Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Újabb negyedmilliárd forint közpénz a Fradinak

A Szerencsejáték Zrt. augusztusban 250 millió forintot adományozott a Ferencvárosi Torna Clubnak. A Ferencvárosi Torna Club elnöke Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, az FTC Üllői úti ingatlana pedig nemrégiben ismét állami tulajdonba került: a magyar állam 5 milliárd forintot fizetett érte, és most azt tervezik, hogy új stadiont építenek közel 10 milliárd forintért.

A Szerencsejáték Zrt. a 2009. évi CXXII. "a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről" szóló törvény értelmében a honlapján a közérdekű adatok között közzé teszi a törvényben meghatározott szerződések listáját. A 2012. augusztusi szerződéseket tartalmazó táblázatban az alábbi sor olvasható:


adomány.jpg
2012-ben "közérdekű célok megvalósításához" jogcímen az év első kilenc hónapjában összesen 844 millió forintot adományozott a Szerencsejáték, a legnagyobb támogatásban a Ferencváros részesült.
De azért kaptak 8,5 milliót a koraszülöttek is...

A Szerencsejáték Zrt. támogatottjai 2012 első kilenc hónapjában:
A Ferencvárosi Torna Club elnöke Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, az FTC Üllői úti ingatlana állami tulajdonba került, amikor a magyar állam 5 milliárd forintot fizetett érte, és most azt tervezik, hogy új stadiont építenek közel 10 milliárd forintért.

"Egyértelmű cél, hogy egy bizonyos befektető helyett tehetős szponzorokra leljünk, akik támogatják a futballt, amely a Ferencvárosi Torna Club része, és nem egy cég vagy személy tulajdona, ami eddig sem jött be. Az ideális az lenne, ha a támogatók biztosította összegekből, valamint egyéb bevételeinkből – például a marketingjogokból, amelyek a megváltozó sporttörvény értelmében visszaszállnak az FTC-re – sikeresen működtethetnénk a futballszakosztályt." – nyilatkozta Orosz Pál vezérigazgató 2011 év végén.


A Ferencváros Torna Club nyilvánosan ismerhető támogatói
Budapest Főváros IX. kerülete Ferencváros Önkormányzata; 
Budapest Főváros VIII. kerülete Józsefváros Önkormányzata; 
Budapest Főváros X. kerülete Köbánya Önkormányzata; 
Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata. 
A labdarúgócsapat támogatói a Groupama Garancia Biztosító, a Provident, a Fővárosi Gázművek, SEAT, NIKE
A Szerencsejáték Zrt.-t nem említik. 

Az állami cég 2011-es beszámolója szerint tavaly összesen 338 millió forintot költöttek sport célú szponzorációra (kattintva bejön nagyobb méretben):
szerencsejatek_2011.jpg
A Szerencsejáték Zrt. - Ferencváros TC kapcsolatra rákeresve csak egy 2011-es esetet találtam, amikor szintén véletlenül derült ki, hogy a Szerencsejáték átutalt a Ferencvárosnak 100 millió forintot. Akkor Kubatov Gábor szólta el magát, amikor a Facebookon szurkoló kérdésekre válaszolt, és az egyik szurkoló megkérdezte, hogy "mit szól ahhoz, hogy a Szerencsejáték Zrt. lett a kecskeméti focicsapat főszponzora", mire Kubatov rávágta, hogy "Mi is kaptunk 100 milliót!", amit pár nappal később a Szerencsejáték is megerősített. Pár nappal korábban Kubatov Gábor még azt írta a Facebookon, hogy "Ha azt várja, hogy majd ismét a politika fogja állami pénzekkel feltölteni a Fradit, akkor csalódni fog. Ez volt mindig a csapat veszte. Kérem, bízzon bennem, meg fogjuk oldani piaci alapon… Hajrá Fradi!"

Érdeklődésemre a mostani 250 milliós támogatással kapcsolatban a Szerencsejáték a következőket írta:

"A Szerencsejáték Zrt. támogatási tevékenységének kiemelt területei a sport, az egészségügy és a kultúra, ezen kívül rendszeresen támogatunk oktatással kapcsolatos kéréseket, illetve egyéb, közérdekű rendezvényeket, eseményeket is. A hozzánk érkező támogatási megkereséseket minden esetben a Társaság által megbízott, független szakértőkből álló Társadalmi  Tanácsadó  Testület véleményezi, amelynek tagjai a rendelkezésre álló anyagok elemzése után javasolják (vagy nem javasolják) a támogatás odaítélését. Bárkitől kapunk megkeresést, hasonlóan módon járunk el."


ftc_adomany.jpg

(A pdf az alábbi linken érhető el.)

A Szerencsejáték Zrt. a támogatási politikájáról egyebek mellett így ír:


"Szponzorációs tevékenységünk kiemelt területei: a sport, az egészségügy és a kultúra, ezen kívül rendszeresen támogatunk oktatással kapcsolatos kéréseket, illetve nem kifejezetten kulturális rendezvényeket is, mint pl. falunapok, konferenciák stb. (...) Adományozás esetében az adományozó semmiképp sem várhat, kaphat ellenszolgáltatást az adományért cserébe, amikor pedig egy szponzorációról döntünk, akkor sem az a cél lebeg elsősorban a szemünk előtt, hogy a vállalat ismertségét növeljük. Meggyőződésünk, hogy cél a segítségnyújtás, ezért például nem ragaszkodunk ezek kommunikálásához sem."

Szép történet .... így kapott szép csendben 2012. augusztus 10-án az "állami sportegyesület" negyedmilliárd forintot az állami Szerencsejáték Zrt.-től. Nem ez az első eset, hogy pártközeli cégekhez jut a Szerencsejáték pénze, az Átlátszó korábban két cikkben is taglalta a furcsa jelenséget.

Szocialista felügyelettel kaszál milliárdokat a lottón egy Fidesz-közeli cég.  Évi 150-170 milliárdos árbevételéből rendre mindössze 5-6 milliárd forint adózott nyereséget produkált az állami tulajdonú hazárdjáték-monopólium, a Szerencsejáték Zrt. az elmúlt években. >>> Pártszivattyú a szerencsepénzeken

2010-ben több mint 3 milliárd forintot költött el a Szerencsejáték Zrt. pályáztatás nélkül politikaközeli cégeknél. Cikksorozatunk második részéből kiderül, hogy a kormányváltást követően Fortuna mosolya hogyan igazodott a választási eredményhez. >>> Simicskáékat üldözi a szerencse

 

süti beállítások módosítása