Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Te miért adsz borravalót?

Egy harvard egyetemi kutatás szerzői azt vizsgálták, van-e összefüggés a borravaló és a kenőpénz között. Úgy tűnik, van, annak ellenére is, hogy az emberek a borravaló adást alapvetően önzetlen gesztusként fogják fel, a kenőpénzezést pedig elítélendőnek tartják.

hungary_tipping.jpgVajon hol helyezkedik el Magyarország ezen a grafikonon?
(Eredeti ábra forrása: Here's a Tip: Prosocial Gratuities Are Linked to Corruption
)

A kutatás rengeteg mutató alapján hasonlított össze 32 országot (a szöveg innen tölthető le), igyekezve minél inkább kizárni a félrevezető tényezőket. Leginkább a kulturális különbségeket és az egyéni döntések meghozásakor feltételezett szándékot (mit vársz el, amikor borravalót vagy kenőpénzt adsz?).

Ennek a bejegyzésnek az elkészítése kapcsán ismerősökkel és kollégákkal beszélgettem a témáról, és kiderült, ezeknek a tényezőknek igen fontos szerepe van. Az emberek általában ugyanis, ahogy a tanulmány szerzői is megjegyzik, úgy vélik, a borravalónak nincsen köze a kenőpénzhez.

A borravalót alapvetően önzetlen gesztusként fogják fel, a kenőpénz adást pedig elítélendőnek tartják. A tanulmányból az derült ki, hogy az olyan országokban, ahol szokás borravalót adni, nagyobb a hétköznapi korrupció. A borravaló és a kenőpénz esetében a hasonlóság ott érhető tetten, ahol a borravaló adásától jövőbeni hasznot remélnek, ugyanúgy, mint a kenőpénzétől. Azért adunk, hogy jobb legyen nekünk később.

Amiért fontos a gazdasági egyenlőtlenségi mutatót, az ország korrupciós indexét, borravaló adási szokásait stb-t összehasonlítani, az az, ami éppen az élesnek tűnő különbséget érezteti velünk. Egy nyugati, gazdagabb társadalom lakói például könnyebben hagynak ott visszajárót borravalónak egy boltban, mert nem érzik különösebb hatását a saját pénztárcájukra. Így az ehhez kapcsolódó elvárásuk sem ugyanaz, mint egy visszamaradottabb országnál, nem gondolják, hogy a visszajáró majd valamilyen hasznot hoz nekik a jövőben.

Korrupciós mutató alapján eltérő, de borravaló adási hajlandóságban hasonló ország Kanada és India. A tanulmány szerzői összehasonlították a két országot, és úgy találták, itt egyértelmű ez a fajta különbség a két társadalomban. Úgy is mondhatjuk, hogy ott, ahol nagyobb a hétköznapi korrupció (kenőpénz, hálapénz stb.), ott a borravalózás is inkább létező társadalmi jelenség. 

Írd meg nekünk a fizettem.hu-ra, te adtál-e már azért borravalót, hogy lefizess valakit! Hogy nézett az ki?

süti beállítások módosítása