Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A Hitlert mosdató MTVA-alvállalkozó forgathatott az ócsai lakóparkról

Összesen 2,7 milliárd forintba került az ócsai szociális lakópark - derítettük ki közérdekű adatigénylésekkel. A 80 felépített házból 39-ben laknak, ez 70 millió forintos költséget jelent családonként. De ha sikerül mind a 80 házra bérlőt találni, akkor is 34 millióba került egy ház, miközben vidéken már 8-9 millióért kertes családi házat lehet venni. Az MTVA öt részes tévésorozatot is rendelt a projektről, a korábban Adolf Hitler születésnapjára is tisztelettel emlékező alvállalkozójától.

ócsa.jpg

Még a nyáron megígértem, hogy igyekszünk kideríteni, mennyibe került ez a szuperprojekt.

Áprilisban érdeklődtünk először közérdekű adatigénylés formájában a BM-nél, akik azt közölték, hogy a az építéssel és hasznosítással kapcsolatos feladatokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság látja el. Oké, akkor Katasztrófavédelem. Ott májusban azt közölték, hogy fogalmuk sincs, hogy mennyibe is kerül, mert "az elszámolási időszak még folyamatban van", az elszámolási időszak végeztével, június 30. után tudnak adatot küldeni.

Eztán május végén a Katasztrófavédelem kiadta a sajtónak, hogy 2,36 milliárd forintba került az ócsai lakópark. Ekkor újabb levelet írtam, hogy ha már így tudják a számot, akkor esetleg a részleteket, tételeket is megküldhetnék. Hamar jött a válasz, hogy már megírták, majd az elszámolási időszak végeztével tudják megküldeni ezeket, mivel a "kért részletes adatokkal nem rendelkezünk, ezért azokat nem áll módunkban Önnek megküldeni."

Nem egyszerű a visszaélésszerű adatigénylők élete... végül júliusban elküldték a számokat:

ócsa2.jpg
Ezek szerint összesen 2 728 609 960 forintba került az ócsai lakópark. 

A lakásépítést, a közműhálózat, út, kerékpárút közvilágítás kivitelezést a Veszprém Beruházási, Vállalkozási Befektetési Zrt. nyerte, 1 858 544 763 + áfa forintos ajánlattal (szerződés pdf).

Hogy ki találta ki, hogy szociális lakóparkot kell építeni a devizahitelesek megmentésére, sajnos már elveszett a homályban. Az első hír erről 2011. augusztus 11-én jelent meg a kormany.hu-n, ahol a nagy devizahiteles mentőakció egyik pontja volt ez: "A kormány a fenti intézkedéseken túl Szociális Családiház-építési Program indításáról döntött – az erről szóló kormányhatározat 2011. augusztus 10-én jelent meg."

Arról viszont sem akkor, sem azóta nem beszéltek, hogy a százezer nehéz helyzetbe került devizahitelesen hogyan segítene 80 ház, Ócsától 5 kilométerre?! Ha a NER négy évéről kellene egy jellemző kormányzati sikerprojektet bemutatni, az ócsai lakópark ott lenne az élbolyban.

Nézzük, mi a helyzet most Ócsán: A házak bérbeadását a Máltai Szeretetszolgálatra bízták. Az első pályázatra még 588 család jelentkezett, de alig akadt köztük olyan, aki megfelelt volna a szigorú feltételeknek. A második fordulóra már alig 23 pályázat érkezett, igaz, az első forduló vesztesei automatikusan bekerültek a könnyített feltételekkel kiírt fordulóba.

November 7-én közölte Ócsa fideszes alpolgármestere, hogy a 80 felépített házból 39-ben laknak.A 39 család "megmentésére" tehát elköltöttek az adófizetők pénzéből 2,72 milliárd forintot, az 70 millió forint családonként. De ha sikerül mind a 80 házra bérlőt találni, akkor elmondhatjuk, hogy 34 millióba került egy ház. Miközben vidéken 8-9 millióért kertes családi házat lehet venni. 

Mi ez, ha nem esztelen közpénzpazarlás?


Az MTVA úgy gondolta, hogy kormányzati kommunikáció nem foglalkozik eleget ezzel a sikertörténettel, ezért nyalásból, hogy utasításból (ki tudja?) egy 5 részes sorozatot rendeltek "Újrakezdők Ócsán" címmel. A részek 26 percesek, így összesen majdnem 130 percben mutatják be, hogy mennyire csodálatos az élet a szociális lakóparkban.

Én még ilyen rákosista, hányingerkeltő, kiegyensúlyozatlan, negédes propagandafilmet életemben nem láttam, úgyhogy csak annyit mondanék, köszi MTVA!

Ilyeneket mond a narrátor:

"Ki ne hallott volna még az Ócsán felépült szociális lakóparkról. Ki ne látta volna az ott árválkodó házakat. Üres házak voltak csupán, ám azóta otthonná váltak. Olyan családok otthonává, akik az adósságok sűrű sötétjében egymásba kapaszkodva még fény után kutattak."

"Magyarországon ma sajnos megszámolni sem lehet az adósságok reménytelenségében őrlődő családokat. Lassú, gyilkos folyamatok, apró nehézségek, amelyek lavinává duzzadnak, és magyar családokat, embereket, életeket temetnek maguk alá."

"Amikor először jártunk Ócsán, még a munkagépek dübörögtek a szélfútta, üres utcákon."

Legyen meg a készítők névsora:
forgatókönyvíró, szerkesztő: Berényi Zsuzsa;
rendező: Vándor Attila;
főszerkesztő: Papp Dániel (aki a a Cohn-Bendit riportot meghamisította
kreatív producer: Kakukk L. Tamás.

A filmeket a Dextramédia készítette:

ócsa3.jpg

Az Átlátszó tavasszal számolt be róla, hogy 2012-ben 122 millió forint értékben rendelt az MTVA tévéműsorokat a cégtől, az atv.hu pedig arról számolt be, hogy ez a cég gyártotta 2011-ig a nemzeti radikális N1 TV internettévé híradóját, amely jelentős államférfiaknak járó tisztelettel emlékezett meg Adolf Hitler születésnapjáról. Dextramedia hivatalos honlapjának domain-tulajdonosa ugyanaz, akié az n1tv.hu. Emellett a dextramedia.hu-val azonos IP-címmel rendelkezik a hvim.hu, ami a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom honlapja, és a zagyvagyula.hu, amely a Jobbik országgyűlési képviselőjének a honlapját takarja, a Dextramédia egyik tulajdonosa Moys Zoltán, aki Lezsák Sándornak, az Országgyűlés fideszes alelnökének a veje.

A Hír24 közérdekű adatigénylésben kérte ki az MTVA és Dextramédia közötti szerződéseket, így reméljük hogy ki fog derülni, mennyit kellet fizetni ezért az öt részért. Mindezt a közmédiában, közpénzből, a közszolgálat jegyében.

süti beállítások módosítása