Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Azeri oligarchák Karlovy Varyban

Megszerették az azeri oligarchák Csehországot. A ma golfpályákkal, gyógyfürdőkkel és hotelekkel tarkított Karlovy Vary régen az orosz felső tízezer kedvelt búvóhelye volt. A legtöbb szolgáltatás elérhető orosz nyelven. Főként a luxus szolgáltatások. Optimális környezet oligarcháknak. Az OCCRP riportja.

Az azeri miniszterelnök egyszer bevallotta Jan Hornik cseh szenátornak, hogy nem pihenni jár Karlovy Varyba, hanem munkaügyben, hiszen ott találkozhat a kormánya tagjainak felével. Az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project, a szervezett bűnözés és a korrupció felfedésére létrejött újságíró szervezet) oknyomozása kiderítette, hogy az azeri közélet befolyásos személyei második otthonuknak tekintik Csehországot. A népszerűséget igazolja, hogy az újságírók a Baku-Prága repülőjáratnál ugyanannyi business class utast láttak felszállni a gépre, mint amennyien a turistaosztályra vártak.

Az elnöki család

Az azeri üzleti érdekeltségek az elnök Ilham Alijevvel kezdődnek. Egyik lánya, Arzu 2006 óta egyedüli részvényese egy egymillió euró értékű Karlovy Vary-i villával rendelkező prágai cégnek. Az újságírók felkeresték a villát, de az üresen áll a város egyik tehetősebbek által lakott negyedében.

Arzu anyai nagyapját, Arif Pasajevet és rokonait a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai iratok Azerbajdzsán legbefolyásosabb családjának nevezik. Pasajev amellett, hogy otthon egy többek között biztosítással, banki szolgáltatásokkal és befektetésekkel foglalkozó konglomerátum feje, szintén rendelkezik egy prágai-Karlovy Vary-i illetőségű céggel.

Ennek a cégnek a környező városokban is vannak ingatlanjai, igazgatója pedig egy azeri születésű cseh állampolgár, Fahraddin Mirzajev, aki emellett igazgatója egy svájci székhelyű cégcsoportnak, a Terma Travel Groupnak. Mirzajev kapcsolatban áll a fentebb említett cseh Hornik szentárorral is. Hornik szerint azért, mert az azeri nagykövet az ő barátja, és a találkozóikon Mirzajev is többször jelen volt. Érdekesség, hogy 2010-ben az azeri légitársaság képviselőjeként Mirzajev fogadta az Azerbaijan Airlines első Prágába érkező járatát.

Vaszif Movszumov, a bakui Korrupcióellenes Alapítvány (Anti-Corruption Foundation) ügyvezetője elmondta, az azeri képviselők nem működtethetnek üzleti vállalkozásokat, ezt a törvény tiltja, mindegy, hogy  az országon belül vagy kívül zajlik.

Nemcsak Arzu Alijeva, testvére és édesanyja is tulajdonosa egy rakás panamai cégnek, melyeken keresztül titokban aranybányákat, mobilcéget, építési céget és más nagyberuházásokat irányítanak Azerbajdzsánban. Az édesanya, Mehriban Alijeva parlamenti képviselő, az OCCRP újságírói telefonon és e-mailben kértek magyarázatot, a  kormány azonban nem reagált az újságírók megkeresésére. Movszumov szerint a képviselőknek nyilatkozatot kellett volna tenniük arról, hogy felhagytak az üzleti tevékenységgel, mivel ez nem történt meg, világos, hogy korrupcióról van szó.


A belügyes testvérek

Adil Alijev szintén azeri parlamenti képviselő, testvérével, Allahverdi Alijevvel cseh cégek tulajdonosai. Adil Alijev cége, a West End Centre nevén Karlovy Vary külvárosában található földek vannak, míg Allahverdi Alijev cége, a 2003-ban alapított RAN Ltd. a Fahraddin Mirzajev által vezetett svájci székhelyű cég Karlovy Vary-i fiókjának címére van bejelentve.

Azerbajdzsánban a testvérek bátyjuk révén építették karrierjüket. A legidősebb testvér, Maharram Alijev a főváros Baku volt rendőrfőnöke, jelenleg nagykövet Tádzsikisztánban. Allahverdi Alijev a belügyminisztérium középszintű tisztviselője volt, Adil Alijev pedig – aki egyébként egy kickbox és egy muai-tai szövetség elnöke is – mielőtt 2005-ben parlamenti képviselő lett, kerületi rendőrkapitány volt.

Adil Alijev az összefonódásokat nem kívánta kommentálni, annyit mondott, sok rokona van Csehországban, akiknek sok cégük van ott, ez pedig nem titok. Elmondta, hogy tud a jogszabályról, amely megtiltja a parlamenti képviselőknek, hogy üzleti vállalkozásokat működtessenek, de ehhez sem fűzött további kommentárt.

A főmufti

Dzsavansir Pasazade egy másik azeri parlamenti képviselő. Testvére Allahsukur Pasazade iszlám vallási vezető (sejk-ül-iszlám), a Kaukázus főmuftija és a Kaukázusi Vallási Bizottság elnöke. 2009-ben a világ ötszáz legbefolyásosabb muszlim személye közé sorolták.

A nyilvántartások szerint a testvérek tulajdonosai egy Karlovy Vary-i cégnek, az Aynur KV-nak, amely a város központjában rendelkezik egy társasházzal. Dzsavansir Pasazade a sofőrjén keresztül üzente meg az újságíróknak, tagadja, hogy bármilyen cseh vállalkozás tulajdonosa lenne.

Allahsukur Pasazade sejk-ül-iszlám gyakran biztosítja Alijev elnököt a muszlimok támogatásáról. A kormánypárti vallási vezető kapcsolatban áll a török Ali Evszen üzletemberrel, akit jelenleg Spanyolországban tartanak fogva, mert állítólag köze volt Husszein Szalem, a korábbi egyiptomi elnök Hoszni Mubarak bizalmasának pénzmosással kapcsolatos tevékenységéhez. Allahsukur Pasazade fia ugyanis Evszen lányát vette feleségül.

Azer Rasidohlu, a „Toleráns” Társadalomtudományi Központ ("Tolerant" Center for Social Studies) vezetője azt mondta, ha az információ igaz, akkor a főmuftinak le kell mondania.

„Ha egy vallási vezető üzleti tevékenységet folytat, különösen az olyan országokban, mint Azerbajdzsán, akkor azt kockáztatja, hogy választania kell a saját üzleti érdekei és a muszlimok érdeke között” – mondta Rasidohlu. Felvetette, hogy ez már valójában meg is történhetett, hiszen a sejk-ül-iszlám nem védte meg a muszlimok érdekét az elnök akaratával szemben, amikor a hidzsáb iskolai viseletének betiltásáról és mecsetek bezárásáról volt szó.

A Pasazadék társasháza a régió egyik híres szállodája, a Hotel Imperial közelében található. A modern épület felhúzása Karlovy Vary történelmi belvárosában komoly vitákat váltott ki. A helyiek tiltakozásának eredményeként a tervezettnél egy emelettel alacsonyabb lett az épület, amely ma is részben üresen áll. Luxuslakásokat hirdető molinók lógnak rajta, a kapucsengőn oroszos hangzású nevek sorakoznak.

A cikk az OCCRP oknyomozása, Pavla Holcova, Khadija Ismayilova és Jaromir Hason cikke  nyomán készült.

süti beállítások módosítása