Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Kormányzatokon átívelő kedvencek nyerték Belváros-Lipótváros kommunikációs tenderét

Egy 37 milliós és egy 131,7 milliós megbízást kapott télen az 5. kerülettől az Absolute Occasion Kft. A vállalkozás egy olyan rendezvényszervezéssel foglalkozó cégcsoporthoz tartozik, mely 2010 előtt és után is sok állami megrendelést kapott. A belvárosi közbeszerzés ár-érték aránya nem tűnik megnyugtatónak.

colombo.jpg

December elején szerződött az V. kerületi önkormányzat az Absolute Occasion Kft-vel annak a közbeszerzési eljárásnak a keretében, mely 37 154 200 forintot szán május 31-i határidővel az Észak-Lipótváros megújítása elnevezésű projekt kommunikációs feladataira. Ez az a projekt, mely során 1,8 milliárdból megújul az Olimpia park, valamint leaszfaltoztak pár környékbeli utcát és térkővel rakták ki azok járdáit.

A december elején megkötött szerződés szerint 2 darab, egyenként 300 fős rendezvény lebonyolításából és kommunikációs feladatok ellátásából áll a megbízás. A rendezvényszervezői szakmát ismerő forrásunk szerint két ilyen esemény kevesebb, mint 10 millió forintból is összehozható, így szerettük volna megtudni, mire megy el ennyi pénz.

Az Absolute Occasion másik belvárosi megrendelése egy 131 750 000 forintos PR, kommunikációs tender, melyet az önkormányzat tulajdonában álló Váci utca Bevásárlónegyed Nonprofit Kft. írt ki. A november végén lezárt eljárás alapján a majd’ 132 milliót április 31-ig kell elkölteni kommunikációs ügynöki és rendezvényszervezési feladatokra, melybe magazinok kiadása, honlap- és internetes szolgáltatások is beletartoznak.

Két héttel ezelőtt megkerestük Rogán Antal kerületét és a nyertes céget is, de szerda délelőttig egyikük sem tájékoztatta lapunkat arról, hogy mit fognak csinálni ebből a pénzből.

A két megbízás egyébként nem az égből pottyant a cég ölébe: az Absolute Occasion ugyanis egy olyan érdekeltségi kör tagja, mely más névvel, de szintén nyert már belvárosi közbeszerzéseken, és 2010 előtt is sikeresek voltak állami megrendelések terén.

Az Absolute Occasion Kft egyik tulajdonosa az a Sensation Event&Congress Kft, mely a Váci utca Bevásárlónegyed Nonprofit Kft-től tavaly nyáron nyert el egy 13,8 milliós megbízást „Váci utcai sales eventek és támogató sajtó aktivitásokra”. Ez alatt a „Night shopping élő kirakattal, Nyári áreső, WAMP a Vácin és Fekete Péntek” rendezvények és ezek sajtózását kell érteni. A Sensation szintén tavaly egy másik kommunikációs megbízáson a Crew Nyomdaipari Kft-vel nyert el 11,2 milliót.

A Sensation Event&Congress Kft ügyvezetője és egyik tulajdonosa az Opten szerint szintén Sárosi Mónika, a cég többségi tulajdonosa viszont az Eventrend Holding, melyről később írunk.

Offshoreozás is volt a háttérben

A fent említett Absolute Occasion Kft-t 2011-ben félmillió forint jegyzett tőkével Absolut Eventfull néven alapította Sárosi Mónika. Az Opten adatai alapján eladósodottnak mondható céget Sárosi ma ügyvezetőként jegyzi, jelenlegi tulajdonosai a NETVESTOR Pénzügyi és Befektetési Tanácsadó Kft, valamint a fent említett Sensation Event&Congress Kft.

A Sensation Event&Congress egyik tagja Sárosi Mónika, többségi befolyással rendelkező tulajdonosa pedig az EVENTREND Holding Vagyonkezelő Kft, mely kiterjedt céghálóval fedi le a rendezvényes szakmát és állami, illetve piaci megrendelésekből is egyaránt szerzi bevételeit. Az Eventrend Holdinghoz, valamint a mögöttük álló Kőrössy Zoltánhoz, Váli Péterhez, Nagy Gáborhoz és Fülöp Zoltánhoz kapcsolódó cégek korábbi üzleteiről – melyeknél Sárosi Mónika neve is összekötő kapocsként szerepel - a Kreatív cikkeiben olvashat.

Az Absolute másik tulajdonosa a kiterjedt érdekeltségi körrel rendelkező NETVESTOR Kft, melynek tagjai Dr. László Géza, György Gábor és a HaMi Comm Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

A NETVESTORban minősített többségű befolyással rendelkező Dr. László Géza 2009 májusában került a cégbe, mikor az már egy éve offshore cégek, a2008-ban tulajdonossá vált panamai MATTERHORN HOLDING CORPORATION és a Seychelles-szigeteki MCDOWELL ENTERPRISES LTD.tulajdonában állt.

Az Opten adatai szerint a NETVESTORt alapító Wiszkidenszky András és Wiszkidenszky Márton pontosan addig volt megtalálható a cégtulajdonosok között, amíg az offshore tulajdonba, a panamai Matterhorn Holding Corporation és a seychelles-i McDowell Enterprises nem került. Wiszkidenszky András az offshore tulajdon megszűnése után újra feltűnik a tulajdonosok közt. Ugyanő ügyvezetőként viszont 2009 májusáig működött, amikor is helyére került, valamint a cégbe is belépett László Géza. Wiszkidenszky 2012 januárja óta nem tagja a vállalkozásnak, azóta van a három jelenlegi tulajdonos kezében a cég.

László Géza emellett 1998-től 2008-ig volt óta az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt igazgatósági tagja illetve elnöke, 1999-2006 között a vezérigazgatói posztot is betöltötte. Ezután a Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt vezérigazgatója lett negyed évig, de 2009-ben a rádiót tulajdonló, 2003 óta offshore hátterű Danubius Kereskedőház Vagyonkezelő Zrt igazgatóságában is meg lehetett találni. László 1999 és 2004 között a Vodafone Mobil Távközlési Zrt. igazgatóságának is tagja volt.

A NETVESTOR másik tulajdonosa György Gábor több Synergon cégben is megtalálható volt az Opten adatai szerint, de más érdekeltségekben is dolgozott, illetve dolgozik együtt például Sipos Levente Zsolttal.

A NETVESTOR harmadik tulajdonosa, a fő tevékenysége szerint üzletviteli tanácsadással foglalkozó HaMi Comm Kft ifjabb és idősebb Vágvölgyi Mihály tulajdonában áll. Ifjabb Vágvölgyi a Noguchi pr ügynökség partner, ügyfélkapcsolati és kormányzati kapcsolatok igazgatója. A Noguchi olyan nagy állami vállalatoknak is dolgozik, mint az MVM, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt és az MVM tulajdonában álló, Töröcskei Istvánt is az igazgatóságában tudó MAVIR Zrt.

Gyurcsányéktól és az NMHH-tól is kaptak megrendeléseket

A mostani belvárosi pályázaton nyertes céget jegyző Sárosi Mónika által 2010 szeptemberében frissen alapított és vezetett Korrektúra Kft 2010 ősz óta rendezi az állami hátszelű Korrektúra médiakonferenciát, melynek fő támogatói az NMHH, az MTI, az Antenna Hungária, a Vodafone és a Marketing&Média.

A konferencia nyomán 2010-ben az Index cikke ezt írta az érdekeltségekről: „A Sensation, az Absolut Event és a környékén lévő cégek a Kreatív számításai szerint az előző ciklusban több mint egymilliárd forintnyi állami megbízást, de legalábbis közel ekkora keretszerződést nyertek el.”

A fent említett rendezvényeken kívül az Eventrend cégei közül csupán a Bonus Party Service nyert az egy 87 milliós megbízást Educatio Kft-től, melyből az ország számos pontján szerveztek rendezvényeket.

süti beállítások módosítása