Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Átlátszó az „Átláccó” Fesztiválon

December 9-én, a korrupcióellenes világnapon Maróy Ákos atlatszo.hu társalapító bemutatja a kenőpénz-figyelő és a közérdekű adatigénylést segítő oldalainkat a Transparency International Magyarország által rendezett Átláccó fesztiválon.

atlatszo2013bannercopyHU.jpg

A Transparency International december 9-i „Átláccó” Fesztiválján arról lesz szó, hogyan nevelhetjük becsületességre a fiatalokat, egyáltalán mi érdekli őket a korrupció témakörében. A konferencián a figyelemfelkeltést és cselekvést segítő eszközök sorában bemutatkozik az atlatszo.hu két projektje, a KiMitTud.org és a Fizettem.hu is.

A novemberben indult Fizettem.hu az az oldal, ahol a hétköznapi korrupció árfolyamának alakulását figyeljük. Te is segíthetsz nekünk azzal, hogy elküldöd anonim kenőpénzes sztoridat, akár fizettél, akár fizettettek veled, akár visszautasítottad, hogy fizess  – nekünk mindegyik számít, még az is, ha neked akartak fizetni, mert azt szeretnénk megmutatni, hogy a csúszópénzt vagy hálapénzt adók és elfogadók is fenntartanak egy olyan rendszert, amelyben egy idő után mindenki korrupt lesz.

Már közel 250 ember írta meg nekünk a történetét több mint 52 millió forintnyi kifizetett kenőpénzről. Ahhoz, hogy megfelelő statisztikákat készíthessünk az egyes szektorokról, legalább 600 történetre van szükségünk. Segíts te is azzal, hogy megírod nekünk történetedet! A hétköznapi korrupció elleni küzdelemben az Átláccó Fesztivál szervezője, a Transparency International a Fizettem.hu szakmai partnere.

Ha olyan sejtésed van, hogy visszaélés történt aközpénzek felhasználása körül, te is utánajárhatsz, használd a közérdekű adatigénylések küldését segítő oldalunkat, a KiMitTudot. A közfeladatot ellátó szerveknek 15 napon belül válaszolniuk kell a kérdésedre. Már közel 5000 ilyen szervezet, azaz adatgazda van fenn az oldalunkon, akiknek írhatsz.

A KiMitTud célja, hogy segítsen téged abban, hogy állampolgárként te is ellenőrizhesd az állami intézmények működését. Bár előfordul, hogy nem válaszolnak az adatgazdák, és néha nekünk is pereskednünk kell velük, a többség betartja törvényben előírt kötelezettségét és együttműködik az adatigénylőkkel, hiszen érdekében áll, hogy átláthatóságával pozitív és hiteles képet alakítson ki magáról. Sőt, olyan is van, aki külön ír nekünk, hogy megfelelően regisztráljuk az oldalra, ilyen volt például legutóbb az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Ha szeretnél még többet megtudni arról, kinek fizetnek a legtöbb kenőpénzt a magyarok, és hogyan lehet közérdekű adatokat kikérni a közfeladatot ellátó intézményektől, akkor gyere el december 9-én hétfőn az Átláccó Fesztiválra. Jelezz vissza Facebookon!

süti beállítások módosítása