Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

EU-pénzek politikaközeli szállodafejlesztőknek

November végén hirdetett eredményt az NFÜ a Dél-Alföldi, a Dél-Dunántúli, az Észak-Alföldi és az Észak-Magyarországi régiókban nyáron kiírt "Üzleti célú szálláshelyek fejlesztése” című pályázaton, melyen az eredeti 11 milliárd forintos keretösszeget a nagy érdeklődés miatt 16,5 milliárdra emelték. A nyertesek között autókereskedőt és műanyagflakon-gyártót is találtunk, de Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, Lázár Vilmos CBA-résztulajdonos, és Simicska Lajos egyik üzlettársának javára is százmilliós pozitív döntés született.

lazarek.jpg

2012. június 19-én jelent meg az üzleti célú szálláshelyek fejlesztése érdekében kiírt felhívás a Dél-Alföldi (DAOP-2.1.2-12.), a Dél-Dunántúli (DDOP-2.1.2-12.), az Észak-Alföldi (ÉAOP-2.1.2-12.) és az Észak-Magyarországi (ÉMOP-2.2.1-12.) régiókban. Az NFÜ tájékoztatója szerint a konstrukció célja az üzleti szálláshelyek szolgáltatásainak fejlesztése, kapacitásának bővítése, kapacitáskihasználtságuk javítása, a fejlesztendő régióba érkező turisták által eltöltött vendégéjszakák számának és az átlagos tartózkodási idejüknek, ezen keresztül a szálláshely működéséből származó árbevételeknek a növelése, valamint a támogatott projektek megvalósításán keresztül munkahelyek megtartása, teremtése.

A pályázatok benyújtására a Dél-alföldi és Észak-alföldi régiók esetében 2012. július 2. és augusztus 13. között, a Dél-dunántúli és Észak-magyarországi régiók vonatkozásában pedig 2012. július 2. és augusztus 21. között volt lehetőség. 

A pályázati felhívásból kiderült, hogy a rendelkezésre álló összeg 11 milliárd forint volt, de ezt később a nagyszámú beérkezett pályázatra tekintettel 16,5 milliárdra emelte az NFÜ. A térképes kereső könnyen kezelhető felületéről nem volt nehéz mind a négy pályázat nyerteseit kigyűjteni. A teljes listát közzétesszük, az általunk legkülönösebbnek talált sikeres pályázókat pedig pár sorban ismertetjük.

Dél-Alföld: A legnyugisabb régió, csak két érdekesség

Békéscsabán a Csabakonyha Korlátolt Felelősségű Társaság "Munkácsy Hotel kialakítása" című pályázata 494.443.687,-Ft támogatásban részesül. A Kft. tulajdonosa a Pro Bene Központ, amely a Magyar Pünkösdi egyház intézménye.

Szegeden a Tárkány Flotta Szerviz Korlátolt Felelősségű Társaság "Hotel Science Szeged **** fejlesztése" című pályázata, ami valójában a szálloda megépítését takarja, 491.757.467,- Ft támogatásban részesül.  A Kft.-t 2012.09.10-én jegyezték be 500.000,-Ft tőkével, tulajdonosa a Tárkány Flotta Szerviz Bt., vagyis a szegedi Tárkány Autóház.  

Dél-Dunántúl: Közel 1,1 milliárd forint (nem szálláshelyek üzemeltetéséről) ismert embereknek

Hajmáson a Borostyán 95 Ingatlanközvetítő és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság "Üzleti célú szálláshelyek fejlesztése Somogy megyében, Hajmáson" című pályázata 497.398.980,- Ft támogatásban részesül. A Kft. Lóki Géza és családja tulajdonában van. Nevük az MVM-ügyek kapcsán ismerős: övék az a Mega-Logistic Zrt., amely annak az eredetileg terménykereskedelemmel foglalkozó Galla Invest Kft.-nek az átalakulásával jött létre, amelyik felbukkant a volt kisgazda államtitkár, Szabadi Béla büntetőügyében is. A Mega-Logistic Zrt.-nek átkeresztelt vállalkozás azóta, Lóki Gézáné tulajdonában, a honvédelmi tárca udvari ingatlanüzemeltetőjévé nőtte ki magát az elmúlt években, és a versenyeztetés nélkül bevont alvállalkozók egyikeként 1,5 milliárd forintos megbízáshoz jutott az MVM-től a paksi Erzsébet Szálló felújításánál.

Pécsett a Hausmann Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság "Szálloda kialakítása belvárosi műemléki épületben Pécsett" című pályázata 223.269.660,- Ft támogatásban részesül. A Kft. tulajdonosa Schneider János, aki az előző ciklusban a pécsi közgyűlés tagja volt a Fidesz-KDNP színeiben, jelenleg pedig a Pécsi Ipari Park felügyelő bizottságának és a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának tagja.

Pogányon a Mátrix-Workmanlike Szolgáltató, Kommunikációs, Tanácsadó és Oktatási Korlátolt Felelősségű Társaság "I. osztályú panzió és üzleti központ létrehozása Pogányban" című pályázata 270.242.875,- Ft támogatásban részesül. A Kft. tulajdonosa Zsuffa Ákos, a Magyar Fogászati Turizmus Programiroda egyik szakértője.

Villányban a Colchicum Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság "Panzió építése a Szársomlyó tövében, a természetben" című pályázata 107.928.877,- Ft támogatásban részesül. A Kft.-t 2012.május 25-én jegyezték be 500.000,- Ft tőkével, tulajdonosa Tiffán Ede és fia, Zsolt. Ők borászok, pincészetük van,  emellett Tiffán Zsolt a Fidesz parlamenti képviselője, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, és önéletrajza szerint 2004-től a párt Baranya megyei elnöke. 

Észak-Alföld: Több, mint 1,2 milliárd három érdekes cégnek

Debrecenben a HÉLIKER INVEST Ingatlanhasznosító Zártkörűen Működő Részvénytársaság "A Centrum Hotel*** korszerűsítése" című pályázata 500.000.000,- Ft támogatásban részesül. A Zrt. tulajdonosa Kotosmann Zoltán, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának tagja.

Mándokon a "World-Transit" Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság "Forgách Kastélyszálló - A mándoki Forgách-kastély szálláshellyé fejlesztése" című pályázata 421.211.681,- Ft támogatásban részesül. A Kft. tulajdonosa dr. Szabó Ferenc. A cég 2009-ben 430 millió forintos (ennek 50% uniós támogatás volt), nemzetközi jelentőségű logisztikai beruházást fejezett be Mándokon, a Záhonyi kiemelt gazdaságfejlesztési övezet részeként. Az érintett vasúti területet 2008-ban vásárolta meg a MÁV-tól a mándoki önkormányzat, tőlük került Szabó Ferenc másik cégéhez, a Transit Railway Zrt.-hez. A tranzakció körülményei miatt az ügyészség 2009-ben hivatali visszaéléssel vádolta meg a mándoki polgármestert.

Mezőtúron a HÓD PLAST Műanyagipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság "A mezőtúri Albrecht-kastély szálláshelyfejlesztése (Hercegasszony - Kastélypanzió)" című pályázata 322.635.281,- Ft támogatásban részesül. Honlapja szerint a Hód Plast Kft. 1998-ban alakult, és azóta állít elő különböző méretű - maximum 10 liter űrtartalmú - polietilén és polipropilén flakonokat, illetve kannákat. A Kft. tulajdonosa Juhász Lóránt, aki az M43-ast építő, családi vállalkozásban működő DÉLÚT Építő és Bányászati Kft.-nek is egyik ügyvezető-tulajdonosa.

Észak-Magyarország: A nagypályások régiója

Szikszón a Hell Energy Magyarország Korlátolt Felelősségű Társaság "Hell Ring Hotel Szikszó" című pályázata 500.000.000,- Ft támogatásban részesül. Az energiaital-gyártó Kft. december 10-én jelentette be, hogy "A Miskolc melletti Szikszón épül az új Hungaroring!". A közlemény szerint "a 6 milliárd összértékű projekt keretében egy nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas autó- és motorsport komplexum épül majd meg". A projekt magában foglal egy 2,6 km hosszú aszfaltos versenypályát, egy versenyépületet, egy 3000 m2-es fedett, és egy kb. 500 m hosszú szabadtéri gokart pályát, egy 22 szobás, négycsillagos hotelt és éttermet, valamint egy 5000 négyzetméteres játszóparkot a 0-12 éves korosztály számára. A bejelentésből az is kiderül, hogy a beruházás megvalósításához a HELL ezenkívül két másik pályázatot is benyújtott az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok keretében, iparterület-fejlesztésre és turisztikai attrakció megvalósítására, ezekben egyelőre még nincs döntés. A projektről óhatatlanul Sávoly ugrik be, de reméljük a legjobbakat.

Egerszalókon a Hotel Egerszalók Turisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság "Mesés Shiraz Hotel**** bővítése vendégszobákkal, wellness területtel és kapcsolódó szolgáltatásokkal" című pályázata 469.960.268,-Ft támogatásban részesül, Felsőtárkányon pedig a Témapark Turisztikai Korlátolt Felelősségű Társaság "Bambara Hotel**** bővítése vendégszobákkal, wellness és étterem területtel és kapcsolódó szolgáltatásokkal" című pályázata 428.794.525,- Ft-ot ért. A két szálloda egy családi vállalkozás része, igazgató-tulajdonosuk dr. Szepesi Richárd. Neki nem ezek az első sikeres pályázatai, a Bambara Hotel megépítéséhez 2010-ben elnyert már 450 millió forintot (az összköltség 30%-a), és a megújuló energiára épülő fűtési rendszer kiépítésére a felsőtárkányi szállodában 44 millió forintot (az összköltség 50%-a). Ugyanekkor a napkollektoros fűtési rendszer kiépítésére a Shiraz Hotelben 13 millió forintot nyert el (az összköltség 50%-a).

Mátraszentimrén az Általános Ingatlanberuházó és Forgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság "A Hotel Vadvirág újjáépítése Mátraszentimrén" című pályázata 395.358.096,- Ft támogatásban részesül. A Kft. tulajdonosa Neszmélyi Loránd, a Dunaújvárosi Regionális Köztisztasági és Hulladékkezelő Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Az Általános Ingatlanberuházó és Forgalmazó Kft. ügyvezetője pedig Neszmélyi György, aki Pomázi Csabával társtulajdonosa az Energott Kft.-nek, amely társtulajdonosa a Közgép Zrt. energiacégének, a Közgép-Energia Kft.-nek.

Tokajban a von Holland Kereskedelmi Zártkörű Részvénytársaság "Hotel Tokaj*** építése" című pályázata 359.169.315,- Ft támogatásban részesül. A Zrt.-ről már írt az atlatszo.hu Nyergesék első milliárdja kapcsán, ezenkívül említésre méltó, hogy a vállalat 2010-ben megvásárolt két Vegyépszer-utódcéget a négyből. A legérdekesebb azonban az, hogy a Fővárosi Törvényszék 2012. augusztus 28.-án végrehajtást rendelt el a von Holland ellen.

Szilvásváradon a Lázár-Turisztika Beruházó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság "Mythos Üdülőfalu építése és kemping fejlesztése Szilvásváradon" című pályázata 317.333.100,- Ft támogatásban részesül. A Kft. tulajdonosa Lázár Vilmos fogathajtó és CBA-résztulajdonos.

A fentieket összegezve elmondható, hogy a szálláshelypályázat 16,5 milliárdos keretének közel egyharmadát nyerték olyan cégek, amelyeknek talán nem kellett vagy nem illett volna.

A négy régió nyerteseinek listája letölthető itt (XLS)

 

süti beállítások módosítása