Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Szent Márton és a keresztény városvezető

A Fővárosi Közgyűlés közterület-hasznosításért felelős bizottsága FPH061 /6462 – 2/2012 számú határozatával (PDF) megtiltotta, hogy november 11-én este a Flórián téri aluljáróban karitatív rendezvény keretében hajléktalanok számára magánszemélyek ételt és ruhát osszanak.

szentmarton.jpg

November 11-e Márton-nap, a vendéglátóipar horizontján a hízott liba és az újbor értékesítésének ünnepe, katolikusoknak Szent Márton napja. Márton azon kevés magyarországi szent egyike, akivel a politikai kereszténység nem nagyon tudott mit kezdeni. (V.ö. „Szent István-ünnep”, Erzsébet-utalvány sat) Emblematikus cselekedete még szentté válása előttről, római katonatiszt korából származik, mikor is egy alkalommal télvíz idején köpenyét kettévágva betakart egy, az útjába eső mezítelen koldust - ahogy a Legenda Aurea írja.

A Márton-napi rendezvény megtartásához szükséges közterület-hasznosítási kérlemmel még október elején fordult egy magánszemély a fővárosi közgyűlés illetékes bizottságához. A kérelemhez készült helyszínrajz is, amiből egyértelműen kiderülhetett, hogy a rendezvényt egyrészt az aluljárónak egy olyan szakaszára tervezik, ahol ilyenkor már szinte egyáltalán nincs gyalogos forgalom. Másrészt, hogy a hajléktalan és hajlékkal rendelkező polgárok által elfogyasztandó közös vacsora, illetve az ezt követő filmvetítés a rendelkezésre álló területnek alig a felét foglalta volna el.

A közterület-hasznosításért felelős bizottság határozata (PDF) ennek ellenére „közlekedési okok miatt” tagadta meg a rendezvény megtartásához szükséges engedélyt. A határozattal szemben jogorvoslatra nincs lehetőség. De ha lenne, sem érne sokat, mivel a bizottság elutasító határozatát a kérelmező november 9-én, tehát a tervezett rendezvény előtt két nappal kapta kézhez.

A határozat szövege nem elégszik meg az engedély megtagadásával, hanem figyelmezteti a kérelmezőt, hogy a rendezvénynek az elutasítással dacoló esetleges megtartása milyen következményeket vonhat maga után: „Felhívom szíves figyelmét, hogy amennyiben Önök jelen értesítésben foglaltak ellenére jogellenesen használják a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületet, úgy a Fővárosi Önkormányzat minden további nélkül (…) alkalmazza a (…) jogellenes közterület-használatra vonatkozó szankciókat.”

A bizottság ezzel immár másodszor akadályozta meg, hogy Márton-napon egy asztalhoz üljenek nincstelenek és tehetősebb polgárok „Egyszer libasültet enni” - ahogy a tervezett esemény munkacíme mondja. Tavaly a kérelem benyújtásától számított egy hónap nem volt elegendő ahhoz, hogy összeüljenek, illetve amikor sor került volna erre, Ughy Attila (Fidesz- KDNP, értsd: kereszténydemokrata) bizottsági elnök megfázása miatt az ülés elmaradt – értelemszerűen határozat sem született.

Idén szerencsére elkerülte a nátha a bizottság elnökét, így saját maga írhatta alá a közterület-használati engedély megtagadását kimondó határozatot.

süti beállítások módosítása