Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Illegálisan hallgattak le holland újságírókat

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (még nem jogerős) ítélete szerint a holland titkosszolgálat illegálisan hallgatta le azt a két oknyomozó újságírót, akik 2006 januárjában megírták, hogy olyan titkosszolgálati dokumentumok birtokába jutottak, melyeket a holland maffiózók is ismernek.

Bart Mos és Joost de Haas, a De Telegraaf újságírói olyan dokumentumokba nyertek betekintést, melyek szerint a kilencvenes évek végén a holland titkosszolgálat, az AIVD amszterdami drogkereskedők után nyomozott, mert azt feltételezte, hogy a szervezett bűnözésben a rendőrség és az ügyészség is érintett. Beszerveztek egy informátort is, aki egy Mink K. nevű hírhedt alvilági bűnöző közeli ismeretségi körébe tartozott. A titkosszolgálat informátora szerint a korrupció olyannyira elburjánzott Amszterdamban, hogy a leszámolásokat gyakran a rendőrség által elkobzott fegyverekkel vitték véghez. Mink K. milliókat tett félre évente csak arra, hogy rendőröket és ügyészségi tisztviselőket fizessen le. K-ról azt gyanította az AIVD, hogy kapcsolatban áll a Hezbollahhal és az ETA-val is, a dokumentumok szerint óriási fegyverkészletei voltak, nagymennyiségű Semtex robbanószer és több száz páncéltörő rakéta volt a birtokában.

A 2006. január 21-én szombaton megjelent első cikkükben Mos és de Haas közölték, hogy az információkat tartalmazó dokumentumok másolatait átadták az AIVD-nek. A másnapi folytatásban azt sugallták, hogy ezeknek az információknak Mink K. is a birtokába juthatott. Harmadnap a De Telegraaf arról számolt be, hogy az AIVD feljelentette a lapot, mert államtitkokat hozott nyilvánosságra.  2006. január 24-én az akkori belügyminiszter arról tájékoztatta a holland parlament alsóházát, hogy valóban folytak titkosszolgálati nyomozások Mink K. és korrupció gyanújába keveredett tisztviselők ügyében 1997 és 2000 között, de a vizsgálat semmilyen bizonyítékot nem talált ezekre a feltételezésekre. Bár a belügyminiszter szerint nem tudtak szivárogtatásról, a De Telegraaf újságírói azt állították, hogy a dokumentumokat alvilági kapcsolatokon keresztül szerezték be – ők azt valószínűsítették, hogy egy (volt) titkosszolgálati munkatárs szivárogtathatta őket ki jóval korábban.

haasmos.jpgMunkatársaik szabadon engedését követelte a De Telegraaf.
Nem akarták felfedni forrásukat, ezért letartóztatásukat rendelte el a bíróság.

Azokban a napokban a De Telegraaf tovább cikkezett arról, hogy Mink K. melyik miniszterekkel állhatott kapcsolatban, a rendőrség pedig 2006. január 26-án felszólította a lapot arra, hogy szolgáltassa ki az államtitkokat tartalmazó eredeti dokumentumokat. Ezt a lap újságírói forrásvédelemre hivatkozva tagadta meg, később a dokumentumokat lezárt borítékban bocsátották a regionális bíróság rendelkezésére, mert úgy vélték, a papírokon lévő ujjlenyomatok alapján azonosítható lenne az informátor. A De Telegraaf felajánlotta, hogy megsemmisítik a dokumentumokat, hogy a forrás kilétére semmiképp ne derülhessen fény.

Az újságírók és a lap, kiegészítve a Holland Újságírószövetséggel és a Holland Főszerkesztők Szövetségével 2006 júniusában pert indított a holland állam ellen, azzal a megalapozott gyanúval, hogy az újságírókat már január vége óta törvénybe ütközően hallgatta le és figyelte meg a titkosszolgálat. Nagyjából ekkor kezdődött a hosszas pingpongozás, ugyanis – ahogy az Emberi Jogok Európai Bírósága is megállapította mostani ítéletében – a 2002-es hírszerzésről és biztonsági szolgálatokról szóló holland törvény ütközik az újságírói forrásvédelemmel, és a De Telegraafnál tudniuk kellett arról, hogy a minősített dokumentumok közzététele valamilyen vizsgálatot eredményezhet.

2006 novemberében a bíróság tanúként hallgatta ki az újságírókat egy államtitkokat árusító férfi ügyében. A két újságíró ugyanazokat az államtitkokat tartalmazó dokumentumokat szerezte meg, amelyeket a férfi bűnözőknek kínált megvételre, de miután Bart Mos és Joost de Haas forrásukat nem voltak hajlandók felfedni, a bíróság elrendelte letartóztatásukat. Pár nappal később kiengedték őket. Időközben a Holland Törvényszéki Intézet megvizsgálta a tőlük származó dokumentumokat, de nem talált rajtuk használható nyomot.

Azt már 2006 decemberében a holland belügyminiszter is elismerte, hogy voltak lehallgatások, sőt azt is, hogy meghaladták a szükséges mértéket, ugyanakkor a holland törvényeknek egy erre felállított bizottság vizsgálata szerint megfeleltek. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2012. november 22-én viszont úgy döntött, hogy a lehallgatással az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló egyezményében szereplő magán és családi élet tiszteletben tartásához való jogot (8. cikk), a dokumentumok kiadatásával pedig a véleménynyilvánítás szabadságát (10. cikk) sértette Hollandia eljárása, ezért hatvanezer eurót kell kifizetnie a felperesek költségeinek megtérítésére.

*****

Mink K. vagy Robert Mink Kok 1961-ben született Amszterdamban, 1986-87-ben jogot tanult az Amszterdami Egyetemen, miután ezzel felhagyott, egy kibucban telepedett le Izraelben, ahol megtanult héberül, és megfelelő kapcsolatokat épített ki ecstasy kereskedelemhez. Hamarosan fontos szereplője lett a holland drogkereskedelemnek, az alvilágban „Mindentudó” és „A gondolkodó” neveken vált ismertté. Amellett, hogy a holland alvilág nagyágyúival (Klaas Bruinsma, Dino Soerel) együtt irányította a drogkereskedelmet, a kilencvenes években fegyverkereskedelemért ítélték el, 2000-ben és 2006-ban szintén emiatt tartóztatták le. 2007-ben megfelelő bizonyíték hiányában ejtették azt a vádat ellene, miszerint részt vett 1993-ban egy drogkereskedő likvidálásában – a férfival a háza előtt elhelyezett bomba végzett. A Daily Star értesülései szerint tavaly augusztusban Bejrútban fogták el 53 kiló, 2,3 millió dollár értékű kokain szállítása közben. Bűnözői „karrierjéről” Marian Husken újságíró írt könyvet 2007-ben.

 

süti beállítások módosítása