalapítására. A cuki rész viszont ezután jön: a HÖK-nek ugyanis elnök is kell, Török Márknak pedig van egy javaslata:

torokmark.PNG

A frissen létrejött SZTE BTK HÖK tagjai 9 igen és nulla ellenszavazattal, érvénytelen voks nélkül kari HÖK elnökké delegálták hát Török Márkot, az éjszaka és ki tudja még mi minden királyát. Mi nem ítélkezünk a dolog felett - ahogy a MN cikkét sem minősítjük -, a teljes jegyzőkönyvet viszont - ha már megvan - közzétesszük. Hátha a Kedves Olvasónak eszébe jutna olyasmi, amiről esetleg nem tudunk.

Tavaly ősszel több közérdekű adatigénylés érkezett a KiMitTud közadatigénylő oldalunkra, melyek a SZTEHA, a JATE klub és a Universitas-Szeged Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyeit szerették volna több-kevesebb sikerrel megismerni:

SZTE és az Universitas-Szeged Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. közötti aktív szerződések / JATE Klub szerződések

SZTEHA és az Universitas-Szeged Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. közötti aktív szerződések

SZTE es SZTEHA közötti aktív szerződések

süti beállítások módosítása