Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Vérfertőző romákról tanított Jeszenszky

Jeszenszky Géza, az Antall- kormány volt külügyminisztere, az első Orbán-kormány washingtoni nagykövete és hazánk jelenleg izlandi és norvégiai képviselője a Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének magántanára, az egyetem díszdoktora. Az egyetem tavaszi félévében "Nemzetiségi és etnikai problémák a kommunizmus utáni Európában" címmel tart(ott) órát főleg külföldi diákoknak, hogy jobban megismerjék a térség népeit.

Hozzánk is egyik külföldi diákjától jutott el Jeszenszky tankönyve, melyben forrásokkal alá nem támasztott, de a faji kérdéseket taglaló közbeszédben gyakran idézett előítéletekkel találkozhatunk. Az óra címével megyező "Post-Communist Europe and Its National/Ethnic Problems" című könyvének (letöltés) hazai kisebbségeket taglaló, romákról szóló fejezete verte ki a biztosítékot pár tanulónál, akik egyébként a könyvet alapvetően érdekesnek tartják.

jeszenszky1.png

A tankönyv 9-es fejezete tudatlan külföldi olvasóit felvilágosítandó egyből elmondja, hogy "a romák egy olyan etnikai csoport, mely sötét bőréről és hajszínéről ismerhető föl." A ténnyel nehéz vitatkozni, bár nem rajzolnánk halmazábrákat arról, hogy akkor ki lehet még a világon roma, ha nem is tud róla. A legszebb részcsak ezután jön.

jeszenszky2.png


"A romák közti magas mentális betegségek oka, hogy a roma kultúrában megengedett a testvérek, unokatestvérek közti házasság, vagy a szimpla szexuális kapcsolat."

Bamm. Nagykövet úr kijelentése velős, tartalmas, lényegretörő. Még szerencse, hogy előtte azt is kifejti, hogy a cigányok gyorsabban szaporodnak az elöregedő magyar társadalomhoz képest, így 2050-re több, mint 20%-a a magyar társadalomnak cigány lehet. Kérdés, hogy ez mennyire igaz, honnan eredezteti ezt a fennmaradó trendet, de az okát is megmondja. Fejünkre nőnek a vérfertőző elmebeteg cigányok. Forrás, Tanár úr? Kuruc.info? Hallotta a kocsmában? Esetleg résztvevő szociológiai terepmunkán tapasztalta? Mi azt is hallottuk, hogy embert esznek, kár, hogy ez kimaradt.

A könyv fejezete egyébként tárgyilagosan taglalja a hazai romák történetét egészen napjainkig, bár 2009-es megjelenése ellenére a romagyilkosságokat már nem nagyon említi. Ír viszont a magas munkanélküliségről, az iskoláztatás és a képviselet kérdéseiről is. Ezekből nagyon sok minden már nem érvényes infó, de vannak azért még jobboldali publicisztikákból ismert szólamok.

jeszenszky3.png


"Az EU aggodalommal figyeli az új tagállamokban a romákat érintő szegénységet és bűnözést, a felelősséget pedig a kormányokra akarja tolni. A Nyugat-európai államok legfőbb erejüket arra összpontosítják, hogy távol tartsák maguktól ezen nemkívánatos elemeket. Ha azonban megismerjük a volt kommunista országok romáinak történetét, evidenssé válik, hogy a helyzet sokkal byonolultabb, mint azt a jószándékú aktivisták és az ignoráns bürokraták beállítják."

Ugye? A sok hülye uniós bürokrata, meg a naivan álmodozó, Kusturica filmeken felnőtt szociológus kislányok. Pedig kormányunk megoldja a gondokat, minden erejével a legszegényebbeket, a társadalmon kívülieket segíti. Csak olyan nehéz, mert beleszólnak a dolgunkba.

jeszenszky4.png


"A fentiekből látszik, hogy Magyarország komoly erőfeszítéseket tesz a cigány származású állampolgárai helyzetének javításáért. A média, főleg a nemzetközi média csak a negatív tendenciákat és ellentmondásokat emeli ki. (Nemrég komoly viták alakultak ki egyes bűnesetek ügyében. Némelyeket romák elleni "gyűlölet-bűncselekménynek" neveztek, mások cigány családok közti viszályokról szóltak, míg megint más esetekben cigány bandák öltek ártatlan nem cigányokat. Az ellentmondásosan "megélhetési bűnözés" szóval illetett bűncselekmények feszültségeket szítottak vidéki területeken. Civil jogvédők ellenezték, hogy állami segélyeket csak közmunka ellenében lehessen kifizetni, ahogy azt egyes önkormányzatok kezdeményezték.)

Nyugat-európai és amerikai híradások általában a térség romáinak rossz helyzetéről szólnak. A hatóságok és a köz rosszszándékúnak és előítéletesnek van bélyegezve. Míg a nem fair cselekedetek elítélendőek, nem kéne a divatos "politikai korrektség" maszkjával elfedni a térség többségi társadalmainak érthető nyugtalanságát a romák és csoportjaik helytelen és bűnözői viselkedése miatt. A semmittevés és az alkoholizmus gyakran, de nem mindig vezethető vissza a munkanélküliségre, viszont melegágya a közösségellenes magatartásnak. A kormányzati programok erőfeszítéseinek találkoznia kellene az önkormányzatokkal és roma szervezetekkel, hogy csökkentsék a bűnözést és bevonják a cigányokat a helyzetük jobbításába. Tanulás és munka - ez a megoldás ennek a nagyon komoly etnikai problémának a megoldására."

Hát, kedves etnikailag problémás olvasóink, örülhettek, hogy nem a gázkamra a megoldás. Kiváncsi lennék, mennyire látják az érintettek ennyire rózsásnak az elmúlt húsz év kormányainak erőfeszítéseit, hogy megoldják ezeket a fajelméleti problémákat, amiket a nyugati sajtó által támogatott, lila ködben úszó rózsadombi jogvédők megpróbálnak elkenni.

Nagyon nem értjük, hogyan kerülhetett a Corvinus egyetem sillabuszába egy ilyen szinten megbélyegző, rasszista közhelyekre épülő, társadalomszociológiai tényeket, folyamatok bemutatását nélkülöző tankönyv a magyar kormány tagjának tollából.

Megpróbáltuk megkérdezni Rostoványi Zsolttól, a BCE rektorától és a Tanszék vezetőjétől, hogy ez mégis hogy, és számíthatnak-e a diákok a továbbiakban is hasonló tananyagra, de sajnos péntek kora délután már nem vették fel a titkárságán a telefont.

süti beállítások módosítása